10 βιβλιοφιλικές προτάσεις για τα πασχαλινά σας δώρα

Αυτό το Πάσχα, κάντε μικρά δωράκια λογοτεχνίας στους φίλους σας, μέσα από μία δεκάδα άκρως ενδιαφερόντων τίτλων που θα συγκινήσουν τους βιβλιοφίλ κάθε γούστου.
10 βιβλιοφιλικές προτάσεις για τα πασχαλινά σας δώρα
Νεοελληνική λογοτεχνία, αστυνομικά μυστήρια, ευπώλητα για τα οποία μιλά όλος ο πλανήτης αλλά και άκρως ενδιαφέροντα λευκώματα γεμάτα τέχνη, προβληματισμό και νοσταλγία έχει η λίστα με τις προτάσεις βιβλιοδώρων μας για αυτή την άνοιξη. Αν σκέφτεστε να κάνετε δωράκια στους δικούς σας ανθρώπους αυτό το Πάσχα, κάντε το με μία από τις παρακάτω εκδόσεις. 

Κασετίνα Jo Nesbo 
Ένα μήνα πριν την κυκλοφορία του νέου του μυθιστορήματος «Αίμα στο Χιόνι», έχετε την ευκαιρία να μυήσετε τους φίλους σας στον εθιστικό κόσμο του «άρχοντα» του σκανδιναβικού λογοτεχνικού μυστηρίου, επιλέγοντας για δώρο κάποιες από τις πρώτες περιπέτειες της σειράς βιβλίων με ήρωα τον Χάρι Χόλε. Συγκεκριμένα, εδώ θα βρείτε τη «Νυχτερίδα» και τον «Κοκκινολαίμη». Στην πρώτη περιπέτεια, ο αστυνομικός Χάρι Χόλε συμμετέχει στις έρευνες για την εξιχνίαση της δολοφονίας μιας διάσημης Νορβηγίδας που τον οδηγούν στην Αυστραλία, ενώ στη δεύτερη, μπλέκει σε μια υπόθεση νεοναζισμού, εμπορίου όπλων, εκβιασμών και δολοφονιών.

Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Τιμή: 17,91€ 

Να Παντρευτεί Κανείς ή Να Μην Παντρευτεί – Ματθαίος Ιωσαφάτ 
«Ο γάμος ή η συντροφικότητα είναι ίσως η μόνη σχέση όπου μπορεί κανείς να ζήσει βαθιές συναισθηματικές και συχνά παιδικές ανάγκες. Όπως είναι η ανάγκη για αγάπη, για τρυφερότητα, για να μωρουδίζει κανείς, να αφήνεται, να εξαρτάται. Όλες αυτές οι βαθιές, παιδικές, έντονες ανάγκες που έχουμε όλοι οι άνθρωποι, μερικοί παραπάνω, μερικοί λιγότερο, ικανοποιούνται στον γάμο. Ικανοποιούνται όμως;» Το τελευταίο βιβλίο του γνωστού ψυχιάτρου στηρίζεται στην προσωπική του εμπειρία με περισσότερα από έξι χιλιάδες ζευγάρια, που παρακολουθούσε επί 30 χρόνια και βρίσκεται στη λίστα των ευπώλητων κάθε ελληνικού βιβλιοπωλείου, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες ψάχνουν απεγνωσμένα απάντηση στο ερώτημα του τίτλου.

Εκδόσεις: Αρμός
Τιμή: 16,20€

Λεύκωμα: Ουτοπία και Πολεοδομία, του Στέφανου Κονταράτου 

Τι σχέση έχει ο κοινωνικός ουτοπισμός με τον πολεοδομικό σχεδιασμό; Στο μεγάλο αυτό λεύκωμα των πάντα προσεγμένων εκδόσεων του ΜΙΕΤ, καταγράφονται οι ιδανικές πολιτείες όπως τις εμπνεύστηκαν μεγάλοι διανοητές ανά τους αιώνες, καθώς και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην πορεία της ανθρωπότητας, μαζί με τις ιδεολογίες, τις έννοιες και τις κοινωνικές εξεγέρσεις που κρύβονταν πίσω από αυτές από την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα ως τη Βιομηχανική Επανάσταση και τη μεταμοντέρνα εποχή.

Εκδόσεις
: ΜΙΕΤ
Τιμή: 65€

Έγκλημα στο Πέρα, του Ουμίτ Αχμέτ 
«Ένα έγκληµα παραµονή Πρωτοχρονιάς: Το πτώµα ενός ωραίου άντρα στα σοκάκια µιας γωνιάς του Πέρα, στην καρδιά της Πόλης, που κάποτε ήταν η πιο περιζήτητη γειτονιά της. Το αίµα του βάφει κόκκινο το φρέσκο χιόνι». Ο Ουμίτ δίνει στο Πέρα νέα λογοτεχνική πνοή, μέσα από ένα ολοκαίνουριο, χορταστικό μυθιστόρημα 576 σελίδων.
Εκδόσεις: Πατάκη
Τιμή: 16,92€

Ο Θαμμένος Γίγαντας, του Καζούο Ισιγκούρο 
Σ’ ένα απομονωμένο χωριό στην Αγγλία, την εποχή των θρύλων, λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά Αρθούρου, ζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Βρετανών, ο Αξλ και η Μπέατρις. Οι αναμνήσεις τους είναι θολές, όπως και όλων των κατοίκων, λόγω μιας μυστηριώδους ομίχλης που προκαλεί ένα είδος φθοράς. Παρά την αρρώστια της Μπέατρις, το ζευγάρι αποφασίζει να αφήσει την ασφάλεια του σπιτιού του με σκοπό να ταξιδέψει μακριά και να βρει τον γιο του, που έχει να δει εδώ και χρόνια. Άλλοτε άγριο και άλλοτε συγκινητικό, το καινούργιο μυθιστόρημα του βραβευμένου με Μπούκερ, Ισιγκούρο, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, είναι ένα παραμύθι για τις χαμένες μνήμες, την αγάπη, την εκδίκηση και τον πόλεμο.
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Τιμή: 15,93€

