ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Ανταλλάσσοντας βιβλία στο Άλσος Περιστερίου

Αυτό το Σάββατο, τα βιβλία μας βρίσκουν νέους ιδιοκτήτες κι εμείς νέες ενδιαφέρουσες σελίδες για ξεφύλλισμα, στην πιο ανοιξιάτικη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη.

Ανταλλάσσοντας βιβλία στο Άλσος Περιστερίου

της Ηρώς Κουνάδη 

Πού πάνε τα λογοτεχνικά σας βιβλία όταν σταματάτε να ασχολείστε μαζί τους; Η απάντηση είναι συνήθως μία, και προφανής: στα ράφια της βιβλιοθήκης σας, όπου μένουν να σκονίζονται για πάντα –στην καλύτερη περίπτωση με ένα διάλειμμα που αντιστοιχεί στη σύντομη περίοδο του δανεισμού τους σε κάποιον φίλο. Και αν δεν μιλάμε για τα πιο αγαπημένα σας, αυτά που κατεβάζετε από τα ράφια συχνά-πυκνά ή σκοπεύετε να κληροδοτήσετε στα παιδιά σας, γιατί να μην δώσετε ζωή στα παλιά σας βιβλία, χαρίζοντάς τα σε κάποιον που θα τα αγαπήσει όσο εσείς, και χρησιμοποιώντας τα ταυτόχρονα σαν νόμισμα για να αποκτήσετε καινούρια;

Αυτό σκέφτηκε η Τζωρτζίνα Σταμογιάννου, η οποία συνεργάζεται με τον Δήμο Περιστερίου στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Και κάπως έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στο καταπράσινο Άλσος Περιστερίου. «Η έμπνευση ήταν η αντίστοιχη δράση με την pop-up library, που είχε διοργανωθεί πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη» λέει η κ. Σταμογιάννου.

Η ιδέα είναι απλή: Φέρνουμε μαζί μας τα λογοτεχνικά βιβλία που δεν χρειαζόμαστε πια, τα αφήνουμε να βρουν τον νέο τους ιδιοκτήτη, και διαλέγουμε καινούρια. Μόνη προϋπόθεση, τα βιβλία να είναι σε καλή κατάσταση. Στο χώρο θα υπάρχουν ειδικοί πάγκοι, όπου θα τοποθετηθούν τα βιβλία ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους τους επισκέπτες. Πρόκειται για μια πιλοτική δράση, η οποία θα συνεχιστεί με την κατασκευή και τοποθέτηση ενός κουτιού ανταλλακτικής βιβλιοθήκης σε κεντρικό σημείο του Περιστερίου. «Φυσικά, αν η δράση πάει καλά, θα την επαναλάβουμε» λέει η κ. Σταμογιάννου. «Υπάρχει και η σκέψη να γίνει και μια μόνιμη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών».

Στο όμορφο Άλσος του Περιστερίου λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες και η «Βιβλιοθήκη του Επισκέπτη», παράρτημα της Δημοτικής. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι, εκτός του να δανειστούμε βιβλία για μία-δύο εβδομάδες, μπορούμε να διαλέξουμε από τα ράφια της ό,τι μας… γυαλίσει, και να το διαβάσουμε αραχτοί στο γρασίδι, κάτω από τη σκιά ενός δέντρου. «Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζει πολύς κόσμος την ύπαρξη της Βιβλιοθήκης του Επισκέπτη» λέει η κ. Σταμογιάννου, όταν τη ρωτάω πώς πηγαίνει από κίνηση η Βιβλιοθήκη. «Ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία αυτή η δράση που ετοιμάζουμε τώρα, η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, για να γίνει περισσότερο γνωστή και να διαδοθεί και η Βιβλιοθήκη του Επισκέπτη».

Info:
Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο Άλσος Περιστερίου
Αγ. Βασιλείου 62, Περιστέρι
Σάββατο 20 Απριλίου 2013, ώρες 12:00 π.μ. - 17:00 μ.μ.
Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο 
σχετικό event στο Facebook

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2