Οι «Παρενέργειες» της Τόνιας Ανδριώτη στην Πινακοθήκη της Κέρκυρας

Ελαιογραφίες και χαρακτικά-μονοτυπίες με επιρροές από την ζωή της στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει η πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα της εικαστικού Τόνιας Ανδριώτη. Θα την απολαύσουμε από 8 έως 30 Ιουλίου στην Πινακοθήκη της Κέρκυρας.
Οι «Παρενέργειες» της Τόνιας Ανδριώτη στην Πινακοθήκη της Κέρκυρας
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός LYRA CONCERTS, σε συνεργασία με την Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων, εγκαινιάζει στις 8.07.2011 και ώρα 21.00 την ατομική Έκθεση της εικαστικού Τόνιας Ανδριώτη, με τον τίτλο “ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ” _“SIDE EFFECTS” Νέα Υόρκη–Κέρκυρα, στην Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων, Περιστύλιον Ανακτόρων.

Η Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου 2011, αποτελεί την πρώτη παρουσίαση των έργων της Τόνιας Ανδριώτη, από τη Νέα Υόρκη, στην Ελλάδα και ειδικά στην Κέρκυρα.

Πρόκειται για 8 ελαιογραφίες μεγάλων διαστάσεων και 22 χαρακτικά-μονοτυπίες, δημιουργημένα κατά την τελευταία τριετία στη Νέα Υόρκη, όπου η Τόνια ζει από το 2006. Με το πέρας των σπουδών της, από το 2008 και μέχρι σήμερα εργάζεται στο Studio του περίφημου Αμερικανού Καλλιτέχνη Jeff Koons.

Η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού σημειώνει: «Τα έργα της ενότητας ιχνηλατούν με εύγλωττο τρόπο το προσωπικό στίγμα της ζωγράφου, σχηματίζοντας, άτυπες, μικρότερες, συγγενικές ομάδες, βασισμένες κάθε φορά σε μια διαφορετική κεντρική ιδέα, σε ένα διαφορετικό συναρπαστικό εικονοποιημένο σενάριο.

Οι μικρές νεοϋορκέζικες ιστορίες του Woody Allen, δανείζουν τον κοινό τους τίτλο στα έργα της Ανδριώτη “ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ”. Η ζωγράφος αντλεί την έμπνευσή της μέσω της εξαντλητικής παρατήρησης και μας δίνει εικόνες από το αστικό τοπία, όπως η ίδια ζει και εργάζεται. Η Τόνια μνημονεύει, σαρκάζει και επανασχεδιάζει έναν αποσπασματικό και συχνά βίαιο μικρόκοσμο ηρώων και αντι-ηρώων, που οι συνθήκες μεταβάλλουν σε αβέβαιους φορείς, ανάμικτης έπαρσης και γελοιότητας, μέσα στον συμπυκνωμένο χρόνο μιας ζοφερής και ιλιγγιώδους μητροπολιτικής καθημερινότητας, όπου όλα ρέουν και μεταβάλλονται».

«Η αφήγηση αυτών των γελοίων καταστάσεων είναι ο προσωπικός μου τρόπος διασκέδασης», σημειώνει η ίδια η Ανδριώτη.

Την πρώτη ατομική Έκθεση της Ανδριώτη στην Ελλάδα, πλαισιώνει και μια άλλη εκφραστική τέχνη, η κινούμενη εικόνα, το Video Installation. Πρόκειται για ένα Video Portrait αφιερωμένο στην Τόνια Ανδριώτη και στον χώρο που ζει και εργάζεται, στην Νέα Υόρκη, σε σκηνοθεσία, καλλιτεχνική επιμέλεια, σχεδιασμό οπτικοακουστικού υλικού από τον Σκηνοθέτη Martin Andrée.

Την εκδήλωση των Εγκαινίων θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ.Γιάννης Τρεπεκλής και την βραδιά θα κλείσει το διεθνούς φήμης Σύνολο Χαλκίνων Πνευστών “Melos Brass”.

Info:
Έκθεση Τόνιας Ανδριώτη «Παρενέργειες»
Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων, Περιστύλιον Ανακτόρων
Διάρκεια: Από τις 8 έως τις 30 Ιουλίου 2011. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v