Μην ξεχνάτε την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων
Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων παραμένει βασική υποχρέωση για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, με συγκεκριμένους κανόνες έκδοσης και ελέγχου.
Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων παραμένει βασική υποχρέωση για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, με συγκεκριμένους κανόνες έκδοσης και ελέγχου.
Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ) είναι υποχρεωτικό έγγραφο για όλα τα οχήματα, πιστοποιώντας ότι οι εκπομπές ρύπων είναι εντός ορίων. Εκδίδεται σε ΚΤΕΟ ή εξουσιοδοτημένα συνεργεία, με κόστος 35 ευρώ - 200 ευρώ ανάλογα με τον έλεγχο.
Με στόχο τη σαφή και έγκυρη ενημέρωση, παρατίθενται οι ακόλουθες βασικές διευκρινίσεις:
Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει:
Ι.Χ., μοτοσικλέτες άνω των 50 κ.εκ. και ελαφρά φορτηγά έως 3,5 τόνους: Πρώτος έλεγχος στα 4 έτη. Στη συνέχεια ανά 2 έτη.
Ε.Δ.Χ. (ταξί), ασθενοφόρα και επιβατικά εκπαιδευτικά: Πρώτος έλεγχος στο 1ο έτος. Στη συνέχεια κάθε έτος.
Βαρέα οχήματα (λεωφορεία και ρυμουλκούμενα/ημιρυμουλκούμενα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων): Πρώτος έλεγχος στο 1ο έτος. Στη συνέχεια κάθε έτος.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων εκδίδεται: Από δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Από ειδικώς εξουσιοδοτημένα συνεργεία επισκευής οχημάτων.
(Οι τεχνικοί όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής εξειδικεύονται αναμένονται σύντομα με σχετική υπουργική απόφαση.)
Η Κ.Ε.Κ. δεν αποτελεί νέο μέτρο. Πρόκειται για υποχρέωση που ισχύει εδώ και περίπου 40 χρόνια: Για Ι.Χ. και ελαφρά φορτηγά: ετήσια υποχρέωση από το 1ο έτος κυκλοφορίας. Για λοιπές κατηγορίες οχημάτων: ανά 6 μήνες.
Τη χρονιά ΚΤΕΟ δεν απαιτείται ξεχωριστή Κ.Ε.Κ. ο έλεγχος καυσαερίων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τεχνικού ελέγχου και καλύπτει την υποχρέωση.
Στην πράξη υπάρχει ετήσια επαφή με σύστημα ελέγχου ρύπων – όχι απαραίτητα με ΚΤΕΟ. Η υποχρέωση ετήσιας παρουσίας σε ΚΤΕΟ δεν ισχύει για όλα τα οχήματα.
Ωστόσο, εφόσον ο ιδιοκτήτης οχήματος επιλέγει την έκδοση της Κ.Ε.Κ. μέσω ΚΤΕΟ, διαμορφώνεται ένας πρακτικός ετήσιος κύκλος: μία χρονιά για έλεγχο ΚΤΕΟ και την επόμενη στο ΚΤΕΟ αλλά για την έκδοση Κ.Ε.Κ.
Δεν αλλάζει η συχνότητα των ελέγχων ΚΤΕΟ για τα Ι.Χ., ούτε ο τρόπος έκδοσης της Κ.Ε.Κ. όπως ερμηνεύτηκε σε δημοσιεύματα.
Αντίθετα, στόχος είναι η ουσιαστική εφαρμογή ενός θεσμικού πλαισίου που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, προς όφελος: του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της οδικής ασφάλειας.