Ταινίες - διαμαντάκια των 90s και 00s που μάλλον σου ξέφυγαν

Ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο σε ένα σινεφίλ ταξίδι από τις δεκαετίες των 90s και 00s και ξεχωρίζουμε 16 ταινίες που αξίζει να ανακαλύψεις.
Ταινίες - διαμαντάκια των 90s και 00s που μάλλον σου ξέφυγαν

Θα έχεις δει τη Λίστα του Σίντλερ, το Τρούμαν Σόου και κατά πάσα πιθανότητα τα Μαθήματα Πιάνου, το ίδιο και το Άβαταρ, το Ημερολόγιο, πιθανώς και τον Σκοτεινό Ιππότη.

Όμως οι παρακάτω ταινίες από τις δεκαετίες των 90s και 00s δεν πήραν όση αγάπη άξιζαν, και αξίζει να τις ανακαλύψεις.

Jamón, Jamón (1992)

Kόρη ιδιοκτήτριας κωλόμπαρου (Πενέλοπε Κρουζ) μένει έγκυος από γόνο πλούσιας οικογένειας που της υπόσχεται γάμο, όμως η μητέρα του γαμπρού προσλαμβάνει νεαρό μοντέλο εσωρούχων (Χαβιέ Μπαρδέμ) για να αποπλανήσει την υποψήφια νύφη. Υπέροχα πλάνα, λάγνη ατμόσφαιρα και η πρώτη κινηματογραφική συνύπαρξη δύο αγαπημένων ηθοποιών με φόντο τις φτωχογειτονιές της Ισπανίας.



Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)

Σε μια πόλη σαν το Τουίν Πικς, κανείς δεν είναι αθώος και σε μια ταινία του Ντέηβιντ Λιντς κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Ή μήπως μπορεί; Όπως και να ’χει εδώ μιλάμε για ένα εφιαλτικό αριστούργημα που είναι, στην ουσία, ο πρόλογος κι ο επίλογος της διάσημης τηλεοπτικής σειράς, που παρακολουθεί τις τελευταίες επτά μέρες της Λόρας Πάλμερ, προτού βρεθεί νεκρή από τα χέρια του…



Waterworld (1995)

Στο μακρινό μέλλον, όπου η γη έχει σκεπαστεί από τη θάλασσα και ένας αμφίβιος τύπος (Κέβιν Κόστνερ) αναζητά τον χάρτη που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στη σωτηρία. Εντυπωσιακές σκηνές δράσης, επιρροές από πειρατικές ταινίες, πρωτότυπο υδάτινο σκηνικό και αξιόλογες ερμηνείες σε ένα φουλ καλογυρισμένο αν και υποτιμημένο φιλμ δράσης, μια μέγιστη "καλτιά", με αρκετές οικολογικές ανησυχίες.



Gattaca (1997)

Στο εγγύς μέλλον, η νέα ελίτ της ανθρωπότητας θέτει αυστηρές προδιαγραφές γενετικού προφίλ, τις οποίες ένας νεαρός προσπαθεί να φτάσει για να γίνει πιλότος διαστημοπλοίου. Φυσικά, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάρει την ταυτότητα κάποιου άλλου. Το εφιαλτικό σενάριο ενός γενετικά μεταλλαγμένου κόσμου που λίγο απέχει από τον δικό μας και τα φοβερά κάδρα του Άντριου Νίκολ κάνουν το Gattaca ένα sci-fi διαμάντι που αξίζει να θυμηθείς.



Dick (1999)

To 1972, οι μαθήτριες Μπέτσι και Αρλήν το μόνο που θέλουν είναι να περνάνε καλά, όμως όταν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον Λευκό οίκο κρυφακούν μια απόρρητη συνομιλία, τα πράγματα θα αλλάξουν και οι ίδιες θα βρουν εαυτούς να συνεργάζονται με τον Πρόεδρο Νίξον κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Γουότεργκέιτ. Ξεχασμένη και υποτιμημένη πολιτική κωμωδία του Άντριου Φλέμινγκ, η οποία ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα της και τις δύο απολαυστικές πρωταγωνίστριες.



