Μια μικρή ερωτική ιστορία με γενναίες δόσεις χιούμορ

Το μυθιστόρημα του Ζιλ Λεγκαρντινιέ έχει κινηματογραφική πλοκή, εύθυμη διάθεση και μια δόση συγκίνησης. Ό,τι πρέπει για τα καλοκαιρινά μας απογεύματα.
Μια μικρή ερωτική ιστορία με γενναίες δόσεις χιούμορ
του Δημήτρη Παπαλεωνίδα

Για πείτε μου, ποια είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχετε κάνει στη ζωή σας; Η ηρωίδα μας, Ζυλί Τουρνέλ, 28 ετών, έχει ήδη κάνει ένα σωρό. Για παράδειγμα, εκείνη τη φορά που πάσχιζε να φορέσει το πουλόβερ της κουτρουβαλώντας τη σκάλα ή την άλλη που φτιάχνοντας την πρίζα κρατούσε τα καλώδια με τα δόντια της... η εμμονή της με τον νεοφερμένο γείτονα, χωρίς καν να τον έχει δει στ’ αλήθεια –εμμονή που της κόστισε το μάγκωμα του χεριού της στο γραμματοκιβώτιό του... Μην ξεχάσουμε τον ροκ τραγουδιστή Ντιντιέ, που για δύο χρόνια τον συντηρούσε, επιλέγοντας να ζει η ίδια σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Οι φίλες, ω οι φίλες, είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ζωή της Ζυλί. Το έπαιζαν ελεύθερες και ωραίες και συμφωνούσαν, πως η ζωή είναι πολύ καλύτερη χωρίς τα βλαμμένα τ’ αρσενικά. Έως ότου κάποια από αυτές ερωτεύονταν και όλη η επιχειρηματολογία τους κατέρρεε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Μα ακόμη κι αυτό δεν είναι τίποτα, απολύτως τίποτα, μπρος στα παράλογα πράγματα που θα αποτολμήσει για να πλησιάσει τον άντρα, του οποίου το μυστικό θέλει να εξιχνιάσει. Απίστευτα επινοητική και συνάμα γοητευμένη απ’ αυτό τον άγνωστο πλάι, στον οποίο ζει, αλλά για τον οποίον αγνοεί τα πάντα, η Ζυλί θα πάρει τα πιο παραληρηματικά ρίσκα, μέχρις ότου βρει επιτέλους την απάντηση στο ερώτημα που την κατατρύχει: για ποιον κάνουμε τη μεγαλύτερη ανοησία της ζωής μας; Επειδή το γνωρίζουμε ή το διαισθανόμαστε, πως οι άνθρωποι που αγαπάς είναι εκείνοι, που θα σε πληγώσουν περισσότερο.

Ο Λεγκαρντινιέ αφηγείται με κινηματογραφικό τρόπο τις περιπέτειες μίας νεαρής μοντέρνας γυναίκας, της Ζυλί, αφυπνίζοντας τον αναγνώστη με ισχυρές δόσεις συγκίνησης, τρυφερότητας και εύθυμης διάθεσης. Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα και ταυτόχρονα μία θεραπεία κατά της μελαγχολίας.

Ο Ζιλ Λεγκαρντινιέ (γεν. 1965, Παρίσι) έχει εργαστεί σε αμερικανικά και βρετανικά κινηματογραφικά πλατό. Επιπλέον, έχει σκηνοθετήσει διαφημιστικές ταινίες, τρέιλερ και ντοκιμαντέρ. Σήμερα ασχολείται με την επικοινωνία για λογαριασμό μεγάλων στούντιο, με σενάρια καθώς και με τη συγγραφή των μυθιστορημάτων του. Έχοντας καταπιαστεί με εντελώς διαφορετικά είδη, διακρίθηκε με τα βιβλία του L’Exil des anges (Prix SNCF du polar 2010) και Nous étions les hommes (2011). Η Μικρή ερωτική ιστορία (Demain j’arrête!) κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2011 και γνώρισε διεθνή επιτυχία, ενώ αναμένεται η κινηματογραφική της μεταφορά.



Μικρή ερωτική ιστορία
του Ζιλ Λεγκαρντινιέ
μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη
εκδόσεις Πατάκη
Σελίδες: 416
Τιμή: 13,28€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v