Lacoste Project 12.12: Crocodile Stories

Πενηνταένα μοναδικά έργα τέχνης, εμπνευσμένα από το λευκό μπλουζάκι 12.12 της Lacoste και τον διασημότερο... κροκόδειλο του κόσμου, σας περιμένουν στο Μουσείο Μπενάκη, έως τις 31 Μαΐου, να τα θαυμάσετε και να τα αποκτήσετε. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες, αλλά και τις εντυπώσεις μας από την έκθεση, για να την επισκεφθείτε ενημερωμένοι.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, τα εγκαίνια της έκθεσης Lacoste Project 12.12, παρουσία του Philippe Lacoste. Η έκθεση επικεντρώνεται στο διαχρονικό στυλ Lacoste, παρουσιάζοντας 51 πρωτότυπα έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.

Το Lacoste Project 12.12 έχει ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία στη Γαλλία, την Αμερική και αλλού, με τη μορφή ομαδικής έκθεσης και με τη συμμετοχή διακεκριμένων σχεδιαστών και καλλιτεχνών, από το χώρο των εικαστικών και παραστατικών τεχνών. Στην Ελλάδα επελέγησαν 51 δημιουργοί, ανάμεσα στους οποίους εικαστικοί, σχεδιαστές μόδας και κοσμημάτων, σχεδιαστές αντικειμένων, γραφίστες, σκηνογράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί, φωτογράφοι και άλλοι. Μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους συμμετέχοντες κατέχει ο Πρέσβης της Γαλλίας, κ. Bruno Delaye.

Στην ελληνική εκδοχή του Lacoste Project 12.12, το κλασσικό λευκό μπλουζάκι καθώς και το μικρό κεντημένο κροκοδειλάκι, μοιράστηκαν στους δημιουργούς, με την προτροπή να χρησιμοποιηθούν σαν καμβάς για ελεύθερη παρέμβαση, ή σαν αφετηρία έμπνευσης γενικότερα, χωρίς η χρήση του ρούχου να είναι απαραίτητη ή δεσμευτική.

Η ιστορία της Lacoste, η υφή και το χρώμα του υφάσματος, η αθλητική προέλευση και το σχήμα του ρούχου αλλά και ο γνωστός κροκόδειλος ως ανεξάρτητο σχήμα, λειτούργησαν με διαφορετικό τρόπο για τον κάθε δημιουργό.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρόσκλησης για δημιουργία, βρίσκεται στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση και είναι άκρως εντυπωσιακό και ενδιαφέρον: ζωγραφισμένα, ψηφιακά επεξεργασμένα ή κεντημένα μπλουζάκια, εικαστικά εποιτίχια έργα, τρισδιάστατα γλυπτά, κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα, που αντλούν την έμπνευσή τους είτε από το αρχικό λευκό μπλουζάκι είτε από το σήμα - κροκόδειλο είτε, τέλος, από τις συνειρμικές εικόνες που καθένα από αυτά φέρνει στο μυαλό.

Ανάμεσα στα πολυάριθμα πρωτότυπα έργα, ξεχωρίσαμε ιδιαίτερα για την ευφάνταστη σύλληψη και την καλλιτεχνική αρτιότητα της τελικής γραφής, τις δημιουργίες των Πέννυς Γκέκα, Ηώς Αγγελή, Γιώργου Ελευθεριάδη, Αντώνη Καστρινάκη και Τάσου Παυλόπουλου. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν επίσης τα έργα των Λήδας Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Μπουρνιά, Μαρίας Γιαννακάκη και Πολυάννας Παρασκευά, για την πρωτοτυπία και την αισθητική τους.

Τα 51 έργα του Lacoste Project 12.12 διατίθενται προς πώληση από τους δημιουργούς τους, με τη μορφή σιωπηλής δημοπρασίας. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν υπέρ των σκοπών του Μουσείου Μπενάκη και συγκεκριμένα για τη λειτουργία του νέου Μουσείου Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας.

Ως τις 31 Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν τις προσφορές τους στην ειδική τηλεφωνική γραμμή δημοπρασίας Lacoste Project 12.12 καλώντας το 210 6231868, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 11.00 με 16.00.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, είναι ανοικτή για το κοινό Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή από τις 10.00 έως τις 18.00 και Παρασκευή και Σάββατο από τις 11.00 έως τις 16.00.

Ηρώ Κουνάδη

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ.: 210 3453111

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v