ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Μ. Λαμπράκη: Οι χορηγίες πρέπει να προβάλλονται!

Οι σύγχρονοι ευεργέτες της τέχνης δεν είναι πλέον αστοί Φλωρεντίνοι, αλλά μεγάλες και κοινωνικά ευαίσθητες επιχειρήσεις. Η επικεφαλής της Πινακοθήκης, κ. Μαρίνα Λαμπράκη μιλά στο in2life.gr για τις χορηγίες και τη ζωτική τους σημασία στην εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στην τέχνη.

Μ. Λαμπράκη: Οι χορηγίες πρέπει να προβάλλονται!

της Ίριδος Κρητικού

Στη συνομιλία που είχα πριν λίγες ημέρες με τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρία Μαρίνα Λαμπράκη, συζητήσαμε διεξοδικά το εύθραυστο θέμα της χορηγίας, και την ανάγκη η ανάληψη χορηγίας να μην παρακάμπτεται, αλλά να επιβραβεύεται από τον Τύπο.

Το ίδιο φωνάζει κάθε φορά ο Άγγελος Δεληβορριάς, παρουσιάζοντας τις προσεχείς εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη. Συμφωνούμε απολύτως και με τους δύο. Η αναφορά σε έναν πολύτιμο συνεργάτη, που αφήνει στον πολιτιστικό φορέα πεδίο ελεύθερο και παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες στη διεκπεραίωση του όλου εγχειρήματος, δεν αποτελεί ανάρμοστη διαφήμιση όπως πολλοί διευθυντές εντύπων φρονούν, αλλά επιβράβευση και ενθάρρυνση για συνέχεια.

Η κυρία Λαμπράκη λοιπόν, μας μετέφερε τη δική της προσωπική αγωνία για το ζήτημα της εξεύρεσης χορηγών, κάθε φορά που μια σημαντική έκθεση Έλληνα Καλλιτέχνη ή μια συνεργασία με Μουσεία και Συλλογές του εξωτερικού βρίσκεται προ των πυλών, τη στιγμή που η χορηγία από το Κράτος είναι σχεδόν μηδενική.

Υπό αυτές τις συνθήκες, χορηγοί όπως η Eurobank ή η CosmOTE (που έχει αναλάβει τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Πινακοθήκης για δύο διαδοχικές σχολικές χρονιές) είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι, γιατί αγκαλιάζουν φορείς σαν την Εθνική Πινακοθήκη όχι μόνο γενναιόδωρα αλλά και μακροπρόθεσμα, χωρίς να επιβάλλουν κάποια δική τους ιδέα ή επιθυμία: Η χορηγία της Eurobank είναι σε τριετή βάση, γεγονός που προσφέρει στην Εθνική Πινακοθήκη έναν σημαντικό ορίζοντα σχεδιασμού.

”Η Διεύθυνση της Πινακοθήκης παρουσιάζει τις εκθέσεις που πρόκειται να οργανωθούν, και από αυτό το συγκεκριμένο πεδίο θεμάτων η Eurobank επιλέγει μία έκθεση για κάθε χρόνο του χορηγικού προγράμματος: Με αρχή την αναδρομική έκθεση του Αλέκου Φασιανού (που επισκέφθηκαν περισσότεροι από 54.000 επισκέπτες), το χορηγικό πρόγραμμα της Eurobank συνεχίζεται με τον Ιακωβίδη ενώ πρόκειται να ολοκληρωθεί με την πολύ σημαντική έκθεση ”Αθήνα-Παρίσι” την επόμενη χρονιά”, εξηγεί η κυρία Λαμπράκη.

”Το χορηγικό πρόγραμμα πρέπει να προκύπτει μέσα από μια αρμονική συνεργασία που δεν θα πρέπει να παραβιάζει τους σκοπούς του πολιτιστικού φορέα. Εμείς, με την έκθεση του Ιακωβίδη, (σ.σ. θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου) το Σάββατο και την Κυριακή, ξεπερνούμε τους 2.500 επισκέπτες”, καταλήγει η κυρία Λαμπράκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v