Αλέξης Ακριθάκης: Μια έκθεση όλο χρώμα!

Οι σημαντικότερες στιγμές της ζωής ενός από τους γνωστότερους καλλιτέχνες της γενιάς του ’60, του Αλέξη Ακριτάκη, ζωντανεύουν, μαζί με τα οράματά του και τα σύμβολα της τέχνης του, σε ένα πολύχρωμο αλφαβητάρι και σας προσκαλούν να τα γνωρίσετε, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από τις 8 Φεβρουαρίου έως τις 8 Απριλίου 2006.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μία νέα έκθεση με έργα του Αλέξη Ακριθάκη (στη μεγάλη φωτό με την κόρη του, Χλόη) πρόκειται να παρουσιαστεί στις νέες αίθουσες του Μουσείου, στον αριθμό 4 της οδού Νεοφύτου Δούκα.

Κεντρική ιδέα της έκθεσης αποτελεί η παιχνιδιάρικη εκδοχή μιας πρωτότυπης εικαστικής ταξινόμησης, όπου χρώματα, λέξεις και γραφές αναπτύσσονται αλφαβητικά, οδηγώντας σε νέους απρόβλεπτους συσχετισμούς και νέες συναρπαστικές εικόνες.

Το γοητευτικό αυτό αλφαβητάρι, θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με τις μυστικές σελίδες ενός προσωπικού ημερολογίου, προσφέροντας στον θεατή την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής του Ακριθάκη και να αποκρυπτογραφήσει τη γλώσσα των συμβόλων του: το Αεροπλάνο, την ταξιδιάρικη Βαλίτσα, τις Γεω-γραφίες και τις Γραφές, το μαγικό Δένδρο, τους Ήλιους, τα Θεατράκια, τις Φλόγες και τις Καρδιές. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο γλωσσάρι συναρπαστικών στιγμών από όλη τη ζωή και τα οράματα του Αλέξη Ακριθάκη από το ”Α έως το Ω”.

Η έμπνευση της πρωτότυπης αυτής προσέγγισης βασίζεται σε μια ιδέα που είχε συζητήσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης με τη φίλη του Μαρία Κοτζαμάνη, επιμελήτρια της τωρινής εκθεσιακής υλοποίησής της.

”Πολλές φορές μου συμβαίνει να ζωγραφίζω το μισό έργο και να συμπληρώνω το υπόλοιπο με λόγια”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στις σημειώσεις του, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος του ήταν ενιαίος ανεξάρτητα από την όποια γλωσσική εκφορά του.

Αυτό ακριβώς το σκεπτικό προσπαθεί να αναδείξει η έκθεση με τίτλο ”Α... όπως Ακριθάκης” παρουσιάζοντας μια σειρά σχεδίων που εκτίθενται για πρώτη φορά, φωτίζοντας όμως επίσης τα ήδη γνωστά έργα του από μια νέα οπτική γωνία.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από την οικογένεια του καλλιτέχνη, Φώφη και Χλόη Ακριθάκη.

Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Αλέξης Ακριθάκης εξακολουθεί πάντα να μας ξαφνιάζει με την ποικιλία και την ευρηματικότητα των εικόνων του. Ο σημαντικός αυτός καλλιτέχνης της γενιάς του ’60 είχε στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (κυρίως σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ιόλα) και είχε λάβει μέρος σε επιλεγμένες ομαδικές. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε επίσης η συμβολή του στην εικονογράφηση βιβλίων, στο design και στην σκηνογραφία θεάτρου.

Την έκθεση συνοδεύει μικρός κατάλογος με πληροφορίες από τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη.

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στα πλαίσια της έκθεσης ”Α... όπως Ακριθάκης”, διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην έκθεση για τα μεγαλύτερα παιδιά και εργαστήρια για τα μικρότερα.

Για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες που συνοδεύουν την Έκθεση, απαραίτητη είναι η προσυνεννόηση στο τηλέφωνο 210 7239438 από 13.00 – 16.00. Τα προγράμματα θα λειτουργούν από 13 Φεβρουαρίου και έως τα τέλη Μαρτίου 2006.

Σε όλους τους μαθητές που θα επισκεφθούν την Έκθεση θα διανέμεται εκπαιδευτικό βιβλιαράκι σχεδιασμένο από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Το έντυπο θα περιέχει πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, φωτογραφίες έργων του και δραστηριότητες.

Η Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, θα εγκαινιάσει την έκθεση την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2006 στις 20:30. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Απριλίου 2006, ενώ χορηγός επικοινωνωίας είναι η ΕΡΤ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v