Συναρπαστικά βιβλία που διαβάζονται απνευστί

Πέντε σύγχρονα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που… όσες σελίδες κι αν «διαρκούν», θα θέλετε να διαβάσετε σε ένα βράδυ.
Συναρπαστικά βιβλία που διαβάζονται απνευστί
Η άλλη πλευρά της σιωπής, του Φίλιπ Κερ 
Εκδόσεις Κέδρος, σελίδες 368, τιμή: 14,90€
Ο συγγραφέας της συναρπαστικής Τριλογίας του Βερολίνου επιστρέφει με έναν από τους πιο απολαυστικούς ντετέκτιβ σε περιπέτειες στην Γαλλική Ριβιέρα των ‘50s.
Η υπόθεση:
Ο Μπέρνι Γκούντερ δουλεύει με ψευδώνυμο σε ξενοδοχείο και προσπαθεί να μείνει μακριά από φασαρίες. Παίζει μπριτζ και συνδέεται φιλικά με τον διάσημο συγγραφέα Σόμερσετ Μομ, που επίσης ζει στην Κυανή Ακτή. Στην υπέροχη βίλα του, ο Μομ αναφέρει στον Μπέρνι την ύπαρξη μιας ενοχοποιητικής φωτογραφίας: δείχνει τον Μομ ανάμεσα σε ένα γκρουπ γυμνών αντρών δίπλα σε μια πισίνα – ένας από αυτούς είναι ο διαβόητος κατάσκοπος Γκάι Μπέρτζες, ο οποίος αυτομόλησε πρόσφατα στη Μόσχα μαζί με τον Ντόναλντ Μακλίν. Το παρελθόν χτυπά την πόρτα του Μπέρνι. Τη φωτογραφία έχει στην κατοχή του ένας παλιός του γνώριμος, ο Χάρολντ Χένιχ, πρώην λοχαγός στις υπηρεσίες ασφαλείας των ναζί και αδίστακτος εκβιαστής, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων το 1945, μεταξύ αυτών και της γυναίκας που αγαπούσε ο Μπέρνι. Ο Χένιχ απαιτεί από τον Μομ πενήντα χιλιάδες δολάρια για να του επιστρέψει τη φωτογραφία. Όταν ο συγγραφέας προτείνει στον Μπέρνι να αναλάβει την υπόθεση, εκείνος στην αρχή διστάζει. Όμως νοσταλγεί τη δουλειά του ντετέκτιβ και θέλει επίσης να πάρει πίσω το αίμα του από τον Χένιχ. Η συνέχεια… επί των σελίδων.

Ο διάβολος μόνο ξέρει, του Ίαν Ράνκιν 
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελίδες 464, τιμή: 15,93€
Ο σκωτσέζος συγγραφέας συνεχίζει να μας χαρίζει αστυνομικά μυθιστορήματα γεμάτα σασπένς και σπιρτάδα, με το τελευταίο του πόνημα να είναι ίσως ένα από τα καλύτερά του.
Η υπόθεση:
Κάποιες υποθέσεις απλώς δεν ξεχνιούνται. Για τον Τζον Ρέμπους η υπόθεση που ποτέ δεν θα ξεχάσει είναι η δολοφονία της νεαρής Μαρίας Ταρκουάντ, η οποία βρέθηκε νεκρή πριν από σαράντα χρόνια στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου όπου διέμενε ένας διάσημος ροκ σταρ και η συνοδεία του. Ο δράστης δεν συνελήφθη ποτέ. Στο μεταξύ ο υπόκοσμος του Εδιμβούργου μοιάζει ακέφαλος. Ένα από τα επίδοξα αφεντικά του, ο Ντάριλ Κρίστι, έχει πέσει θύμα επίθεσης, ενώ μια έρευνα για ξέπλυμα χρήματος τον έχει φέρει σε δεινή θέση. Ο γερο-Κάφερτι, η νέμεση και ο πιο παλιός εχθρός του Ρέμπους, τα έχει στ’ αλήθεια παρατήσει ή περιμένει να πέσει το Εδιμβούργο στα χέρια του σαν ώριμο φρούτο;

