Σούπερ αστυνομικά για την παραλία

Ανεξιχνίαστα εγκλήματα, εκκεντρικοί ντετέκτιβ, αγωνία και σασπένς. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο για να διαβάσεις στην παραλία;
Σούπερ αστυνομικά για την παραλία

Γράφει ο Σπύρος Σμυρνής

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το Peak του καλοκαιριού, μιας και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι παραλίες θα γεμίσουν με κόσμο κι οι ξαπλώστρες ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς θα είναι είδος υπό εξαφάνιση. Εκτός από μαγιό, αντηλιακά, και σαγιονάρες στην τσάντα της παραλίας ωστόσο θα μπουν και τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά κάτω από τον ήλιο. Καλύτερη επιλογή από τα αστυνομικά δύσκολα θα βρεις μιας και όλοι θέλουμε να βρούμε ποιος ήταν τελικά ο δολοφόνος.

Επιλέξαμε κάποιους από τους καλύτερους τίτλους της πρόσφατης βιβλιογραφίας και σου τους παρουσιάζουμε λοιπόν.

Το νησί του Ράγκναρ Γιόνασον (εκδόσεις Καστανιώτη)



Αν είσαι λάτρης των σκανδιναβικών νουάρ, τότε το Νησί δεν πρέπει να λείψει από την τσάντα της παραλίας σου. Ανατροπές επί ανατροπών, απόκοσμα μαγευτική ατμόσφαιρα, και τρομερή αγωνία, μέχρι να φτάσεις επιτέλους στο τέλος. Γοητευτικό μα και οξυδερκές, το Νησί σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις της λίστας των καλύτερων αστυνομικών του καλοκαιριού.

Στην περίληψη του βιβλίου μπορείς να διαβάσεις τα παρακάτω: «Τέσσερις φίλοι αποφασίζουν να γιορτάσουν την επανασύνδεσή τους με μια εκδρομή στο Ετλιδαέι, ένα απομακρυσμένο νησί στ’ ανοιχτά των νότιων ακτών της Ισλανδίας. Εύκολα κανείς θα μπορούσε να χαθεί εκεί, είναι ένας παράξενος τόπος επικίνδυνης ομορφιάς.

Και πράγματι, δεν θα επιστρέψουν όλοι τους ζωντανοί. Το τελευταίο βράδυ ένα κορίτσι της παρέας βρίσκεται νεκρό, και είναι πολλά τα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει δολοφονηθεί. Η Χούλντα Χερμανσντότιρ, την οποία γνωρίσαμε στο Σκοτάδι, μεταβαίνει σε εκείνο το δυσοίωνο μέρος προκειμένου να ερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση.»

Ο θάνατος του Οδυσσέα του Δημήτρη Σίμου (εκδόσεις Μεταίχμιο)



«Ένας άντρας απειλεί να πηδήξει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου, όταν φτάνει για τη διαπραγμάτευση ο αστυνόμος Καπετάνος. Ένα ταριχευμένο τσακάλι ανακαλύπτεται στην ντουλάπα του, ενώ η αντιτρομοκρατική φτάνει στην Εύβοια.

Εθνικιστικά στοιχεία στα σώματα ασφαλείας, το κυνήγι ενός δολοφόνου που αφήνει για σημάδι ένα βαλσαμωμένο ζώο και μια θεωρία συνωμοσίας που κανείς δεν θέλει να επαληθευτεί… Ένα πρόγραμμα προσηλυτισμού πιστών «στρατιωτών» που έχει καλύψει εδώ και χρόνια τις στολές με κουστούμια… Ποιος κινεί τα νήματα;»

Αυτή είναι λίγο πολύ η ιστορία του τελευταίου αστυνομικού μυθιστορήματος του Δημήτρη Σίμου, ο οποίος έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση του ως ένας από τους μετρ του είδους της χώρας. Χτίζοντας εξαιρετικά τους χαρακτήρες του, ο Σίμος επενδύει σε αυτούς, την ώρα που ο καταιγιστικός ρυθμός και οι στακάτοι διάλογοι αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη του. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να προσπεράσεις.

Ο Μεγάλος Ύπνος του Raymond Chandler (εκδόσεις Κέδρος)



Ο μεγάλος ύμνος είναι απόλυτα δικαιολογημένα ένα από τα αστυνομικά αριστουργήματα του Raymond Chander, το οποίο επανατυπώθηκε πρόσφατα από τον Κέδρο για να συντροφεύσει την «παραλιακή» μας ανάγνωση.

