Καραβάτζιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εκθεση για τον ”μαιτρ του μαύρου”, τον τολμηρό και ανατρεπτικό Καραβάτζιο, διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 28 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου. Η έκθεση ”Καραβάτζιο και 17oς αιώνας” θα φιλοξενεί τρία έργα του καλλιτέχνη και πολλά άλλα της εποχής του.

Εκθεση για το έργο του Καραβάτζιο με τρία έργα του ίδιου και άλλα ”μαθητών”, αντιγραφέων η καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν από την ιδιοφυΐα του καλλιτέχνη οργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 28 Απριλίου.

Η έκθεση ”Καραβάτζιο και 17oς αιώνας” τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα. Επιδιώκει να φέρει το κοινό σε επαφή με μία σημαντική προσωπικότητα της ιταλικής ζωγραφικής: αυτή του Μικελάντζελο Μερίζι, γνωστού ως Καραβάτζιο, μία παρουσία που άλλαξε ριζικά τη ροή της Ιστορία της Τέχνης και άσκησε βαθιά επίδραση στην καλλιτεχνική δημιουργία του 17ου αιώνα..

Ο Καραβάτζιο δεν είναι ένας ακόμη Ιταλός ”δάσκαλος”. Σε ό,τι αφορά την τεχνική, οι ανατροπές που τόλμησε στην ”κόντρα” του με τον ακαδημαϊκό μανιερισμό άνοιξαν την πόρτα στον ρεαλισμό και τον νατουραλισμό, ενώ η θεματολογία του ανέτρεψε τα καθιερωμένα αφού οι θρησκευτικές του μορφές δεν είχαν απλώς κάτι θεϊκό, αλλά συχνά εμπλέκονταν σε περισσότερο ανθρώπινες καταστάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα έργα του Καραβάτζιο ”αποστειρωμένα”, παρά την εποχή που φιλοτεχνήθηκαν.

Η προσωπική του ζωή στάθηκε εξαιρετικά άστατη, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Ποτέ δεν κάθισε σε κάποιο εργαστήριο για περισσότερο από λίγους μήνες, ενώ είχε τη φήμη ”γυναικά” και καυγατζή. Ο θάνατός του φημολογείται περιπετειώδεις, αφού λέγεται ότι λαβώθηκε θανάσιμα

Ένας σημαντικός αριθμός ακολούθων, μαθητών, αντιπάλων και ιδιαίτερα επιδέξιων αντιγραφέων μιμήθηκαν την τεχνική του και ακολούθησαν τον γοητευτικό του σχεδιασμό. Οι συχνότατα αιρετικές διαθέσεις, οι όμορφες, εσωστρεφείς, γοητευτικές μορφές του Καραβάτζιο, αλλά και η οπτική της έντονης αντίθεσης φωτός-σκιάς μάγεψαν τους συγχρόνους του, οι οποίοι ακολούθησαν τις τεχνικές του και δημιούργησαν νέα, συναρπαστικά έργα.

Στην έκθεση, που φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τρεις από τις πιο εντυπωσιακές δημιουργίες του Καραβάτζιο συνομιλούν με έργα του 17ου αιώνα, που πραγματεύονται κυρίως θρησκευτικά και μυθολογικά θέματα. Τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 27 Απριλίου, μία ημέρα πριν η έκθεση ανοίξει για το κοινό, θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,, Κάρολος Παπούλιας.

Τα έργα του Καραβάτζιο που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι, ”Η ανάσταση του Λαζάρου”, ”Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής”(φωτό) και ”Η Θλιμμένη Μαγδαληνή”.

Τα έργα των καλλιτεχνών του 17ου αιώνα που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από τη συλλογή της Banca Carime και ανήκουν στους Ινοτσέντζο Τακόνι, Χέριτ Χοντχορστ, Τζιοβάν Μπατίστα Καρατσιόλο, Φρανς Βάουτερς, Χουζέπε δε Ριμπέρα, Φραντσέσκο, Γκουαρίνο, Αντρέα Σάκι, Ματτία Πρέτι και Λουκά Τζιορντάνο.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Τα εισαγωγικά κείμενα έχουν γράψει ειδικοί μελετητές του έργου του Καραβάτζιο: ο ειδικός έφορος Μουσείων Ρώμης, Claudio Strinatti, οι καθηγητές Maurizio και Alessandra Marini και ο Denis Mahon. Επίσης, επιτελείο ιστορικών της τέχνης έχει επιμεληθεί τα λήμματα των δεκατριών πινάκων από τη συλλογή της Banca Carime.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται η ταινία ”Un genio in fuga” με θέμα τη ζωή και το έργο του Καραβάτζιο. Πληροφορίες για την περιπετειώδη ζωή του συμπληρώνουν την εικόνα μιας προσωπικότητας που έδωσε νέα οπτική στην τέχνη. Η ταινία διατίθεται από το Πωλητήριο του Μουσείου με υπότιτλους στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ιταλικά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v