ΤΕΧΝΕΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πού γυρίστηκαν οι παλιές ελληνικές ταινίες;

Ένα μερακλίδικο κανάλι στο Youtube βάζει κόπο και αγάπη και βρίσκει δρόμους και τοπόσημα του κινηματογραφικού χθες στην Αθήνα του σήμερα.

Πού γυρίστηκαν οι παλιές ελληνικές ταινίες;

Πώς είναι σήμερα το αρχοντικό από το οποίο πετούσαν τις στάμνες στη Θεία από το Σικάγο και ποια η σύνδεσή του με την ταινία ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης; Από ποιον δρόμο πήγαινε ο Ορέστης Μακρής τα κορίτσια του για μπάνιο; Σε ποια μέρη του Κολωνακίου γυρίστηκε ο Κατήφορος;

Ένα κανάλι στο youtube, το Kastalia, «φιλοδοξεί να ασχοληθεί με αγάπη και σεβασμό με το θέατρο, τις ελληνικές ταινίες, τον κινηματογράφο γενικώς αλλά και την ιστορία» και έχει αναρτήσει δεκάδες βίντεο προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων και η σειρά «Πού γυρίστηκαν οι Ελληνικές ταινίες».

Σε αυτήν, έχοντας κάνει εξονυχιστική έρευνα, αναλύει καρέ καρέ χαρακτηριστικές σκηνές από παλιές ταινίες του ελληνικού σινεμά και τις αντιστοιχεί στους σημερινούς δρόμους της πόλης μας.

Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή των βίντεο, η ομάδα αναφέρει πως για την παλιά Αθήνα, «όσες ψηφιακές αποκαταστάσεις κι αν γίνουν στις κόπιες - αυτή παλιά παραμένει - δεν ξεπλένεται».

«Μέσα από τους δεκάδες δρόμους που ταυτοποιούμε στις ταινίες, εμείς έναν δρόμο επιλέγουμε  κι αυτόν βλέπουμε μπροστά μας - το δρόμο που μας δείχνει ο σηματοδότης του παρελθόντος - που άναψε και λέγεται ιστορία -  και που μαζί με την η ανάγκη μας σήμερα, στραπατσάδα, αυγό ντομάτα,  θα ορίσει το μέλλον», προσθέτουν.

Δείτε στο βίντεο μια εισαγωγή για τους λόγους που τους οδήγησαν στο να το κάνουν:Και δείτε στα παρακάτω βίντεο, τα τρία πρώτα μέρη της σειράς στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ταινίες όπως ο Κατήφορος του Γιάννη Δαλιανίδη, οι Γαμήλιες Περιπέτειες του Κώστα Γεωργούτσου, Η Ωραία των Αθηνών του Νίκου Τσιφόρου και το Πάρε Κόσμε του Ερρίκου Θαλασσινού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2