Έκπληξη 6: Η τέχνη στο πλευρό των αστέγων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, τα έσοδα από την οποία θα διατεθούν στο σωματείο Μέριμνα που φροντίζει τους άστεγους της πόλης, φιλοξενεί η γκαλερί 9 - Εννέα.
Έκπληξη 6: Η τέχνη στο πλευρό των αστέγων
του Γιάννη Ασδραχά

Ένα αμάλγαμα κόσμου που δεν μπορούσε κανείς να του προσδώσει ένα κοινό χαρακτηριστικό βρισκόταν το βράδυ της Τετάρτης στην είσοδο του χώρου που βρίσκεται στο νούμερο 9 της οδού Κέας στη Κυψέλη. Ήταν όσοι ανταποκρίθηκαν σε ένα κάλεσμα της τέχνης με «ιαματικό» χαρακτήρα. Ο λόγος για την έκτη «Έκπληξη», την καθιερωμένη και πολυαναμενόμενη έκθεση στην οποία καλλιτέχνες προσφέρουν αφιλοκερδώς το έργο τους για έναν ειδικό σκοπό: την προσφορά βοήθειας στους συνανθρώπους μας που η κρίση τους αφαίρεσε το πιο ουσιώδες στοιχείο της αξιοπρέπειας, τη στέγη. Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται στο σωματείο Μέριμνα, το οποίο με τη σειρά του φροντίζει να εξασφαλίσει τα χρειώδη σε όσους έχουν επιτακτική ανάγκη.

Την έκθεση για πρώτη φορά φιλοξενεί το «9 Εννέα» ο χώρος που έχει εισβάλει δυναμικά στην εικαστική ατζέντα της πόλης από τον περασμένο Δεκέμβριο. Και μέχρι και την Κυριακή προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό να επιλέξει τα έργα της αρεσκείας του –τα οποία υπογράφουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό– με ένα μικρό αντίτιμο (50 ευρώ).

Της διαδικασίας αυτής της επιλογής άπτεται και ο τίτλος της έκθεσης. Τα μικρών διαστάσεων έργα αποκαλύπτονται στον θεατή ανυπόγραφα. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές καλούνται να επιλέξουν τα έργα με κύριο γνώμονα την προσωπική τους αισθητική. Την «πατρότητά» τους θα πληροφορηθούν την τελευταία μέρα της έκθεσης, την Κυριακή, όπου και θα παραλάβουν οι αγοραστές το έργο που προτίμησαν. Και πολύ πιθανόν να τους περιμένει μία μεγάλη έκπληξη όταν ανακαλύψουν ποιος καλλιτέχνης κρύβεται πίσω από την υπογραφή.

Αναλυτικά οι δημιουργοί των έργων είναι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι -από εικαστικούς διεθνούς εμβέλειας μέχρι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών- ενώ οι πίνακες άλλοτε φέρουν το χαρακτηριστικό στίγμα του δημιουργού τους και άλλοτε είναι παραπλανητικοί, με σκοπό να παρασύρουν σε ένα εικαστικό παιχνίδι αγοραστές και θεατές.

Επίσης, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης παρουσιάζεται ένα παράλληλο πρόγραμμα δράσεων που στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του σκοπού αλλά και στην αλληλεπίδραση και εξοικείωση του κοινού με τη Σύγχρονη Τέχνη. Πρόκειται για την εκθεσιακή ενότητα «Φιλία / Αγάπη» στην οποία περιέχονται έργα μαθητών του νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη τα οποία διατίθενται στη συμβολική τιμή των 20 ευρώ. Τα παιδιά με τα έργα τους στηρίζουν τον σκοπό περνώντας ένα τρυφερό μήνυμα αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη δύναμη της δημιουργικής κινητοποίησης.

Ακόμα στην ενότητα Art Salon, παρουσιάζονται σε προσιτές τιμές έργα μικτής τεχνοτροπίας και τεχνικής, σε διάταξη εμπνευσμένη από το περίφημο Salon de Paris.

Τέλος, όλοι οι επισκέπτες της Έκπληξης έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα σπάνιο συλλεκτικό τύπωμα του Άγγλου καλλιτέχνη Ben Eine, γνωστού από το έργο «Twenty First Century City” που δώρισε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama ο Άγγλος πρωθυπουργός David Cameron στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο.

Την έκθεση διοργανώνει από το 2009 η καλλιτεχνική κολεκτίβα artAZ. Ο χώρος τέχνης «9 ΕΝΝΕΑ» είναι «πνευματικό παιδί» της Αλεξάνδρας Κολλάρου και επικεντρώνεται στην προώθηση της ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό, δημιουργώντας συνθήκες μέσα από τις οποίες οι καλλιτέχνες μας παρουσιάζονται ισότιμα με τους διεθνείς συναδέλφους τους. Όπως σημειώνεται, εστιάζει περισσότερο στην urban και street art και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά διεθνή εικαστικά γεγονότα, όπως το Moniker Art Fair στο Λονδίνο.

Όσοι ενδιαφέρονται λοιπόν ας σπεύσουν μέχρι και την Κυριακή, επειδή η ποικιλία των έργων σε τεχνοτροπία και καλλιτεχνικό ύφος είναι ανεξάντλητη. 



Info:
9 Εννέα, Κέας 9, Πλ. Κολιάτσου
Διάρκεια: έως την 1η Μαρτίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 28/2, 14:00 - 21:00
Κυριακή 1 Μαρτίου 2015, 12:00 – 17:00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v