ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Ζώνη Πυρός: Μικρά στοχαστικά διηγήματα

Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης υπογράφει μια συλλογή διηγημάτων που θυμίζουν περισσότερο μικρούς εσωτερικούς μονολόγους, ή στοχαστικά δοκίμια.

Ζώνη Πυρός: Μικρά στοχαστικά διηγήματα

Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης είναι παλιός γνώριμος. Είχα ασχοληθεί παλιότερα με τα βιβλία του: “Το παραμύθι του ύπνου” και η “Αστοχία υλικού” έβαλαν τον πεζογράφο στο αναγνωστικό μου σύμπαν, με καλά στοιχεία αλλά και με μια ελαφρά αυτοσυγκράτηση που δεν τον άφησαν να εκτοξευτεί σε κάτι υψηλότερο. Γι’ αυτό αγόρασα την καινούργια του συλλογή διηγημάτων, ώστε να δω (τέσσερα χρόνια μετά) πόσο ωρίμασε, εμβάθυνε, βρήκε το στίγμα του.

Τα πρώτα κείμενα δεν είναι ακριβώς διηγήματα• είναι πιο πολύ εξομολογήσεις συγγραφέα, που αυτοστοχάζεται, στέκεται πάνω από τη γραφή του και αυτοαναλύεται, κοιτάζει τη λευκή οθόνη και ξύνει το κεφάλι του πάνω από το αλφαβητικό πληκτρολόγιο. Παραλληλίζει τον λογοτέχνη με τον Ιωνά που έχει εγκλωβιστεί στην κοιλιά του κήτους και προσεύχεται να βρει τη διέξοδο από τη φυλακή του. Ταξιδεύει στην επικράτεια των λέξεων και αναγνωρίζει στα λόγια του τα λόγια άλλων, επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Σεφέρη “Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας”. Σκαλίζει το ημερολόγιό του ψάχνοντας τις πολύτιμες σημειώσεις που θα φυσήξουν ούριο άνεμο στα πανιά του. Πρωταγωνιστής σ’ αυτά τα κείμενα είναι ο ίδιος ο σαραντατετράχρονος πεζογράφος, ο οποίος αυτοπροσωπογραφείται όχι με αυτοβιογραφικό τόνο, αλλά με διάθεση να ελέγξει τις συγγραφικές του συνήθειες και να ξανασυζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη διάρκεια της κυοφορίας και της γραφής.

Στο δεύτερο μέρος, ο αφηγητής παίρνει ποικίλες μορφές, ρόλους σε μικρούς μονολόγους που αναδεικνύουν μια ολόπλευρη στάση ζωής. Στο “Προσκλητήριο” σαν άλλος Πρωτέας γίνεται ο άστεγος, ο άνεργος, ο χρεωμένος αυτόχειρας, σαν όλοι αυτοί οι διαφορετικοί άνθρωποι είναι ένας, ο απόκληρος της ζωής που δεν έχει ελπίδα και διέξοδο. Κι από εκεί και πέρα, στα άλλα διηγήματα, ο ιδανικός αυνανιστής που αντιλαμβάνεται το κενό μετά την πράξη του, ο εμβριθής παρατηρητής σχολιάζει την επικαιρότητα, ο υπονοούμενος φιλόλογος εφαρμόζει τον θουκυδίδειο “Επιτάφιο” στο σήμερα…

Αυτό που κάνει τα κείμενα αυτά ιδιαίτερα είναι η ακριβής όσο και καλοδουλεμένη γλώσσα και το διακειμενικό πήγαιν’ έλα από το διήγημα σε άλλα έργα, σε άλλες φωνές, σε άλλες απηχήσεις. Αυτό που προβληματίζει είναι η ειδολογική σύγχυση, γιατί στην ουσία δεν είναι διηγήματα, είναι σχολιαστικοί μονόλογοι ή στοχαστικά δοκίμια, που χρησιμοποιούν ελαφρά την αφήγηση ως άλλοθι. Κι ο αναγνώστης που μπαίνει στο βιβλίο με προσδοκίες διηγηματογραφίας, “αναγκάζεται” να αλλάξει λωρίδα ανάγνωσης και να τροχοδρομήσει στη δοκιμιακή φύση τους.

Στο τρίτο μέρος συναντάμε διηγήματα απρόσωπα, λίγο φανταστικού λίγο επιστημονικής φαντασίας, λίγο μελλοντολογικά σενάρια. Αυτά παρουσιάζουν ένα ζοφερό μέλλον, δοσμένο όμως με δόσεις ειρωνείας και κοινωνικής κριτικής, έξυπνες ιστορίες μελλοντικής τρέλας, καθώς τιτάνιες αλλαγές συμβαίνουν στη γη, αλλαγές που επανακαθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της κοινωνίας. Κι έχουν ιδιαίτερη χάρη, αφού σε λίγες σελίδες δίνεται ανάλαφρα μια οικολογική ή κοινωνική ανισορροπία, γεγονός που ανατρέπει τα καθιερωμένα και κάνει τον πλανήτη να κινείται ανάποδα….

Ο Χατζημωυσιάδης γράφει γιατί έχει φορτία να μοιραστεί. Γράφει γιατί θέλει να μιλήσει και όχι για να καρπωθεί επαγγελματικές συγγραφικές δόξες. Γι’ αυτό τον τιμώ…

Ο blogger Πατριάρχης Φώτιος

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

Επισκεφθείτε το blog "Βιβλιοκαφέ"
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2