"Άλλες" χριστουγεννιάτικες ταινίες που τα σπάνε

Όχι, αυτή δεν είναι ακόμα μια λίστα με κλασικές, οικογενειακές, χριστουγεννιάτικες ταινίες.
Άλλες χριστουγεννιάτικες ταινίες που τα σπάνε

Κάθε λίστα χριστουγεννιάτικων ταινιών συνήθως περιλαμβάνει το Μόνος στο Σπίτι, το Love Actually, το Grinch, άντε και των Εφιάλτη των Χριστουγέννων αν θέλει να γίνει πιο «σκοτεινή».

Ε, αυτή δεν είναι μια τέτοια λίστα.

Black Christmas (1974)



Τα κορίτσια μιας φοιτητικής εστίας θηλέων αποφασίζουν να κάνουν πάρτι παραμονής, όμως ένας διεστραμμένος δολοφόνος έχει άλλες διαθέσεις και τις δολοφονεί μία προς μία. Εμβληματική slasher movie, η ταινία του Μπομ Κλαρκ αν και γυρίστηκε προ δεκαετιών προκαλεί ακόμα ανατριχίλες. Η χρήση μάλιστα της κάμερας σε πρώτο πρόσωπο, λέγεται, πως επηρέασε τον Κάρπεντερ για τα γυρίσματα του Haloween. Fun Fact: Ο ελληνικός τίτλος της είναι «Τρόμος στο Παρθεναγωγείο».

Silent Night, Deadly night (1984)



Οι γονείς ενός πιτσιρικά δολοφονούνται βάναυσα από έναν κακοποιό ντυμένο Άη Βασίλη. Ο μικρός έχοντας ψυχολογικά με τον Άγιο, δέκα χρόνια μετά την ακούει στέρεο και ξεκινά ένα δολοφονικό ξέσπασμα όταν από τη δουλειά τον αναγκάζουν να ντυθεί Santa. Αίμα, γυμνό, πρωτότυποι φόνοι, μέτρια ηθοποιία, παράνοια και η θρασύτατη εικόνα ενός Άη Βασίλη να περιφέρεται με ένα τσεκούρι σίγουρα δεν λειτούργησαν υπέρ της ταινίας όταν βγήκε στις αίθουσες. Όμως αρκετά χρόνια μετά αποτελεί ένα cult Xmas classic!

Die Hard (1988)



Στο debate για το αν η ταινία αυτή είναι χριστουγεννιάτικη ή όχι, δηλώνουμε εμφατικά πως «ναι, είναι» και μάλιστα από τις καλύτερες. Προχωράμε. Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Τζον Μακλέιν φτάνει στο LA για να δει τη σύζυγό του και τα παιδιά του, όμως πώς τα φέρνει έτσι η ζωή, βρίσκεται αποκλεισμένος σε έναν ουρανοξύστη, μόνος εναντίον μιας συμμορίας κακοποιών που κρατούν ομήρους, ανάμεσα σε αυτούς και τη γυναίκα του. Μια από τις θρυλικότερες αμερικάνικες περιπέτειες, με έναν υπέροχο κακό (Άλαν Ρίκμαν), άφθονη δράση, χιούμορ και αθάνατες ατάκες – “Now I have a machine gun, ho-ho-ho!”.

Bad Santa (2003)



Ένας κατεστραμμένος, αλκοολικός και βρομόστομος Άη Βασίλης ξαφρίζει τα χρηματοκιβώτια των μαγαζιών μαζί με τον συνεργάτη του, έναν μαύρο νάνο που ντύνεται ξωτικό. Προφανώς και η ταινία δεν βγήκε ποτέ στις αίθουσες, και πώς θα μπορούσε, αφού αποτελεί μια παντελώς politically incorrect ιστορία με πρωταγωνιστή τον απολαυστικό Μπίλι Μπομπ Θόρντον, να βρίζει, να κάνει σεξ και να κατεβάζει λίτρα αλκοόλ. Μια υπέροχη, αντι-γιορτινή μαύρη κωμωδία. Fun Fact: Εξαιρετικός, ξανά, ο ελληνικός τίτλος: «Ο Άη Βασίλης είναι Λέρα».

Scrooged (1988)



Ένας αντιπαθητικός και μισάνθρωπος διευθυντής τηλεόρασης δέχεται την παραμονή των Χριστουγέννων την επίσκεψη τριών φαντασμάτων, που τον κάνουν να αναθεωρήσει αρκετά πράγματα για τη ζωή του. Αυτή η παραλλαγή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Ντίκενς δια χειρός Ρίτσαρντ Ντόνερ με πρωταγωνιστή τον Μπίλ Μάρεϊ, μπορεί να θάφτηκε από τους κριτικούς, όμως παραμένει σχεδόν 30 χρόνια μετά μια από τις πιο ανατρεπτικές, παράξενες, «φωνακλάδικες» και διασκεδαστικές χριστουγεννιάτικες ταινίες.

Gremlins (1984)



«Μην το αφήσεις να πλησιάσει το νερό και το σημαντικότερο, ποτέ μα ποτέ, ακόμα κι αν κλαίει ή αν ικετεύει, μην το ταΐσεις μετά τα μεσάνυχτα». Δύο κανόνες έδωσε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στον Ράνταλ Πέλτζερ για το χνουδωτό Μογκουάι και φυσικά δεν τηρήθηκαν. Αποτέλεσμα να γεννηθούν τα Γκρέμλιν, μια από τις πιο αναρχικές και διασκεδαστικές κωμωδίες τρόμου για όλη (;) την οικογένεια, στην οποία το παραμύθι και το χιούμορ μπλέκονται με τον τρόμο, ενώ οι σινεφίλ αναφορές – βλ. Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι – θα κάνουν τους γνώστες να περάσουν υπέροχα.

Go (1999)



Την περίοδο των Χριστουγέννων, μια νεαρή μπλέκεται με διακίνηση ναρκωτικών χαπιών, μια παρέα κάνει το λάθος να αγγίξει τις στριπτιζέζ ενός κλαμπ στο Λας Βέγκας και δύο εραστές, κάνουν ρεβεγιόν στο σπίτι ενός αστυνομικού. Δανειζόμενος αρκετά στοιχεία από το Pulp Fiction, αλλά κρατώντας το δικό του στυλ, ο σκηνοθέτης Νταγκ Λήμαν στήνει μια άκρως διασκεδαστική «χριστουγεννιάτικη» νεανική κωμωδία, με απολαυστικούς, γεμάτους ενέργεια πρωταγωνιστές (Κέιτι Χολμς σε λατρεύουμε) και σπιντάτο ρυθμό, η οποία δικαιολογεί απόλυτα το όνομά της.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v