Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ραντεβού στο προαύλιο

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Παρασκευή, 18 Μαΐου, τα μουσεία όλης της χώρας ανοίγουν τις πόρτες τους και μας καλούν για οργανωμένες ξεναγήσεις, εκθέσεις, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων καθιέρωσε το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα της επετείου αυτής είναι ”να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο παραπάνω μήνυμα, το Συμβούλιο επέλεξε για τον εορτασμό του 2007 το θέμα ”Μουσεία και πολιτιστική κληρονομιά – Αναθεωρήσεις και νέες προσεγγίσεις”, προκειμένου να καταδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα Μουσεία στις σύγχρονες κοινωνίες ως προς τη γνώση και την προβολή του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν περιλαμβάνει μόνο τα έργα τέχνης αλλά και το περιβάλλον, τις επιστήμες, την τεχνολογία, τις ιδέες και τις αξίες της ζωής.

Στόχος της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η υπενθύμιση, στο ευρύ κοινό, ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, και ότι τα Μουσεία έχουν καθήκον, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, να διαφυλάξουν και να προβάλουν την πολιτιστική πολυμορφία.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του Συμβουλίου επέλεξε την Εθνική Γλυπτοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, η μόνιμη συλλογή της οποίας εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουνίου 2006, ως τιμώμενο Μουσείο για το 2007.

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 14 έως 30 Μαΐου. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Ξεχωρίσαμε την ξενάγηση στην έκθεση σύγχρονης γλυπτικής ”Anna Chromy – Αναβίωση των μύθων” που πραγματοποιείται αύριο στις 18.000 στο Αρχαιολογικό Μουσείο, τις ξεναγήσεις του Επιγραφικού Μουσείου με θέμα ”Αρχαίο ψήφισμα και Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) - Η δημοσιοποίηση των αποφάσεων της πολιτείας ως διαχρονική αξία” και την προβολή βίντεο στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά.

Όσοι βρεθούν… εκτός τειχών την Παρασκευή θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν, μεταξύ άλλων, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, στο Κάστρο των Ιωαννίνων και στο μουσειακό χώρο της Κρύπτης της Βασιλικής του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο εορτασμός της αντίστοιχης Νύχτας των Μουσείων, το Σάββατο 19 Μαΐου. Θεσπισμένη από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού το 2005, η Νύχτα των Μουσείων αποσκοπεί στην προσέλκυση νέων ομάδων κοινού στα μουσεία.

Τα μουσεία που συμμετέχουν στον εορτασμό –συγκεκριμένα, τo Nομισματικό Μουσείο στην Αθήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους και το Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας στην Κέρκυρα– παραμένουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο από τη δύση του ηλίου έως τη 1 π.μ., ενώ παράλληλα διοργανώνουν εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα.

Πολλές ακόμη... ημερήσιες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως την Παρασκευή, 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας θα είναι ελεύθερη.

* Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων στη δεξιά στήλη, ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v