Μια έκθεση για θεατρόφιλους στο ΙΜΕ

Μπορεί η ίδια η διαδικασία παραγωγής της θεατρικής τέχνης να αποτελέσει art event; Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού λέει ”ναι” και οργανώνει από τις 23 Ιανουαρίου έκθεση με τίτλο ”Θέατρο, μια τέχνη τεχνών”. Η θεατρική παράσταση εξετάζεται ως σύμπραξη πολλών καλλιτεχνών και τελικά δημιουργείται μια ”ζωντανή” παράσταση.

Εκθεση με κεντρικό άξονα τα εκθέματα της ”δραματουργίας” και της ”παράστασης” και τίτλο ”Θέατρο, μια τέχνη τεχνών” διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Στην έκθεση αποκαλύπτεται η μαγική στιγμή της συνάντησης δραματουργού, ηθοποιού και κοινού στη διάρκεια της παράστασης, μέσα από την εξέταση του θεάτρου ως συνύπαρξη πολλών καλλιτεχνών πάνω στη σκηνή, με σκοπό να δημιουργήσουν το οπτικό και ηχητικό περιβάλλον για τη μαγική αυτή ώρα.

Έτσι, ξεκινάει η περιπλάνηση στον κόσμο του θεάτρου, μέσα από αναφορές σε δραματουργούς και θεατρικά ρεύματα, από το αρχαίο ελληνικό δράμα μέχρι σήμερα. Mεγάλες ”σχολές” του θεάτρου, σημαντικοί δραματουργοί, σπουδαία έργα και αξιόλογοι ρόλοι παρουσιάζονται μέσα από κείμενα, φωτογραφίες –ελληνικών κυρίως– παραστάσεων, κοστούμια και θεατρικά αποσπάσματα.

Περιμετρικά στο χώρο αναπτύσσονται ενότητες, με πρώτη την αρχιτεκτονική, παρουσιάζοντας τις αλλαγές και την εξέλιξη του θεατρικού χώρου μέσα από πέντε μακέτες. Ακολουθεί η ενότητα της σκηνογραφίας, όπου μέσα από κείμενο και μακέτες σκηνικών γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών εξετάζεται η σημαντική εργασία των σκηνογράφων.

Το φως και η μουσική, τα πραγματικά θεατρικά κοστούμια και οι μάσκες, ως καθοριστικοί παράγοντες κάθε παράστασης, έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα αυτή και να δημιουργήσουν τελικά μια ”ζωντανή” παράσταση.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Νίκος Κούρκουλος, ενώ η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2006, και ώρα 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Ελληνικός Κόσμος” της οδού Πειραιώς 254.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v