Οι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public 2015

Οι νικητές, οι εκπλήξεις, οι παρουσίες και το θέαμα που απολαύσαμε στην τελετή απονομής των 2ων Βραβείων Βιβλίου των καταστημάτων Public.
Οι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public 2015
του Γιώργου Κόκουβα

«Ένα βιβλίο, όταν διαβάζεται από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους, γίνεται χίλια διαφορετικά βιβλία». Με αυτή τη φράση του Αντρέι Ταρκόφσκι υποδέχθηκε το βράδυ της Τρίτης ο ηθοποιός και παρουσιαστής της τελετής Γιώργος Νανούρης το φιλαναγνωστικό κοινό στο Μέγαρο Μουσικής, όπου απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία βιβλίων Public.

Περισσότερες από 120.000 ψήφοι φρόντισαν να αναδείξουν και να βραβεύσουν αυτά τα… χιλιάδες βιβλία, που αγαπήθηκαν την χρονιά που πέρασε. Σε μια όμορφη βραδιά, άρτια σκηνοθετημένη, παρακολουθήσαμε πέρα από την απονομή των βραβείων, παρεμβαλλόμενα θεατρικά δρώμενα και παρουσίες που ισορρόπησαν επιτυχημένα μεταξύ του γνωστού δίπτυχου «ποιότητα και εμπορικότητα»: Από τον Σάκη Ρουβά και την Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα να παραδίδουν βραβεία μέχρι κείμενα του Ευγένιου Τριβιζά να γίνονται hip hop τραγούδι και το βιβλίο της «Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ να δραματοποιείται από τη Λένα Παπαληγούρα.

Όσον αφορά τα βραβεία, στην πιο «δημοφιλή» κατηγορία, αυτή του ελληνικού μυθιστορήματος, νικητής αναδείχθηκε ο Χρήστος Χωμενίδης με την (όνομα και πράγμα) «Νίκη» του, με τον ίδιο να δηλώνει πως πρόκειται για το πρώτο βραβείο που έχει λάβει στην καριέρα του. Στην αντίστοιχη κατηγορία μεταφρασμένου μυθιστορήματος, βραβεύθηκε ο Ian Rankin, ενώ η Natalie Meg Evans βρέθηκε στην Αθήνα για να λάβει το βραβείο Ξενόγλωσσου Μυθιστορήματος για το βιβλίο «The Dress Thief». Ο Ευγένιος Τριβιζάς βραβεύθηκε στην κατηγορία του παιδικού βιβλίου, ενώ ο γνωστός τηλεοπτικός σεφ Άκης Πετρετζίκης παρέλαβε το βραβείο στην κατηγορία «Ευ Ζην» για την μαγειρική έκδοση «Αυτό Πρέπει να το Δοκιμάσεις».

Αναλυτικά τα βραβεία:

Ευ Ζην
: «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις», Άκης Πετρετζίκης (εκδόσεις Ψυχογιός)
Τέχνες: «Spinalonga – Μέσα από τα μάτια μου», Tζίνα Ξανθάκη (Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη)
Παιδική Λογοτεχνία: «Δώδεκα παρά δώδεκα», Ευγένιος Τριβιζάς (εκδόσεις Καλέντης)
Εφηβική Λογοτεχνία: «Το ημερολόγιο ενός δειλού», Βασίλης Παπαθεοδώρου (εκδόσεις Kαστανιώτη)
Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα: «Άγιος ή αμαρτωλός», Ian Rankin (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Ξενόγλωσσο Μυθιστόρημα: «The Dress Thief», Νatalie Meg Evans (Quercus Publishing)
Ο πιο Ερωτικός Χαρακτήρας: «Δίδυμα Φεγγάρια», Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη (εκδόσεις Ψυχογιός)
Ελληνική Ποίηση: «Άπαντα τα ποιητικά 1904-1975», Κώστας Βάρναλης (εκδόσεις Κέδρος)
Δοκίμιο, Μελέτη, Βιογραφία, Μαρτυρία: «Υπάρχει Θεός;», Φιλοκτήτης Διακομανώλης (εκδόσεις Ιωλκός)
Ελληνικό Μυθιστόρημα: «Νίκη», Χρήστος Χωμενίδης (εκδόσεις Πατάκη)
Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public: «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο», Ισίδωρος Ζουργός (εκδόσεις Πατάκη)
Bραβείο Εξώφυλλο της χρονιάς: «Θιβετιανή Ροδακινόπιτα», εκδόσεις Αίολος
Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα: Εκδόσεις Ίκαρος

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική πρωτοβουλία των καταστημάτων Public να δωρίσουν μια παιδική βιβλιοθήκη στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», καθώς και της ωραίας κίνησης να χρηματοδοτήσει την μετάφραση του νικητήριου βιβλίου στην εφηβική κατηγορία, ώστε να κυκλοφορήσει στο εξωτερικό.

Μάθετε περισσότερα εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v