"Το πιο μακρύ ταξίδι": Η Φολέγανδρος ταξιδεύει στο... διάστημα

Στο... σύμπαν θα ταξιδέψουν φέτος οι επισκέπτες της Φολεγάνδρου, που θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση αστρονομίας "Το πιο μακρύ ταξίδι" με βίντεο, διαστημικές λήψεις και νυχτερινές εικόνες του ουρανού.
Οι Γιορτές Φολεγάνδρου έχουν αναμφίβολα πια το δικό τους ενθουσιώδες κοινό που τις ακολουθεί πιστά: πεζοπορούν μέχρι ξεχασμένα παρεκκλήσια για μυσταγωγικά γλέντια μέσα στο μισοσκόταδο, αποτραβιούνται σε παραλίες ερημικές για πάρτι μέχρι το ξημέρωμα, σκαρφαλώνουν σε κορυφές βουνών για νυχτερινές μουσικές μέσα στη φολεγανδρινή εξοχή, τρυπώνουν σε σοκάκια και κυκλοφορούν σε πλατείες, επισκέπτονται εκθέσεις που αφηγούνται ιστορίες του τόπου και των ανθρώπων του και μαζεύονται το σούρουπο σε αυλίτσες για καλοκαιρινό σινεμά και Καραγκιόζη.

Φέτος όμως το φεστιβάλ της Φολεγάνδρου ταξιδεύει ακόμα πιο μακριά: προσπερνά πλανητικά νεφελώματα, νεογέννητα άστρα, λευκούς νάνους και supernova, επισκέπτεται μακρινούς γαλαξίες, περιπλανιέται στο χωροχρόνο ανάμεσα σε μαύρες τρύπες και φτάνει μέχρι τα όρια του Σύμπαντος: “Το πιο μακρύ ταξίδι”, η έκθεση αστρονομίας με αφορμή τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου ανθρώπινου δορυφόρου στο διάστημα, του Spuntik, περιγράφει τον αγώνα του ανθρώπου να αντιληφθεί την ίδια του την ύπαρξη μέσα από την κατανόηση του Σύμπαντος.

Εικόνες από κολοσσιαίες συγκρούσεις γαλαξιών, βίντεο – ντοκουμέντα από πτώσεις μετεωριτών πάνω στη Γη, λήψεις από ανεμοστρόβιλους στην επιφάνεια του Άρη και από πρόσκρουση κομητών στην επιφάνεια του Δια, μυστηριακοί ήχοι από μακρινούς παλλόμενους αστέρες, εγκαταστάσεις και σχεδιαγράμματα αποτελούν το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης και της πρώτης και μοναδικής του είδους που διοργανώνεται στις Κυκλάδες.

Παράλληλα με την έκθεση έχουν διοργανωθεί νυχτερινές παρατηρήσεις του ουρανού: οι πιστοί της αστρονομίας, με τις οδηγίες, τα τηλεσκόπια και τον υπόλοιπο εξοπλισμό αστροφυσικών και μελών της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας θα εξορμήσουν στη νυχτερινή φολεγανδρινή ύπαιθρο για να παρατηρήσουν τους δακτύλιους του Κρόνου, τους δορυφόρους του Δία, τις φάσεις της Αφροδίτης τα νεφελώματα του Σκορπιού και να γνωρίσουν τα μυστήρια του καλοκαιρινού ουρανού της Φολεγάνδρου.

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη του Ευγενιδείου Ιδρύματος και εγκαινιάζει τις φετινές Γιορτές Φολεγάνδρου, που για άλλη μια χρονιά θα μετατρέψουν το νησί σε ένα πλοίο της χαράς με μουσικές, θεάματα, γλέντια και καλή διάθεση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v