Ravenous (1999)

Με ένα υπέροχο tag line "You are who you eat", η Αντόνια Μπέρντ σκηνοθετεί ένα απολαυστικό θρίλερ τρόμου με επίκεντρο μια ομάδα στρατιωτικών στα βουνά της Άγριας Δύσης, η οποία φυλά ένα απομονωμένο οχυρό. Ο ερχομός ενός μοναδικού επιζώντος μιας ομάδας αποίκων που αποκλείστηκαν στα βουνά όμως θα τους φέρει αντιμέτωπους με διαφορετικές γευστικές συνήθειες. Σκοτεινό, χιουμοριστικό, με έναν απολαυστικό Ρόμπερτ Καρλάιλ (Full Monty), το φιλμ της Μπέρντ είναι απλά πεντανόστιμο.



Magnolia (1999)

Μια τυχαία μέρα στον Σαν Φρανσίσκο Βάλεϊ, δέκα διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ των οποίων  ένας ετοιμοθάνατος πλούσιος πατέρας, μια νεαρή συμφεροντολόγος σύζυγος, ένας γλυκούλης αποκλειστικός νοσοκόμος, ένας διάσημος τηλεοπτικός και γκομενιάρης παρουσιαστής και ένας φλύαρος ερωτευμένος αστυνόμος πρωταγωνιστούν σε μικρές περιπέτειες. Με ένα καταπληκτικό καστ, και υπέροχη μουσική υπόκρουση ο Πολ Τόμας Άντερσον φτιάχνει ίσως την πιο συγκινητική και ολοκληρωμένη ταινία του για τη μοναξιά, τις χαμένες ευκαιρίες και την ίδια τη ζωή.



The Rocketeer (1991)

Ένας νεαρός και ριψοκίνδυνος πιλότος επιδείξεων βρίσκει τυχαία μια συσκευή χάρη στην οποία μεταμορφώνεται σε άνθρωπο-ρουκέτα. Με τη βοήθεια του μηχανικού και μέντορά του θα προσπαθήσει να σώσει το κορίτσι που αγαπά αλλά και να ξεκάνει τους Ναζί. Από τις ταινίες που έπαιζαν κατά κόρον στη μεσημεριανή ζώνη του ΜΕΓΚΑ, οι «Περιπέτειες του Ροκετίαρ» ελληνιστί είναι μια καλογυρισμένη ρετρό περιπέτεια, η οποία δεν αποποιείται τον νοσταλγικό της μανδύα χάριν μοντερνισμού και καταφέρνει να είναι απολαυστική για μικρά και μεγάλα παιδιά.



A History of Violence (2005)

Ο Τομ Σταλ είναι ένας φιλήσυχος πολίτης που λατρεύει την οικογένειά του και ζει ήσυχα σε μια απομονωμένη πόλη. Όταν όμως δύο ληστές εισβάλλουν με άγριες διαθέσεις στο εστιατόριο που διευθύνει, ο Τομ ανακαλύπτει μια καλά κρυμμένη, σκοτεινή πλευρά του που συνδέεται με το βίαιο παρελθόν του. Ο μαέστρος της βίας και της μετάλλαξης που αυτή προσφέρει Ντέηβιντ Κρόνενμπεργκ, επιδεικνύει για άλλη μια φορά το ταλέντο του διχάζοντας και σοκάροντας τον θεατή.



Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Αδικημένη και ξεχασμένη, αυτή η σουρεάλ μαύρη κωμωδία του Σέιν Μπλάκ, πατάει πάνω στους κώδικες του αστυνομικού νουάρ, αλλά και της παρωδίας, για να δημιουργήσει ένα άκρως διασκεδαστικό και γεμάτο σινεφίλ αναφορές αποτέλεσμα. Πρωταγωνιστής ένας μικροκακοποιός (απολαυστικός ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ) ο οποίος εμφανίζεται σε μια οντισιόν προσπαθώντας να γλιτώσει από την αστυνομία και γνωρίζει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ που του κάνει μια αναπάντεχη πρόταση.



Sunshine (2007)

O Ντάνι Μπόιλ (Trainspotting κλπ), αποδίδει τιμές στις αγαπημένες του «διαστημικές» ταινίες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: προσαρμόζοντας τα καλύτερα στοιχεία τους στο δικό του στιλ με αποτέλεσμα μια οπτική απόλαυση για τους θεατές. Στο επίκεντρο της μια ομάδα από επιστήμονες που στέλνεται από τη γη σε μια αποστολή, που θα σώσει τον κόσμο από την παγωνιά. Τα εφέ και η φωτογραφία είναι εξαιρετικά, ενώ ο Σίλιαν Μέρφι (Peaky Blinders) κλέβει εύκολα την παράσταση μαζί με τον Κρις Έβανς.