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητά συγγνώμη, του Φρέντρικ Μπάκμαν 
Εκδόσεις Κέδρος, σελίδες 512, τιμή 16,60€
Αυτό το βιβλίο που περιγράφει τις περιπέτειες ενός κοριτσιού και της γιαγιάς της έκανε χιλιάδες αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, να γελάσουν και στη συνέχεια να συγκινηθούν μέχρι δακρύων και υπόσχεται να προκαλέσει το ίδιο και σε εσάς.
Η υπόθεση:
Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας. Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί. Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη. Ένα πνευματώδες, κωμικό, συγκινητικό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που προτείνει μια διαφορετική ματιά στην καθημερινότητά μας, αλλά και στο δικαίωμα του καθενός να είναι και να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος.

Το Κορίτσι του Τρένου, της Πόλα Χόκινς
Εκδόσεις Ψυχογιός, σελίδες 360, τιμή: 13,95€
Ο ορισμός της καταιγιστικής πλοκής και του κινηματογραφικού ρυθμού, το Κορίτσι του Τρένου κέρδισε εκατομμύρια αναγνώστες και, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε ταινία – που ίσως δεν κατάφερε να πιάσει το επίπεδο σασπένς του βιβλίου.
Η υπόθεση:
Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. «Τζες» και «Τζέισον» τους αποκαλεί. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Μακάρι να μπορούσε και η Ρέιτσελ να είναι τόσο ευτυχισμένη. Και μια μέρα βλέπει κάτι που τη σοκάρει. Κρατάει μόλις μία στιγμή μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το τρένο, αλλά είναι αρκετό. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Τώρα ήρθε η ώρα να το καταλάβουν κι εκείνοι: Είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κορίτσι του τρένου…

Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο, του Άντονι Μαρά 
Εκδόσεις Ίκαρος, σελίδες 372, τιμή: 14,31€
Ο Anthony Marra μετά την κυκλοφορία του «Αστερισμού ζωτικών φαινομένων» επανέρχεται με μια συλλογή εννέα διηγημάτων που διαβάζεται ως ένα ενιαίο μυθιστόρημα.
Η υπόθεση:
Η συλλογή διηγημάτων σκιαγραφεί μια πλειάδα αξέχαστων χαρακτήρων, των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται μεταξύ τους με τρόπο σπαραχτικό. Την δεκαετία του 1930 στο Λένινγκραντ, ένας ζωγράφος-διορθωτής επεξεργάζεται επίμαχες φωτογραφίες για λογαριασμό του Κόμματος του Στάλιν, σβήνοντας και αλλοιώνοντας πρόσωπα με τον αερογράφο του. Μαγεμένος από την εικόνα μιας μπαλαρίνας, βρίσκεται κατηγορούμενος για σχέση με την πολωνική κατασκοπεία. Μια ομάδα γυναικών αφηγείται τις ιστορίες της αλλά και αυτές των γιαγιάδων τους, πρώην κρατουμένων της Γκουλάγκ, που εγκαταστάθηκαν σε πόλη ορυχείων της Σιβηρίας. Δύο ζεύγη αδερφών μοιράζονται μια άγρια, προστατευτική αγάπη. Νεαροί άνδρες σε ολόκληρη τη πρώην Σοβιετική Ένωση αντιμετωπίζουν τη βία στο σπίτι και στο στρατόπεδο. Μεγάλες θυσίες γίνονται και στο όνομα ενός πετρελαιοειδούς τοπίου, το οποίο είναι συνηθισμένο εκτός από το σχεδόν ακατανόητο ειρηνικό παρελθόν που απεικονίζει. Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο, με απολαυστική πρόζα, μιλά για τη ματαιότητα της προσπάθειας να εξαλειφθούν άνθρωποι και γεγονότα, για την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, το παράλογο της ζωής και του πολέμου, αλλά και το πόσο μικρή είναι η ζωή μας σε σχέση με το μέγεθος του σύμπαντος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v