10 οφέλη που έχει το διάβασμα

Ένα από τα πιο ωφέλιμα χόμπι είναι δίχως άλλο το διάβασμα. Αν δεν το γνωρίζεις σου δίνουμε 10 καλούς λόγους για να το μάθεις.
10 οφέλη που έχει το διάβασμα
Συχνά πυκνά όπως θα έχεις δει, αναφερόμαστε σε βιβλία που αξίζει κανείς να διαβάσει. Βλέπεις το διάβασμα αποτελεί αγαπημένο χόμπι και ξέρουμε ότι ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος αν το εξασκούσαν ακόμη περισσότεροι από όσους το κάνουν ήδη. Μια λαϊκή ρήση λέει πως μόνο οι διαβαστεροί θα μπορέσουν να σώσουν τον κόσμο. Κι αν δεν το λέει τέλοσπαντων κάποια στιγμή θα το πει. Άλλωστε όσο κι αν ψάξεις δύσκολα θα βρεις άλλη «ασχολία» πέραν του διαβάσματος με τόσα πολλαπλά οφέλη. Αν δεν μας πιστεύεις τότε έχουμε παρακάτω δέκα καλούς λόγους για να σε πείσουμε.

Η γνώση είναι δύναμη

Θα αρχίσουμε από τα βασικά και τα αδιαπραγμάτευτα. Για να μάθεις οφείλεις πρώτα να διαβάσεις. Ακόμη και στα αμιγώς εμπειρικά επαγγέλματα, ή στις κατασκευαστικές εργασίες δίχως manual δεν πας πουθενά. Στις βιβλιοθήκες που υπάρχουν γύρω σου κρύβονται θησαυροί γνώσης και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απλώσεις το χέρι σου.

Αντίο άγχος

Το διάβασμα μπορεί να αποδειχθεί έξτρα αγχολυτικό αφού σε «αποσυνδέει» από όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου και σε εισάγει σε έναν άλλο κόσμο, που δεν είσαι ο πρωταγωνιστής, αλλά έχεις την ασφαλή θέση του παρατηρητή. Αν μάλιστα πέσεις σε ένα καλογραμμένο λογοτεχνικό βιβλίο ή σε ένα ενδιαφέρον άρθρο είναι βέβαιο ότι θα αποβάλλεις πλήρως την ένταση που κουβαλάς από μια κουραστική μέρα.

Νους υγιής

Διαβάζοντας, διατηρείς συνεχώς το πνεύμα σου σε εγρήγορση, βελτιώνοντας συγχρόνως τις γνωστικές σου δεξιότητες, μέρα με τη μέρα. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι το διάβασμα εμποδίζει την έλευση του Αλτσχάϊμερ αλλά και της άνοιας. Βλέπεις, η εκγύμναση του νου μπορεί να σε προστατεύσει και να σου εξασφαλίσει πνευματική υγεία, εφόρου ζωής.

Πως το λένε αυτό να δεις;

Αν πέσει στα χέρια σου ένα λεξικό κάνε ένα πείραμα. Διάλεξε τυχαία μια σελίδα και διάβασε όλες τις λέξεις που επεξηγούνται σε αυτή. Το πιο πιθανό είναι να γνωρίζεις ελάχιστες από αυτές και να χρησιμοποιείς ακόμη λιγότερες. Διαβάζοντας θα μπορέσεις να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιο σου και να ανακαλύψεις τις χιλιάδες λέξεις που μας άφησαν παρακαταθήκη προηγούμενες γενιές.

Θα ενισχύσεις τη μνήμη σου

Ο εγκέφαλος μοιάζει λίγο με το σώμα σου. Όσο περισσότερο τον γυμνάζεις, τόσο καλύτερα ανταποκρίνεται στις ασκήσεις που κάνεις κατά καιρούς. Διαβάζοντας λοιπόν τροφοδοτείς συνεχώς τον εγκέφαλο σου με ονόματα, χαρακτήρες, ημερομηνίες κι άλλα σσημαντικά στοιχεία της πλοκής του βιβλίου. Η ανάγνωση βοηθά με λίγα λόγια τη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης, κάνοντας τους διαβαστερούς να θυμούνται πολλά περισσότερα.

Θα βρεις την εσωτερική γαλήνη

Οι άνθρωποι που αφιερώνουν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους στο διάβασμα, είναι πιο ήρεμοι από τους υπολοίπους αφού αφιερώνουν μπόλικη από την ενέργειά τους σε αυτό. Μάλιστα υπήρξαν έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι το διάβασμα πνευματικών κειμένων μείωσε την αρτηριακή πίεση των αναγνωστών, φέρνοντάς τους σε μια απόλυτα ήρεμη κατάσταση.

Η πιο οικονομική ψυχαγωγία

Δεν χρειάζεται να ξεπαραδιαστείς για να διαβάσεις απαραίτητα. Υπάρχουν πολλές δανειστικές βιβλιοθήκες δίπλα σου, που περιμένουν να εξερευνήσεις τους θησαυρούς που υπάρχουν στα ράφια τους. Αντίστοιχα στο ίντερνετ μπορείς να βρεις πολλές online βιβλιοθήκες οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τον ίδιο σκοπό, μιας και ο πλούτος των θεμάτων που καλύπτουν ξεπερνά κι εκείνον που κρύβεται στο χρηματοκιβώτιο του Σκρούτζ Μακ Ντακ.

Θα έχεις μεγαλύτερη συγκέντρωση

Η κυριαρχία του ίντερνετ κι ο βομβαρδισμός σου με πληροφορίες 24/7 όπως είναι φυσιολογικό δημιουργεί στους περισσότερους δυσκολία στη συγκέντρωσή τους, μιας και πρέπει να βρίσκονται συνεχώς στις επάλξεις, για να καταναλώσουν κάτι καινούριο που συνέβη κάπου στον κόσμο. Μέσω του offline διαβάσματος και της αφοσίωσης σε αυτό καταφέρνεις να είσαι πιο συγκεντρωμένος σε όλα όσα κάνεις, δίχως να αποσπάται η προσοχή σου συνεχώς.

Θα βελτιώσεις τον προφορικό και τον γραπτό σου λόγο

Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας. Όσο περισσότερο διαβάζεις τόσο πιο εύκολα αντιλαμβάνεσαι τα συχνά λάθη που κάνεις στον προφορικό αλλά και στον γραπτό σου λόγο. Διαβάζοντας λοιπόν μπορείς να αποφύγεις αχρείαστα λάθη, αλλά και να μάθεις πιο σωστή σύνταξη αλλά και ορθογραφία. Μια δοκιμή θα σε πείσει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v