Ένα τέλειο μυθιστόρημα για κάθε πρόβλημα που έχεις

Το Books as Therapy είναι ένα καταπληκτικό site, που προτείνει λογοτεχνικές λύσεις για κάθε πρόβλημα που μπορεί να σε απασχολεί.
Ένα τέλειο μυθιστόρημα για κάθε πρόβλημα που έχεις
της Ηρώς Κουνάδη

“The helpful thought for which you look is written somewhere in a book” είπε σοφά ο συγγραφέας Edward Gorey –δηλαδή, «η χρήσιμη σκέψη που ψάχνεις είναι γραμμένη κάπου σε ένα βιβλίο». Το Books as Therapy είναι ένα καταπληκτικό site που μπορεί να σου βρει ποιο βιβλίο είναι αυτό.

Ερωτεύεσαι τον λάθος άνθρωπο; Σε κάνει η σχέση σου να βαριέσαι; Δουλεύεις με ενοχλητικούς συναδέλφους; Νιώθεις ότι σου λείπει αυτοπεποίθηση; Σου προκαλεί η ποπ κουλτούρα θλίψη; Κάπου υπάρχει ένας ήρωας που περνάει τα ίδια με εσένα, που καταλαβαίνει το δράμα σου, ή που έχει τη λύση την οποία ψάχνεις. Τσέκαρε.

Το πρόβλημα: Νομίζω πως μου λείπει αυτοπεποίθηση στο σεξ
Διάβασε: Το ζώο που ξεψυχά του Φίλιπ Ροθ (Εκδόσεις Πόλις)

Ο 62χρονος ήρωας του Ροθ προσπαθεί –και τελικά καταφέρνει– να ρίξει την 24χρονη φοιτήτριά του, μιλώντας της για μουσική, για ζωγραφική και πάει λέγοντας. Αυτό που θέλει, βασικά, είναι να κάνει σεξ μαζί της. Και το κάνει –λέγοντας σε εσένα, τον αναγνώστη, ό,τι περνά από το μυαλό του εκείνη τη στιγμή.

Το πρόβλημα: Νομίζω ερωτεύομαι τον λάθος άνθρωπο
Διάβασε: Περί Έρωτος, του Σταντάλ (Εκδόσεις Πατάκη)

Τι συμβαίνει στο μυαλό μας και τρελαίνεται όταν ερωτευόμαστε; Γιατί μας τυφλώνει ο έρωτας και δε βλέπουμε τα ελαττώματα του άλλου, ή το φιάσκο στο οποίο οδεύει με μαθηματική ακρίβεια αυτή η καψούρα; Μέσα από μια ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα και ενός αντικειμένου του πόθου φορτωμένου όλες τις ματαιωμένες προσδοκίες του ερωτοχτυπημένου, ο Σταντάλ έχει τις απαντήσεις σε όλα τα σημαντικά ερωτήματα.

Το πρόβλημα: Η ζωή μου δεν πάει όπως θα ήθελα/ Τα σχέδιά μου καταρρέουν
Διάβασε: Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη, της Τζούντιθ Κερ (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Ναι, ένα παιδικό βιβλίο μπορεί καμιά φορά να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα διαφορετικά –και ο Μικρός Πρίγκιπας, στο κάτω κάτω, παιδικό βιβλίο ήταν. Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη είναι μια ιστορία για την προσαρμοστικότητα στις αναποδιές και τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν ακριβώς όταν σου φαίνεται περισσότερο απίθανο.

Το πρόβλημα: Δε μ’ αρέσει η δουλειά μου
Διάβασε: Ο εντιμότατος μαθητής, του Τζον Λε Καρέ (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας με τον Σμάιλι (του Tinker, Tailor, Soldier, Spy) έχει για πρωταγωνιστή τον εντιμότατο Τζέρι Γουέστερμπι, άσημο δημοσιογράφο, αποτυχημένο συγγραφέα και περιστασιακό πράκτορα, να προσπαθεί να αποκαταστήσει την υπόληψη της MI6, της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, μετά από το τιτάνιο φιάσκο που περιλάμβανε έναν «τυφλοπόντικα», ένα διπλό πράκτορα των Ρώσων στα άδυτά της.

Το πρόβλημα: Η σχέση μου με κάνει να βαριέμαι
Διάβασε: Μαντάμ Μποβαρύ, του Γκυστάβ Φλωμπέρ (Εκδόσεις Πατάκη)

Η Έμμα Μποβαρύ πλήττει με τον μεσοαστό σύζυγό της. Πλήττει σε σημείο να κάνει εξωσυζυγική σχέση, όχι επειδή είναι ερωτευμένη, αλλά επειδή πλήττει. Και χάνει τον εαυτό της, όχι στο πάθος της για έναν εραστή, αλλά στη φαντασίωση του πώς θα έπρεπε να είναι ο έρωτας. Οδηγείται έτσι από ένα μέτριας σοβαρότητας πρόβλημα, στην απόλυτη καταστροφή. Μη σου τύχει.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v