Η Κίνα των Tang στο Βυζαντινό Μουσείο

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες εκθέσεις των τελευταίων χρόνων διοργανώνεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας έως τις 31 Αυγούστου. Περισσότερα από 120 αντικείμενα που εκφράζουν τις διαφορετικές εκφάνσεις της τέχνης της χρυσής περιόδου της Κινεζικής Αυτοκρατορίας, από τον 7ο έως το 10ο αιώνα μ.Χ., εκτίθενται σε παραλληλισμό με την αντίστοιχη περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και μας προσκαλούν να γνωρίσουμε έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς.

της Ίριδας Κρητικού

Στις 10 Ιουλίου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εγκαινίασε την περιοδική έκθεση ”Η Κίνα των Tang. Μια χρυσή εποχή (7ος – 10ος αι. μ.Χ.)”. Μεσούντος του θέρους, και ενώ οι περισσότεροι βρισκόμαστε κάπου μακριά, λειτουργεί (και θα λειτουργεί έως και τις 31 Αυγούστου) μια από τις συναρπαστικότερες εκθέσεις των τελευταίων χρόνων.

Όχι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά εξαιρετικά περιεκτική, η έκθεση εξερευνά και παρουσιάζει τις διάφορες εκφάνσεις της τέχνης της εποχής των Tang. H δυναστεία των Tang (618-907 μ.Χ.) αποτελεί μία από τις ”χρυσές εποχές” στην ιστορία της Κίνας. Η κινεζική αυτοκρατορία γνώρισε τότε πρωτοφανή οικονομική και πολιτιστική ακμή, σημαδεύτηκε από σημαντικές εφευρέσεις, η έκτασή της διπλασιάστηκε και η πολιτική της επιρροή εδραιώθηκε στην ευρύτερη ασιατική ήπειρο.

Η ζωή της αυτοκρατορικής αυλής και των ανώτερων αξιωματούχων, οι σχέσεις της Δυναστείας των Tang με τις γειτονικές χώρες, ο τρόπος ταφής των αυτοκρατόρων, η μετά θάνατον ζωή και η βουδιστική λατρεία, άγνωστες πτυχές ενός σπουδαίου και ιδιαίτερα ελκυστικού πολιτισμού παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε αυτή τη σπάνια έκθεση.

Η έκθεση, που φιλοξενείται στους νέους εκθεσιακούς χώρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παρουσιάζει περισσότερα από 120 αντικείμενα μέσα από τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες: Ανάκτορα και Διοίκηση, Προς τη Δύση, Η μετά Θάνατον Ζωή και Ο Βουδισμός.

Τα περισσότερα αντικείμενα προέρχονται από τάφους και ανήκουν σε σημαντικά μουσεία της Κίνας (National Museum of China, Henan Museum, Longmen Grottoes Research Academy, Shaanxi History Museum).

Ευρηματική ωστόσο είναι και η διάθεση σύγκρισης με τα τεκταινόμενα στη βυζαντινή αυτοκρατορία (με την οποία οι Tang είχαν εξακριβωμένες επαφές, καθώς έως και κίβδηλα ”βυζαντινά”-κινέζικα νομίσματα κυκλοφορούσαν, ενώ χαρακτηριστική γοητεία άσκησε στους Βυζαντινούς ο δρόμος του μεταξιού).

Η εποχή της δυναστείας των Tang συμπίπτει με μια σημαντική περίοδο της βυζαντινής ιστορίας, τους λεγόμενους ”σκοτεινούς αιώνες” και τα πρώτα χρόνια της λεγόμενης ”μακεδονικής αναγέννησης”. Ο επισκέπτης, μέσα από το εποπτικό υλικό και τα κείμενα της έκθεσης, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε ένα δεύτερο επίπεδο την παράλληλη πορεία των δύο πολιτισμών κατά την περίοδο αυτή.

Ο συσχετισμός τους είναι ένα στοίχημα (εμφανής ο δάκτυλος του πάντοτε ευφυώς ανατρεπτικού διευθυντή του Μουσείου Δ. Κωνστάντιου) που προσφέρει μία νέα ανάγνωση του βυζαντινού πολιτισμού σε σχέση με ένα μακρινό λαό της ανατολής.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι ο δεύτερος σταθμός της έκθεσης ”Η Κίνα των Tang. Μια χρυσή εποχή (7ος – 10ος αι. μ.Χ.)”, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και με το Εθνικό Μουσείο της Κίνας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν μερικούς μήνες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης σε συνεργασία με σημαντικά μουσεία της Κίνας και με τη συμμετοχή του Università degli Studi di Napoli ”L’ Orientale” και του Istituto Italiano per l’Africa e l’Oriente di Roma.

Επίσης, το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου προσκαλεί τους νεαρούς επισκέπτες από 10 ετών και πάνω να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ”Ταξίδι στην Κίνα των Tang” που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για τελευταία φορά την Πέμπτη 24 Αυγούστου (ώρα έναρξης 10:00). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2107231985 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-14:30).

Με ή χωρίς δηλώσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πάρτε τα παιδιά και επισκεφθείτε οπωσδήποτε την έκθεση, σε ένα από τα ως γνωστόν ωραιότερα κτίρια της Αθήνας (ακόμη και ο φιλόξενος κήπος του Μουσείου, προσφέρεται για δροσερή ανάπαυση και ανασύνταξη δυνάμεων). Δεν θα ξέρετε τι να πρωτοθαυμάσετε: τους ταξιδευτές με τις καμήλες και τις παίκτριες του πόλο, τους έφιππους μουσικούς και τα ομοιώματα των μοναστηριών, και οπωσδήποτε, τα 12 ζώδια, που κρατούν επί ώρα τα παιδιά κολλημένα στη βιτρίνα τους!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v