Σούπερ εκθέσεις τέχνης τρέχουν τώρα στην Αθήνα

Μοντέρνα τέχνη, φωτογραφία, γλυπτική και αφρικανική τέχνη. Τα πάντα έχει το εικαστικό πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Για περάστε.
Σούπερ εκθέσεις τέχνης τρέχουν τώρα στην Αθήνα
Σε βρήκε ο Σεπτέμβρης πίσω στην πόλη, με μια κάποια μελαγχολία για το καλοκαίρι που τελειώνει και το φθινόπωρο που έρχεται; Η τέχνη θα μας σώσει. Κι αν πιστεύεις ότι αυτό είναι ένα ακόμα κλισέ χωρίς νόημα, μια βόλτα στις εκθέσεις που διοργανώνονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα θα σε διαψεύσει πανηγυρικά.

Πύλη-Portals

Στο φανταστικό κτίριο του Παλιού Καπνεργοστάσιου στη Λένορμαν, 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες, ανάμεσά τους και 18 Έλληνες, εκθέτουν έργα εμπνευσμένα από ένα άρθρο που έγραψε η Ινδή Αρουντάτι Ρόι (του διάσημου μυθιστορήματος ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων) πέρυσι στους Financial Times τον Απρίλιο 2020, που έλεγε ότι η πανδημία είναι μια πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερα εδώ

Ubuntu

Πόσο συχνά βλέπεις αφρικανική τέχνη; Μαντεύουμε ότι η απάντηση είναι σχεδόν ποτέ, και σου θυμίζουμε να βάλεις οπωσδήποτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στο ισόγειο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο εμβληματικό κτίριο του Φιξ, όπου φιλοξενούνται σε αυτήν εδώ την περιοδική έκθεση 66 έργα 34 καλλιτεχνών από την Αφρική ή την αφρικανική διασπορά. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ, που περιλαμβάνεται στο ίδιο εισιτήριο των 8€. Περισσότερα για το Ubuntu εδώ και για τη μόνιμη συλλογή εδώ.

Athens Photo World: World Press Photo 2021

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα δούμε φωτογραφίες 45 φωτογράφων από 28 χώρες που διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό φωτορεπορτάζ. Το World Press Photo αναδεικνύει κάθε χρόνο τα πιο σημαντικών στιγμιότυπα από τις ιστορίες της χρονιάς που πέρασε. Στους φωτογράφους που αναδείχθηκαν φέτος στις επιμέρους κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται και ο Άγγελος Τζωρτζίνης με το μακροχρόνιο φωτογραφικό του project "Trapped in Greece" (Παγιδευμένοι στην Ελλάδα). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερα εδώ.

Marginalia

Στον κήπο του Μεγάρου παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών Βιργινίας Μαστρογιαννάκη, Νίνας Παππά, Ηλία Μαμαλιόγκα και Σπύρου Βραχωρίτη εμπνευσμένα, αν δεν το μάντεψες από τον τίτλο, από το περιθώριο. Ο τίτλος παραπέμπει στις σημειώσεις και πάσης φύσεως σημεία και εικόνες που γράφονται ή σχεδιάζονται από τους αναγνώστες στα περιθώρια βιβλίων και κειμένων, μια πρακτική που ανάγεται, αιώνες πίσω, στις σημειώσεις και τα σχόλια των αντιγραφέων βιβλικών και κλασικών χειρογράφων για λειτουργική και ερμηνευτική χρήση. Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά από τη δύση του ηλίου ως τα Μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερα εδώ

Γιάννης Ψυχοπαίδης: Μορφές του ‘21

Στο Μουσείο Μπενάκη, και συγκεκριμένα στο κτίριο της Πειραιώς, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης παρουσιάζει πίνακες, χαρακτικά και σχέδια που δημιούργησε κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, με αφορμή σκέψεις και προβληματισμούς για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το 1821. Η είσοδος κοστίζει 6€. Περισσότερα εδώ

Takis: Ενεργειακοί Τόποι

Δώδεκα έργα του γλύπτη Παναγιώτη Βασιλάκη, κατά κόσμον Takis, έρχονται στην Αθήνα από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, και φιλοξενούνται ως τα μέσα Οκτωβρίου στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση εντάσσονται συμπεριληπτικές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Mind’s Eye» και εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία. Ξεναγήσεις στην έκθεση πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 13.00, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103215717. Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 4€. Περισσότερα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v