ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Η σιωπή των νεκρών: Γαλλικό νουάρ με δράση και χαρακτήρες

Το βιβλίο που τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Νουάρ Μυθιστορήματος διαβάζεται αβίαστα, χάρη στα καλογραμμένα κεφάλαια δράσης, αλλά δεν στερείται κενών και ατελειών στην πλοκή.

Η σιωπή των νεκρών: Γαλλικό νουάρ με δράση και χαρακτήρες

Διαβάζοντας ένα βιβλίο με σασπένς, ξέρεις ότι θα εξασφαλίσεις μερικές ώρες ανεμελιάς, δημιουργικής αναμονής και πνευματικής προσήλωσης, καθώς το τι θα γίνει μετά είναι βασική παράμετρος αυτής ή όποιας άλλης αναγνωστικής απόλαυσης.

Ο γάλλος μυθιστοριογράφος κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Νουάρ Μυθιστορήματος το 2007 γι’ αυτό το βιβλίο κι όλοι όσοι ασχολούνται με το είδος ξέρουν ότι η γαλλική σχολή στηρίζεται σε μια βαθιά παράδοση. Στήνει την υπόθεσή του πάνω στην ανεξιχνίαστη αυτοκτονία ενός Άραβα και στο παράξενο ατύχημα μιας γιατρού, γεγονότα που οδηγούν στην έπαυλη του Πρέσβη. Εκεί αποκαλύπτονται οι σεξουαλικές προτιμήσεις του εν λόγω υπόπτου και το εμπόριο πυρηνικού υλικού.

Θα έλεγα ότι είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται αβίαστα, αλλά δεν λείπουν κενά ή ατέλειες στην πλοκή. Μπορεί να συνδυάζει δράση και μετρημένη αγωνία, αλλά συνάμα κλείνοντάς το δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος θα το επεξεργαστεί περαιτέρω. Έχει ωστόσο κάνα-δυο σημεία που αξίζουν να προσεχτούν καθώς εμπλουτίζουν τέτοιου είδους κείμενα με λογοτεχνικές αρετές.

Αφενός, το ξεκίνημα του έργου περιτριγυρίζει το βασικό πρόσωπο, τον Μπλου, που είναι συνταξιούχος αστυνόμος και χαίρει μικρής υπόληψης ανάμεσα στους συναδέλφους του. Η αρχή του βιβλίου τον βρίσκει σε ένα μπαρ όπου χορεύουν ταγκό, στο οποίο συχνάζει, καθώς μόνος, χωρίς γυναίκα -η οποία πέθανε- χωρίς παιδιά -τα οποία τον εγκατέλειψαν- χωρίς δουλειά -αφού έχει αφυπηρετήσει- βρίσκει εκεί παρηγοριά στους θαμώνες του τάνγκο-μπαρ.

Στη συνέχεια του έργου συμβαδίζουν αστυνομική έρευνα και προσωπική απογοήτευση, παρακολουθήσεις και συζητήσεις με μάρτυρες παράλληλα με την ιστορία της Μωντ, τρελής αδελφής του Μπλου, και ενδιάμεσα η αφήγηση για τη Σέλμα που αγόραζε κοριτσάκια από φτωχές αλγερινές οικογένειες, για να τα φέρει στον Πρέσβη. Ανάμεσα στα καλογραμμένα κεφάλαια δράσης, ξεδιπλώνονται ιστορίες trafficking και προσωπικές στιγμές πόνου.

Όπως ίσως φάνηκε, παράλληλα με το σώμα της κύριας υπόθεσης, που στηρίζεται στην έρευνα και στη διαλεύκανση δύο φόνων, αναδεικνύεται το θέμα του εύκολου άνομου πλουτισμού και της εμπορίας μικρών κοριτσιών που προορίζονται για τις ερωτικές ορέξεις ευδαιμονιστών πλουσίων. Ο πρώτος κόσμος απομυζεί τον τρίτο όχι μόνο σε πρώτες ύλες αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θεωρείται εύκολη λεία για εργασία, σεξ ή ό,τι άλλο κρίνουν οι άνθρωποι της τρυφηλής Ευρώπης.

Ο blogger Πατριάρχης Φώτιος

Jean Paul Nozière, Η σιωπή των νεκρών, μετ. Δ. Σιδηρόπουλος, εκδόσεις Πόλις, 2012, σελ. 317, τιμή: 16,00€

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2