Η υπόθεση διδραματίζεται στο Λος Άντζελες. Εκεί ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Φίλιπ Mάρλοου αναλαμβάνει μια υπόθεση για λογαριασμό της οικογένειας Στέρνγουντ. O γέρος στρατηγός Στέρνγουντ, καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι, δέχεται εκβιασμό και ζητά από τον Mάρλοου να δώσει λύση στο πρόβλημά του. Όμως ο Mάρλοου δυστυχώς θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Μιλάμε για τις δύο ατίθασες, ανέμελες κόρες του Στέρνγουντ οι οποίες συχνάζουν στα κακόφημα στέκια της Πόλης των Aγγέλων. Ο Μάρλοου μπαίνει στο κυνήγι τους και κάπου εκεί θα συναντήσει το πρώτο πτώμα.

Εκκεντρικός, δύστροπος, γόης με κατάμαυρο χιούμορ ο Μάρλοου είναι δικαίως ένας από τους πλέον εμβληματικούς ντετέκτιβ της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας κι ο Μεγάλος Ύπνος είναι μια απολαυστική ιστορία του.

Χίλιοι διάβολοι του Frank Goldammer (εκδόσεις Κλειδάριθμος)



Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζεις «Ο πόλεμος έχει τελειώσει και οι Σύμμαχοι έχουν μοιράσει τη Γερμανία μεταξύ τους. Η Δρέσδη ανήκει στη σοβιετική ζώνη κατοχής –και εξακολουθεί να είναι μια έρημος ερειπίων.

Εκείνον τον παγερό χειμώνα επικρατεί έλλειψη στέγης, πείνα και αρρώστιες. Ο επιθεωρητής Μαξ Χέλερ της νεοϊδρυθείσας Λαϊκής Αστυνομίας καλείται να εξιχνιάσει τη δολοφονία δύο αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού, αλλά σύντομα θα βρεθεί στη δίνη μιας επικίνδυνης σύγκρουσης συμφερόντων με τους Σοβιετικούς ανωτέρους του».

Η δεύτερη υπόθεση του Μαξ Κέλερ, συνεχίζει στο ίδιο ατμοσφαιρικό τέμπο, με τρομερό ρυθμό και σασπένς, που σε κάνουν να διαβάσεις το βιβλίο απνευστί. Σίγουρα ο εκκεντρικός επιθεωρητής δεν θα απογοητεύσει για ακόμη μια φορά.

Στη φωλιά του Ιππόκαμπου της Ευτυχίας Γιαννάκη (εκδόσεις Ίκαρος)



Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη σπαρταράει κι υπόσχεται δράση, φαγωμένα από την αγωνία νύχια και εξαιρετικά καλογραμμένους χαρακτήρες. Αυτό το βιβλίο αποτελεί το δεύτερο μέρος της «Τριλογίας του βυθού» και παρακολουθεί τις προσπάθειες του αστυνόμου Χάρη Κόκκινου και της ομάδας να ανακαλύψουν τι συνέβη στην πισίνα ενός ρετιρέ του Κολωνακίου όπου μια μαχόμενη δημοσιογράφος εντοπίστηκε νεκρή.

Το διαμέρισμα άνηκε στον πρώην σύζυγό της, ο οποίος είναι διακεκριμένος ζωγράφος και παραμένει εξαφανισμένος.

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173 του Βαγγέλη Γιαννίση (εκδόσεις Διόπτρα)



Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γίνεται ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που συνεργάζεται στενά με τους αξιωματικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας για να παρουσιάσει πέντε αληθινές ιστορίες βγαλμένες από τα αρχεία του Ανθρωποκτονιών. Ειδεχθή εγκλήματα ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη, σε ένα ταξίδι στα άδυτα πέντε υποθέσεων που συγκλόνισαν τη χώρα.

Φαντάσου ένα από τα καλύτερα true crime ντοκιμαντέρ που έχεις δει στο Netflix, να ζωντανεύει σελίδα- σελίδα όσο ο καυτός ήλιος απλώνει τις αχτίδες του στο κορμί σου. Μια από τις καλύτερες νουάρ πένες της χώρας, στην πιο ώριμη ίσως στιγμή της συγγραφικής του καριέρας. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο;


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v