Τι θα δούμε φέτος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Δείτε ποιες εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν τη νέα σεζόν στις φιλόξενες αίθουσες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας.
Τι θα δούμε φέτος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ολοκληρώνει την τριλογία αρχαιολογικών εκθέσεων που πραγματεύονται πανανθρώπινα θέματα και ξεκίνησε με την έκθεση Έρως (2009), παρουσιάζοντας τις δύο μεγάλες εκθέσεις «Ίασις» και «O Θάνατος & η Ζωή μετά στην Αρχαία Ελλάδα».

Αγγίζοντας διαχρονικά ερωτήματα και αναζητήσεις, οι εκθέσεις δίνουν απαντήσεις για το πώς αυτά αντιμετωπίζονταν στην αρχαία Ελλάδα, φιλοδοξώντας να θέσουν σαφείς παραλληλισμούς ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Ως συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το έτος Γκρέκο, θα παρουσιαστεί επίσης ένα μικρό αφιέρωμα γύρω από τον Θάνατο στο έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Ίασις: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό
Πότε
: 20 Νοεμβρίου 2014 – 31 Μαΐου 2015
Φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα; Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα;

Η έκθεση θα προσφέρει μια επισκόπηση της εξέλιξης των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από την μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική, καλύπτοντας το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η έκθεση θα περιλαμβάνει σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και θα διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία.

Ο Θάνατος και η Ζωή Μετά, Στην Αρχαία Ελλάδα
Πότε:
11 Δεκεμβρίου 2014–8 Φεβρουαρίου 2015
Από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιου του 2015: Νέα Υόρκη, Ίδρυμα Ωνάση
Μέσα από 120 αντικείμενα από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού αναδεικνύεται ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: Η τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος. Ως αφετηρία επιλέχθηκαν οι επικές περιγραφές για τον Κάτω Κόσμο όπως αποτυπώθηκαν στα αρχαία έργα διαφορετικών περιόδων. Ως κατακλείδα, οι πλατωνικές αντιλήψεις που σηματοδοτούν τη μεταστροφή της αντίληψης για το θείο στοιχείο συνιστώντας εξέλιξη και αντίποδα της ομηρικής σκέψης. Η έκθεση θα χωρίζεται σε 5 ενότητες: Η Στιγμή του Θανάτου, Έθιμα Ταφής, Ομηρικός Άδης, Βακχικός-Ορφικός Άδης και Πλατωνικός Άδης, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση (Η.Π.Α.) και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Ο Θάνατος στο έργο του Γκρέκο
Πότε:
14 Νοεμβρίου 2014 – 8 Φεβρουαρίου 2015
Κεντρικό έκθεμα του μικρού αφιερώματος στο έργο του Γκρέκο θα είναι ο πίνακας του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου «Η Ταφή του Χριστού» της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας. Το έργο θα πλαισιωθεί από δύο Πιετά (Θρήνος) του Γκρέκο - η μία ανήκει στη συλλογή της Hispanic Society of America και η άλλη σε ιδιωτική συλλογή. Και τα δύο έργα θα εκτεθούν ψηφιακά σε φυσικό σχεδόν μέγεθος.

Η ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου με την αρχαιολογική έκθεση «Επέκεινα», θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά μοναδικά έργα της παγκόσμιας κληρονομιάς που αφορούν ένα πανανθρώπινο θέμα: Τον θάνατο και την αθανασία της ψυχής και μάλιστα ιδωμένα μέσα από διαφορετικά πρίσματα όχι μόνο χρονικά αλλά και θρησκευτικά και κοινωνικά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v