Κάνες 2006: Το ”μενού” του Φεστιβάλ

Μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου μαζί με μια εληνική συμμετοχή, ετοιμάζονται να παρελάσουν στο θέρετρο της Γαλλίας. Μία ημέρα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ των Κανών (με εναρκτήρια ταινία τον πολυαναμενόμενο ”Κώδικα Ντα Βίντσι”) το in2life ”ρίχνει μια ματιά” στο μενού της δεύτερης διασημότερης κινηματογραφικής γιορτής.
Κάνες 2006: Το ”μενού” του Φεστιβάλ

Την Τετάρτη 17 Μαΐου ξεκινά το φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ των Κανών με εναρκτήρια ταινία τον πολυαναμενόμενο ”Κώδικα Ντα Βίντσι” του Ρον Χάουαρντ, μία μόλις ημέρα πριν την έξοδό του στις αίθουσες.

Πολλές σημαντικές ταινίες θα παρουσιαστούν στα βασικά επιμέρους τμήματα του φεστιβάλ, στις κριτικές επιτροπές των οποίων, φέτος θα προεδρεύουν οι: Γουόνγκ Καρ-Βάι, Αντρέι Κοντσαλόφσκι, Μόντε Χέλμαν και οι αδερφοί Νταρντέν.

Για το Χρυσό Φοίνικα θα διαγωνιστούν μεταξύ άλλων οι καινούργιες ταινίες των Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Σοφία Κόπολα, Άκι Καουρισμάκι, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Κεν Λόουτς και Νάνι Μορέτι.

Εκτός συναγωνισμού, εκτός από τον ”Κώδικα” θα δούμε το ”X-Men: The Last Stand” του Μπρετ Ράτνερ, το ”United 93” του Πολ Γκρίνγκρας, το ”Clerks 2” του Κέβιν Σμιθ και το ντοκιμαντέρ ”Scetches of Frank Gehry” του Σίντνι Πόλακ. Το φεστιβάλ θα κλείσει με την καινούργια ταινία του Τόνι Γκατλίφ, ”Transylvania”.

Στο τμήμα ”Ένα Βλέμμα...” που παρουσιάζει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν, εκτός από πολλές δουλειές πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, ο Μάρκο Μπελόκιο και ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με το δεύτερο φετινό του φιλμ. Θα προβληθεί ακόμα, η σποδυλωτή ταινία ”Paris, Je T’ aime” με πεντάλεπτα φιλμάκια από πολλούς διάσημους σκηνοθέτες και το ”Re-Cycle” των αδερφών Πανγκ.

Η ελληνική ταινία ”Με την Ψυχή στόμα” του Γιάννη Οικονομίδη (Σπιρτόκουτο), επιλέχθηκε να συμμετέχει στην ”Εβδομάδα Κριτικών Κινηματογράφου” μαζί με άλλες ταινίες νέων σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο. Πλούσιο αναμένεται και το πρόγραμμα του ”Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών”.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν επίσης, διαγωνιστικό και ενημερωτικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους, προβολή κλασσικών ταινιών όπως ο ”Οκτώβρης” του Σεργκέι Αϊζενστάιν και ντοκιμαντέρ για το σινεμά, ενώ σεμινάρια ερμηνείας, κινηματογραφικής μουσικής και σκηνοθεσίας θα δώσουν φέτος οι: Τζίνα Ρόουλαντς, Αλεξάντρ Ντεσπλά, Ζακ Οντιάρ και Σίντνι Πόλακ.

Λουκάς Τσουκνίδας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v