Παρέλαση αγελάδων στο... Σύνταγμα

Όχι, δεν πρόκειται για νέας μορφής αγροτική κινητοποίηση, ούτε για διαμαρτυρία καταναλωτών για το μοσχαρίσιο κρέας. Το μεγαλύτερο υπαίθριο art event του κόσμου έρχεται στην Αθήνα το Μάιο, με… Δούρειο Ίππο 75 ομοιώματα αγελάδων φιλοτεχνημένα από Έλληνες καλλιτέχνες και σκορπισμένα στην πόλη.

Η άφιξη στην Αθήνα του μεγαλύτερου υπαίθριου art event παγκοσμίως αναγγέλλεται με... μουγκανητά! Γιατί; Διότι απλούστατα αφορά αγελάδες! Ο λόγος για το διάσημο CowParade ή -ελληνιστί- την ”παρέλαση των αγελάδων”.

Περίπου 75 αγελάδες, δύο περίπου μέτρων και 60 κιλών, θα λειτουργήσουν ως εικαστικός καμβάς για αντίστοιχο αριθμό Ελλήνων καλλιτεχνών και χορηγών και στη συνέχεια θα κοσμήσουν γωνιές της πόλης. Η ιδέα ξεκίνησε το 1998 και από τότε έχει επισκεφθεί όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου: Ζυρίχη, Νέα Υόρκη, Μιλάνο, Σικάγο, Λονδίνο, Τόκιο, Βρυξέλλες, Γενεύη, Βαρκελώνη, Μόσχα, Στοκχόλμη κ.ά.

Γιατί αγελάδες; Πέρα από την αφοπλιστική απάντηση ”και γιατί όχι;”, η επιλογή του ζώου δεν είναι ελεύθερη συμβολισμών. Η αγελάδα αντιπροσωπεύει πολλά διαφορετικά πράγματα για διάφορους πολιτισμούς -κάτι που η διεθνής φυσιογνωμία της έκθεσης δεν ήταν δυνατόν να αγνοήσει.

Ο βασικός σκοπός της CowParade είναι φιλανθρωπικός και αυτό είναι κάτι στο οποίο οι διοργανωτές επιμένουν ιδιαίτερα (και δικαίως). Σε όλες τις χώρες του κόσμου διοργανώνεται σε συνεργασία με έναν μη κερδοσκοπικό φορέα και ολοκληρώνεται με τη δημοπρασία σημαντικού αριθμού των γλυπτών, με μέρος των εσόδων να προσφέρεται για τους σκοπούς του φορέα.

Στην Ελλάδα, η CowParade έχει ως αναδόχους τις Asset Ogilvy Public Relations και Goldair και τελεί υπό την πολύτιμη αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα της δημοπρασίας των γλυπτών θα διατεθεί στην Ένωση Σωματείων ”Μαζί για το Παιδί”. Συντονίστρια των εικαστικών δράσεων της CowParade Αθήνα 2006 είναι η κ. Ίρις Κρητικού.

Η έκθεση των γλυπτών θα ξεκινήσει το Μάιο και θα διαρκέσει 4 μήνες. Καλούνται να συμμετάσχουν καταξιωμένοι αλλά και ανερχόμενοι καλλιτέχνες, όπως και χορηγοί, στους οποίους προτείνεται να υιοθετήσουν μια εικαστική πρόταση από το portfolio των σχεδίων της CowParade Αθήνα 2006.

Όσοι πιστοί, ”κατεβάστε” τις ειδικές φόρμες από το site της CowParade και υποβάλετε την πρότασή σας. Ποιος ξέρει; Ίσως ένα ”αστικό βοσκοτόπι” να στολιστεί με τις προσωπικές σας εμπνεύσεις ή τα εταιρικά σας χρώματα.

Δ. Γλ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v