Το Κορίτσι του Τρένου, της Πόλα Χόκινς 
Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. «Τζες» και «Τζέισον» τους αποκαλεί. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Μακάρι να μπορούσε και η Ρέιτσελ να είναι τόσο ευτυχισμένη. Και μια μέρα βλέπει κάτι που τη σοκάρει. Κρατάει μόλις μία στιγμή μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το τρένο, αλλά αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ, στα χνάρια των επιτυχιών «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» και «Αμνησία», που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του και ήδη πήρε το «πράσινο φως για να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη.
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Τιμή: 13,95€

Τι Πάθος Ατελείωτο, του Θωμά Κοροβίνη 
Η συλλογή με τίτλο "Τι πάθος ατελείωτο" του Θωμά Κοροβίνη (από το ομώνυμο βαρύ ζεϊμπέκικο του Μάρκου) αποτελείται από εικοσιπέντε αφηγηματικά κείμενα, το καθένα με ξεχωριστό ύφος και περιεχόμενο. Δραματικές και σκαμπρόζικες ιστορίες που διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και τη Μυτιλήνη, και μερικά μικρότερης έκτασης κείμενα που συνδυάζουν το διήγημα με το δοκίμιο, δένονται μ’ένα νοερό νήμα με αφηγήματα όπου πρωταγωνιστούν αγαπημένα πρόσωπα-σημεία αναφοράς του συγγραφέα απ’ τον χώρο της τέχνης, με ιδιαίτερη εμβληματικότητα και προσωπικό μύθο το καθένα (Βαμβακάρης - Καζαντζίδης - Πόλυ Πάνου - Νταντωνάκη - Ρασούλης -Παπάζογλου - Ταχτσής - Ζατέλη - Μεντή). Τα περισσότερα κείμενα στηρίζονται σε μια σοδειά βιωμάτων του συγγραφέα και αποτελούν ατόφια κομμάτια αυθεντικής ζωής μετουσιωμένα σε πεζά.
Εκδόσεις: Άγρα
Τιμή: 12,60€

Τα Καφενεία της Ελλάδας, του Γιώργου Πίττα 
Μετά από χρόνια ταξιδιών και εξερευνήσεων στο Αιγαίο, ο Γιώργος Πίττας μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες του από τα ελληνικά καφενεία. Γράφει στον πρόλογο του λευκώματός του: «Τόσα χρόνια που ταξιδεύω και γράφω για το Αιγαίο Πέλαγος, τα καφενεία αποτελούσαν πάντα σημαντικό σταθμό των ερευνών μου. Στο καφενείο θα ξαπόσταινα φτάνοντας σ' ένα χωριό κι από κει θα έπαιρνα τις πρώτες μου πληροφορίες. Εκεί θα καταστρώνονταν τα σχέδια δράσης κι εκεί θα ξεπερνούσα σταδιακά την αμήχανη μοναξιά του νεοφερμένου, καθώς ένας ένας οι θαμώνες θα με πλησίαζαν για να μου δώσουν πρόθυμα πληροφορίες και να με βοηθήσουν. Και τα βράδια, μετά τη λήξη των διάφορων αποστολών, όταν θα επέστρεφα αποκαμωμένος στο καφενείο εξιστορώντας τα "κατορθώματά" μου και επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία και την ορθότητα των οδηγιών που μου 'χαν δώσει οι θαμώνες του, ανάμεσα σε μεζέδες και ρακές θα γλεντούσαμε τις ερευνητικές επιτυχίες μου. Αλλά πιο πολύ θα γλεντούσαμε τη χαρά της γνωριμίας μας». Με άλλα λόγια, μια έκδοση – ό,τι πρέπει για τους φίλους σας που αγαπούν τα ταξίδια, την ελληνική παράδοση και την νοσταλγική διάθεση.
Εκδόσεις: Κοιλάδα Λευκών
Τιμή: 23,09€

Ο Κύκλος, του Ντέιβ Έγκερς 
Υπάρχει ιδιωτική ζωή στην εποχή των social media; Αυτό είναι το ερώτημα που διατρέχει το μυθιστόρημα, το οποίο χαρακτηρίστηκε το «1984» της νέας εποχής. Η Μέι Χόλαντ προσλαμβάνεται στον Κύκλο, την ισχυρότερη διαδικτυακή εταιρία παγκοσμίως. Φιλόδοξη μα και ιδεαλίστρια, νιώθει έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της ζωής της. Ο Κύκλος, με τις απέραντες εγκαταστάσεις του στην Καλιφόρνια, έχει κατορθώσει να ενοποιήσει τα προσωπικά μέιλ των χρηστών του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές σε ένα δικό του παγκόσμιο σύστημα που παρέχει μόνο μία διαδικτυακή ταυτότητα. Η Μέι κατενθουσιάζεται με την υπερσύγχρονη εικόνα και τη ζωντάνια της εταιρίας και βουτά στον κόσμο της: ατελείωτα πάρτι, νυχτερινά κέντρα, συναυλίες με διάσημους μουσικούς, αθλητικά δρώμενα, ενυδρεία με σπάνια πλάσματα. Όμως η γνωριμία της με έναν παράξενο συνάδελφο την αναστατώνει. Σύντομα αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι μέρος μιας εικονικής πραγματικότητας.
Εκδόσεις: Κέδρος
Τιμή: 18,80 ευρώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v