Οι ποδηλατόδρομοι και οι καλύτερες βόλτες στην Αθήνα

Οι ποδηλατόδρομοι και οι καλύτερες βόλτες στην Αθήνα
Μοιάζουν ανησυχητικά με το Γεφύρι της Άρτας οι ποδηλατόδρομοι της Αθήνας. Μελέτες επί μελετών, εξαγγελίες επί εξαγγελιών, αισιόδοξα σενάρια επί επιφυλακτικών χειροκροτημάτων, αλλά τελικά προς το παρόν τίποτα. Για την ακρίβεια, τίποτα στον Δήμο Αθηναίων –ή στο κέντρο, αν προτιμάτε. Στα Βόρεια Προάστια κάτι φαίνεται να κινείται σε δύο ρόδες: Οι Δήμοι ΧαλανδρίουΒριλησσίων και Κηφισιάς έχουν ήδη ο καθένας το δικό του μικρό δίκτυο ποδηλατοδρόμων (κάντε κλικ επάνω στο όνομα κάθε περιοχής για να δείτε τον αντίστοιχο χάρτη).

Ενώ, βέβαια, περιμένουμε να δούμε αν η τελευταία μεγαλόπνοη εξαγγελία του Υπουργείου Υποδομών θα γίνει πραγματικότητα, οι ποδηλατικές ομάδες της πόλης δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Φροντίζουν να μας προτείνουν ολοένα και ωραιότερες (και καλύτερες, και ασφαλέστερες, και πάει λέγοντας) διαδρομές με ποδήλατο, από τη μια άκρη της Αθήνας ως την άλλη. Είτε θέλετε να βολτάρετε, είτε να ανακαλύψετε την καλύτερη διαδρομή για να διανύσετε την απόσταση από το σπίτι στο γραφείο με ποδήλατο, τα forum των ποδηλατικών συλλόγων είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών. Εμείς επιλέξαμε μερικές από τις ομορφότερες διαδρομές για να ξεκινήσετε –για περισσότερες ιδέες και συμβουλές, κάντε κλικ στα Σχετικά Links που θα βρείτε στη δεξιά στήλη.

Διαδρομή #1: Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στην Πλατεία Υμηττού

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 2,2 χιλιόμετρα. Αποφεύγει έξυπνα τις μεγάλες ανηφόρες για τις οποίες φημίζεται ο Υμηττός, και είναι ιδανική για αρχάριους, καθότι είναι ασφαλής και ακολουθεί δρόμους με λίγη κίνηση. Δείτε τον χάρτη εδώ.

Διαδρομή #2: Νέο Φάληρο - Μοναστηράκι

Μπορεί να ακούγεται τρομακτική (γιατί οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε στο μυαλό μας δρόμους σαν την Πειραιώς όταν ακούμε για διαδρομή από το Νέο Φάληρο προς το Μοναστηράκι) είναι, όμως, μια πολύ ήσυχη και ασφαλής διαδρομή, που περνά από δεντροφυτεμένους δρόμους με ελάχιστη κίνηση. Διασχίζει, στο μεγαλύτερο μέρος της, ευθείες, ενώ περνά μέσα από τις γραφικές γειτονιές των Πετραλώνων. Δείτε εδώ τον χάρτη.

Διαδρομή #3: Βύρωνας – Ζωγράφου

Αρκετά ανηφορική διαδρομή, ιδανική για όσους θέλουν να γυμναστούν και να κάψουν θερμίδες ποδηλατώντας. Ξεκινά από την πλατεία Βυζαντίου στον Βύρωνα, και καταλήγει μετά από τέσσερα χιλιόμετρα στην Πλατεία Γαρδένια στου Ζωγράφου. Περνά μέσα από το καταπράσινο Άλσος Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, και ακολουθεί γενικώς δρόμους χωρίς πολλή κίνηση. Δείτε τον χάρτη εδώ.

Διαδρομή #4: Η Παραλιακή, από το ΣΕΦ μέχρι τη Γλυφάδα

Μπορεί να μην το έχετε προσέξει ποτέ, αν δεν μένετε στην περιοχή ή περνάτε μόνο με το αυτοκίνητο, αλλά σε όλο το μήκος της Παραλιακής, παράλληλα με τον δρόμο και τις γραμμές του τραμ, κοντά στη θάλασσα, υπάρχουν φαρδιά πεζοδρόμια και παράδρομοι ιδανικοί για ποδηλατάδες –ειδικά το απόγευμα, εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, όταν η θέα στη θάλασσα είναι μαγευτική. Αν δεν μένετε κοντά, ιδανική λύση είναι να πάρετε τον ΗΣΑΠ, ή τη γραμμή 1 του Μετρό αν προτιμάτε, μέχρι το Φάληρο (ποδήλατα επιτρέπονται όλες τις ώρες και ημέρες, στο πρώτο και το τελευταίο βαγόνι). Αν προτιμάτε την εναλλακτική του αυτοκινήτου, μπορείτε να το αφήσετε σε ένα από τα πολλά και δωρεάν parking του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ή των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Δέλτα του Φαλήρου και να συνεχίσετε με το ποδήλατο. Περισσότερες λεπτομέρειες για όλη την διαδρομή έχει το Cyclist.gr.

Διαδρομή #5: Το Τατόι

Αγαπημένος προορισμός για κάθε Αθηναίο ποδηλάτη, η Πάρνηθα γενικώς και η περιοχή γύρω από τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι πιο συγκεκριμένα, είναι γεμάτη ειδυλλιακές διαδρομές –σε χωματόδρομους, κατά κύριο λόγο. Αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε το ένστικτό σας και να χαθείτε στο εκτενέστατο δίκτυο μονοπατιών στα δάση, μία εξαιρετικά χαρτογραφημένη διαδρομή τριάντα χιλιομέτρων (μην τρομάζετε, οι λιγότερο αθλητικοί μπορείτε να επιλέξετε ένα μόνο κομμάτι της) έχει το PlanetBike.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v