Ν. Εγγονόπουλος: Ζωγράφος και ποιητής στο Μουσείο Μπενάκη

Περισσότερα από 150 έργα ζωγραφικής, θεατρικά κοστούμια, ποιήματα, πεζά και οι πρώτες εκδόσεις των ποιητικών συλλογών του Νίκου Εγγονόπουλου παρουσιάζονται στην έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου και ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου (1907-1985), το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση που προβάλλει το εικαστικό κυρίως έργο του σπουδαίου Έλληνα υπερρεαλιστή, τιμώντας ταυτόχρονα και την ποιητική του προσφορά.

Το επετειακό αυτό αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό είκοσι πέντε χρόνων από την τελευταία μεγάλη έκθεση Εγγονόπουλου, που οργάνωσε το 1983 η Εθνική Πινακοθήκη.

Η έκθεση του Μουσείου, που πραγματοποιείται στο Κτήριο της οδού Πειραιώς από τις 22 Νοεμβρίου 2007 έως τις 20 Ιανουαρίου 2008, περιλαμβάνει περισσότερα από 150 έργα του Εγγονόπουλου από την υπερπεντηκονταετή ζωγραφική του δημιουργία, αντιπροσωπευτικά τόσο της θεματικής του (υπερρεαλιστικές συνθέσεις, εικόνες, αρχιτεκτονικά), όσο και των πολλών και διαφορετικών τεχνικών που κατά καιρούς τον απασχόλησαν (ελαιογραφία, ακουαρέλα, αυγοτέμπερα σε ξύλο, τέμπερα, σινική μελάνη, κάρβουνο, μολύβι).

Επίσης παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, τα κοστούμια –κάποια μάλιστα ζωγραφισμένα από τον ίδιο– που σχεδίασε για τις παραστάσεις του Ελληνικού Χοροδράματος, τα οποία, μαζί με μακέτες σκηνικών, εικονογραφούν τη σημαντική του θητεία στο θέατρο. Το πλούσιο αυτό εικαστικό και θεατρικό υλικό συμπληρώνεται από ποιήματα, πεζά κείμενα και τις πρώτες εκδόσεις των ποιητικών του συλλογών.

Το Μουσείο Μπενάκη ευχαριστεί ολόθερμα τον κύριο χορηγό της έκθεσης Lavrentiadis Group of Companies, και ιδιαίτερα τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς και τον χορηγό Johnnie Walker Green Label για την πάντοτε πρόθυμη συμπαράστασή τους στο έργο του Μουσείου. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους η έκθεση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Γενική οργάνωση: Μάρια Διαμάντη, Μουσείο Μπενάκη
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λίλη Πεζανού
Επιλογή έργων: Λένα Εγγονοπούλου, Ερριέττη Εγγονοπούλου-Λεδάκη
Επιστημονική επεξεργασία: Κατερίνα Περπινιώτη-Αγκαζίρ (εικαστικό σκέλος),
Θανάσης Χατζόπουλος (ποιητικό σκέλος)

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Διάρκεια: 22 Νοεμβρίου 2007– 20 Ιανουαρίου 2007

Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
Δευτέρα, Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v