Η Ιταλία εξετάζει μειώσεις φόρων καυσίμων καθώς οι εταιρείες προειδοποιούν για αύξηση των τιμών ενέργειας από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Η ιταλική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στους φόρους καυσίμων, την ώρα που επιχειρήσεις και επαγγελματικοί φορείς προειδοποιούν για νέο κύμα επιβαρύνσεων στην ενέργεια λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η Ιταλία εξετάζει μειώσεις φόρων καυσίμων καθώς οι εταιρείες προειδοποιούν για αύξηση των τιμών ενέργειας από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων χρησιμοποιώντας υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας που προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών των πρατηρίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός, καθώς οι επιχειρήσεις προειδοποίησαν ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αυξήσει απότομα το κόστος ενέργειας.

Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο της τιμής των πρατηρίων στην Ιταλία και επιβάλλονται ανά λίτρο, όχι ως ποσοστό της συνολικής τιμής όπως ο ΦΠΑ, αναφέρει το Reuters.

Eπιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση μελετά την πιθανή ενεργοποίηση των λεγόμενων «κινητών ειδικών φόρων κατανάλωσης», ενός μηχανισμού που επιτρέπει στο κράτος να χρησιμοποιεί επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ που δημιουργούνται από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων για τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ.

«Η ενεργοποίηση εξετάζεται εδώ και αρκετές ημέρες από το υπουργείο Οικονομίας», δήλωσε η Μελόνι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά το Σάββατο.

Η CGIA της Ιταλίας, ένα επιχειρηματικό λόμπι που εκπροσωπεί βιοτέχνες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εκτίμησε ότι οι υψηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας που συνδέονται με τη σύγκρουση θα μπορούσαν να κοστίσουν στις ιταλικές εταιρείες σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άμεση μείωση

Η καταναλωτική ομάδα Unione Nazionale Consumatori ζήτησε άμεση μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων κατά 10%.

Η ομάδα μικρών μεταφορέων Ruote Libere προειδοποίησε ότι μια αύξηση 37% ανά λίτρο θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα από 11.000 ευρώ ετησίως σε κόστος για κάθε φορτηγό. Η ομάδα αγροτών CIA δήλωσε ότι οι αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, με το γεωργικό ντίζελ να έχει αυξηθεί κατά 30-35%, διατρέχουν τον κίνδυνο οι αγρότες να λειτουργούν με ζημία εάν δεν λάβουν εθνική και ενωσιακή στήριξη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v