Οι ταινίες που ξεχωρίσαμε στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το αγαπημένο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει online στις 6 με 14 Απριλίου για να μας μυήσει στο γαλλικό σινεμά κι εμείς σημειώνουμε τις πιο ενδιαφέρουσες προβολές του.
Οι ταινίες που ξεχωρίσαμε στο 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Εννέα μέρες, δεκάδες ταινίες για κάθε γούστο, ένας θεσμός. Μετά από ένα χρόνο απουσίας εξαιτίας την πανδημίας, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει σε ανοιξιάτικο μουντ για να σβήσει 21 κεράκια.



Με ανανεωμένες συμμαχίες και φιλίες, κόντρα στη μιζέρια της πανδημίας, παρουσιάζει μια πληθωρική online επιλογή ταινιών που μπορούμε να απολαύσουμε στο σπίτι ή στο μπαλκόνι για όσους ρομαντικούς θέλουν να το ζήσουν ανοιξιάτικα και αίθρια μέχρι να ξανανοίξουν τα σινεμά. Κλαψ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα, και οι τρεις ταινίες που το απαρτίζουν παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το «Ντε Γκωλ» του Γκαμπριέλ λε Μπομάν, είναι ένα βιογραφικό δράμα με τον γνωστό στρατηγό, στον ρόλο του οποίου βρίσκουμε τον διάσημο από τη μικρή μεν σημαντική δε συμμετοχή του στο «Matrix» Λαμπέρ Γουίλσον (Swann d’or καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ Cabourg 2020).  

Αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστροφή του τεράστιου Φρανσουά Οζόν με το νοσταλγικό δράμα «Καλοκαίρι του '85», με πρωταγωνιστή ένα 16χρονο ο οποίος ερωτεύεται ένα μεγαλύτερό του αγόρι κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η ταινία απέσπασε βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού για τους υπέροχους Φελίξ Λεμπέβρ και Μπεντζαμίν Βουαζάν, καθώς και βραβείο φωτογραφίας, στα Lumières de la presse étrangère 2020. 

Την τριάδα συμπληρώνει το βραβευμένο με Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού και βραβείο Orizzonti καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στη Βενετία το 2019 για τον Σαμί Μπουατζιλά, «Ένας Γιος», του Τυνήσιου Μεχντί Μπαρσαουί, το οποίο παρακολουθεί μια οικογένεια η οποία γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. 

Από το προσκεκλημένο «Champs-Élysées Film Festival», που έχει φέτος το προνόμιο της λευκής κάρτας στο Φεστιβάλ, παρουσιάζονται τέσσερις ανεξάρτητες παραγωγές που αξίζει να ανακαλύψεις αν είσαι από αυτούς που έχουν συνδρομή στο Mubi: το ευαίσθητο «Ντάνιελ, το Ξύπνημα της Άνοιξης» του Μαρίν Ατλάν, τα άκρως καλοκαιρινό «Παραμύθια του Ιούλη» του Γκιγιόμ Μπρακ, το εφηβικό και ονειροπόλο «Ετών Δεκατεσσάρων» της Μπάρμπαρα Καρλότι και η ηλιόλουστη «Η Ακαδημία της Ευτυχίας», των Καόρι Κινοσίτα  και Αλέν Ντελά Νέγκρα, όλα τους υποδείγματα του ανεξάρτητου γαλλικού σινεμά.

Από το Πανόραμα της φετινής διοργάνωσης με 18 ταινίες, ξεχωρίσαμε το «Αύριο Περνάω Απέναντι» της Σεπιντέ Φαρσί με τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου στον ρόλο μιας αστυνομικού μάνας και μοναχοκόρης,  καθώς και τη «Θαλασσοθεραπεία» του Γκιγιόμ Νικλού, στην οποία πέντε μετά από την «Απαγωγή» του Μισέλ Ουελμπέκ, ο προβοκατόρικος συγγραφέας συναντά ξανά τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, αυτή τη φορά στα θεραπευτικά λουτρά του Cabourg. 

Το κεντρικό αφιέρωμα της 21ης διοργάνωσης, έχει τίτλο «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις», και περιλαμβάνει επιλογές γνωστών ελλήνων δημιουργών από το γαλλικό σινεμά.

Μεταξύ άλλων, η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη του «Attenberg» διαλέγει το «Στους Έρωτές μας» του Μορίς Πιαλά, ο Γιάννης Οικονομίδης του «Ψυχή στο Στόμα» το «Δε Φιλώ... Στο Στόμα» του Αντρέ Τεσινέ, ο Πάνος Χ. Κούτρας του «Xenia» το «Mouchette» του Ρομπέρ Μπρεσόν, η Στέλλα Θεοδωράκη  του «Ελεύθερο Θέμα» την «Περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ και ο Σύλλας Τζουμέρκας του «Χώρα Προέλευσης» τον «Άγνωστο της Λίμνης» του Αλέν Ζουιροντί.  

Τέλος, μια ακόμα ελπιδοφόρα συμμαχία ανανεώνεται με τη συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με τέσσερις μικρού μήκους ταινίες για εφήβους, που μαζί με άλλες δυο μεγάλου μήκους συνθέτουν τις Νεανικές προβολές. Ξεχωρίσαμε το βραβευμένο στο φεστιβάλ για ταινίες κινουμένων σχεδίων στο Ανεσί animation «Καλάμιτι, το Κορίτσι Συμφορά» του Ρεμί Σαϊέ, μια ευαίσθητη ιστορία ενηλικίωσης με επίκεντρο ένα κορίτσι που μπαίνει περιπέτεια πλούσια σε κινδύνους και συναντήσεις που, βήμα προς βήμα, θα της αποκαλύψει τη μυθική Calamity Jane.

Info:

Τιμή εισιτηρίου ταινιών εκτός Διαγωνιστικού: 3€ η κάθε προβολή. Τιμή εισιτηρίου ταινιών Διαγωνιστικού: 4€ η κάθε προβολή

Οι ταινίες όλων των τμημάτων του Φεστιβάλ εκτός του Διαγωνιστικού, είναι διαθέσιμες για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων. Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο για μια ταινία για να διασφαλίσετε την θέση σας. Όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την θέαση (όταν πατήσετε Play), έχετε στη διάθεσή σας 48 ώρες για να την ολοκληρώσετε.

Όλες οι θεάσεις θα σταματήσουν αυτόματα τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου.

Οι ταινίες του διαγωνιστικού θα είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένες ημερομηνίες: η καθεμία για δυο μέρες. Η θέαση θα πρέπει να γίνει μέσα στις 48 ώρες διαθεσιμότητας.

Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός πακέτων εισιτηρίων για ενότητες του Φεστιβάλ σε προνομιακή τιμή.

Η προπώληση ξεκινά Δευτέρα 5 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v