Διαβάσαμε: «Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης»

Το νέο μυθιστόρημα του Wolfgang Herrndorf, συγγραφέα του «Βερολίνο, γεια», με την ανατρεπτική του ηρωίδα, είναι εξίσου απολαυστικό με το προηγούμενο.
Διαβάσαμε: «Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης»
It feels like I'm talkin' to myself:
Το προηγούμενο βιβλίο του Herrndorf, το “Βερολίνο, γεια” μου είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις και θα ήθελα να ξαναδιαβάσω αυτόν τον ιδιαίτερο Γερμανό συγγραφέα.

Probably find a way to complain about a Picasso painting:
Η Ίζα, δεκάξι ετών κοπέλα, το σκάει από το ίδρυμα και περιφέρεται στη Γερμανία. Χαίρεται την ελευθερία της κι απολαμβάνει τις εμπειρίες της. Συναντά στον δρόμο διάφορους τύπους, από έναν μαουνιέρη στο ποτάμι που έχει ληστέψει τράπεζα μέχρι ένα κωφάλαλο αγόρι κ.ο.κ.

Πάλι ο Herrndorf μιλάει για εφήβους που ζουν μια ασφυκτική ζωή και αποφασίζουν να δραπετεύσουν από αυτή. Όπως και στο άλλο μυθιστόρημά του, βγάζει στον δρόμο τους νεαρούς ήρωές του. Και πάλι μια παρεκκλίνουσα προσωπικότητα, ασυμβίβαστη με το περιβάλλον, βγαίνει έξω από το κάδρο της κανονικότητας. Η Ίζα φαίνεται, με τη βούλα, να είναι διαταραγμένος χαρακτήρας, με γιατρό που την κουράρει και φάρμακα. Αλλά κάποια μέρα της την βιδώνει και παίρνει τους δρόμους. Κι αυτή της η τρέλα συντροφεύει την αφήγηση.

Ο συγγραφέας αξιοποιεί τόσο τη νεανική ηλικία όσο και την ψυχολογική διαταραχή, για να φτιάξει μια μυθιστορηματική ηρωίδα. Η οπτική της γωνία είναι ιδιαίτερη αλλά κι η γλώσσα της αντικατοπτρίζει αυτή τη ματιά. Δόσεις εφηβείας και περιπέτειας, αφέλεια και επιφυλακτικότητα, humor και anything goes mood, αργόσχολη συμπεριφορά flâneur, λίγο καιροσκοπισμός και λίγο συλλογή εμπειριών. Είναι ένα road novel με τα πόδια, όπως λέει κάπου στο επίμετρο. Η Ίζα είναι μια νεαρή “αλήτισσα”, που ξεπροβάλλει από το “Βερολίνο, γεια” και ακολουθεί τη δική της πορεία. Κάποια στιγμή εμφανίζει την τάση της για κλεπτομανία, ενώ δεν μαθαίνουμε τίποτα για την οικογένειά της. Είναι ο εαυτός της και τον περιφέρει αναίτια.

Ο Herrndorf είναι μαέστρος στη σκιαγράφηση της ηρωίδας του. Οι συναντήσεις κι οι διάλογοί του είναι φυσικοί και καίριοι. Παράδειγμα έξοχο η συνάντησή της με τον μαουνιέρη, ειδικά η πρώτη σκηνή της γνωριμίας τους είναι γεμάτη ζωντάνια και έξυπνη χάρη. Η ευφάνταστη διάθεση της Ίζα να επινοεί αληθοφανή σενάρια και να παίζει ρόλους κερδίζει. Να λέει σκόπιμα ψέματα, που εύκολα φαίνονται πλασμένες ιστορίες. A young liar! Που ωστόσο γίνεται συμπαθής καθώς αναμιγνύει θράσος, μπρίο και φρεσκάδα.

I exercise my right to express when I feel it's time:
Το μυθιστόρημα, αν κατάλαβα καλά, μένει ανολοκλήρωτο. Ωστόσο μας πήρε μαζί στο ταξίδι της Ίζα. Μας έβαλε στο πετσί μιας teenager, μιας ανατρεπτικής ηρωίδας που εκφράζει τόσο εύγλωττα μια ήρεμη οργή, μια τρελαμένη αντικαθωσπρεπεική συμπεριφορά.

Ο Wolfgang Herrndorf γεννήθηκε το 1965 στο Αμβούργο. Σπούδασε καλές τέχνες και εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως σκιτσογράφος στο σατιρικό περιοδικό Titanic. Το 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά του με τίτλο "In Pluschgewittern". Το 2008 τιμήθηκε με το Γερμανικό Βραβείο Διηγήματος για το βιβλίο τoυ "Diesseits des Van-Allen Gurtels". Ακολούθησε το "Βερολίνο, γεια", που γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο και μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες.

Γνωρίζοντας ότι είναι βαριά άρρωστος, τα τελευταία χρόνια μοιραζόταν τις σκέψεις του στο προσωπικό του ιστολόγιο. Στο τελευταίο του σημείωμα έγραφε: "Χιόνι, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος". Έφυγε στα 48 του χρόνια, όρθιος όπως το αποφάσισε. Στο ιστολόγιό του η συμβία του γράφει: "Τέλος. Ο Wolfgang Herrndorf αυτοπυροβολήθηκε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013 στις 23.15 στην όχθη του καναλιού Χοεντσόλερν".

Ο blogger Πατριάρχης Φώτιος



Wolfgang Herrndorf
“Εικόνες της μεγάλης σου αγάπης”,
μετ. Α. Στραγαλινός
εκδόσεις Κριτική -2017
σελ. 150
τιμή: 11.00€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v