Confessions of a Dangerous Mind (2002)

Βασισμένη στη βιογραφία του Τσακ Μπάρις – ενός υπερεπιτυχημένου παρουσιαστή τηλεοπτικών «παρατράγουδων», η ταινία του Τζορτζ Κλούνεϊ παρακολουθεί το πώς βυθίζεται ο χαρακτήρας του στην παράνοια, μιας και ο Μπάρις υποστήριζε πως τον είχε στρατολογήσει η CIA για να γίνει κρυφός  εκτελεστής. Το απίθανο αν και βασισμένο σε αυτοβιογραφία σενάριο του Τσάρλι Κάουφμαν είναι παραδόξως αρκετά… φυσιολογικό σε σχέση με τα υπόλοιπα του, ενώ ο Σαμ Ρόκγουελ είναι πραγματικά υπέροχος στον κεντρικό ρόλο.



The Man Who Wasn’t There (2001)

Ένας ασήμαντος μπαρμπέρης στην Καλιφόρνια του 1949, αποπειράται να εκβιάσει τον εραστή της γυναίκας του, τον οποίο και δολοφονεί ύστερα από τσακωμό. Η αστυνομία όμως θα συλλάβει τη γυναίκα του ως ύποπτη για φόνο και ο πρωταγωνιστής μας – όπως και κάθε πρωταγωνιστής των αδερφών Κοέν – θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον φαύλο κύκλο τον πράξεών του. Με ένα απίστευτα πολυεπίπεδο σενάριο, και υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία οι Τζόελ και Ήθαν Κοέν φτιάχνουν ένα χαμηλών τόνων αριστούργημα- φόρο τιμής στα κλασικά νουάρ του ’30. Τεράστιος στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον. 

Punch-Drunk Love (2002)

Δεύτερος Πολ Τόμας Άντερσον στη λίστα μας γιατί έτσι μας αρέσει και γιατί του αξίζει. Εδώ, μας παρουσιάζει έναν δυσλειτουργικό και αντικοινωνικό τυπάκο (ναι, ο Άνταμ Σάντλερ είναι αυτός), που καταπιεσμένος από τις επτά αδελφές του, ερωτεύεται τη Λένα. Πρέπει, όμως, να αντιμετωπίσει πρώτα ένα κύκλωμα εκβιαστών της ροζ τηλεφωνίας. Τον σκηνοθετεί άλλοτε με φρενήρεις ρυθμούς και άλλοτε με αργά πλάνα σε μια ρομαντική ταινία που δε θυμίζει όμως σε τίποτα τις κλασικές ρομαντικές κομεντί του Χόλιγουντ. Δίπλα του η απίθανη Έμιλι Ουάτσον (Δαμάζοντας τα Κύματα).

A Scanner Darkly (2006)

Βασισμένη σε ένα σενάριο του Φίλιπ Κ. Ντικ, δημιουργού της ιστορίας του Blade Runner, και γυρισμένη με τη μέθοδο του ροτοσκοπικού animation, η ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ είναι πρωτοποριακή όσο και επίκαιρη, με ξεκάθαρα πολιτικά -και όχι μόνο- μηνύματα και χαρισματικές ερμηνείες από τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Κιάνου Ριβς. Ένα απολαυστικό animation για ενήλικες, με ψυχεδελικές εικόνες που δύσκολα φεύγουν από το μυαλό σου.

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Καθώς ο χαρισματικός Τζέσε Τζέιμς οργανώνει την επόμενη μεγάλη του ληστεία, κηρύσσει πόλεμο στους εχθρούς του, οι οποίοι θέλουν μετά τη σύλληψή του να εισπράξουν τα λεφτά –και τη δόξα– της επικήρυξής του. Όμως η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή του ίσως τελικά είναι αυτοί που εμπιστεύεται περισσότερο. Η απομυθοποίηση ενός ειδώλου βρίσκεται στο επίκεντρο της επικής χρονικά (160 λεπτά) και θεματικά ταινίας του Άντριου Ντομινίκ, τα νοήματα της οποίας κυλούν στις φλέβες για αρκετό καιρό μετά την προβολή της.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v