Stellantis και VW εντείνουν την πίεση στην ΕΕ για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας

Volkswagen και Stellantis ζητούν από την ΕΕ επιδοτήσεις και προστασία για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, απέναντι σε γεωπολιτικές πιέσεις, δασμούς ΗΠΑ και αυξανόμενο κινεζικό ανταγωνισμό.

Stellantis και VW εντείνουν την πίεση στην ΕΕ για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας

Ο όμιλος Volkswagen και η Stellantis πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει καλύτερα την προβληματική αυτοκινητοβιομηχανία του μπλοκ εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και έντονου ανταγωνισμού από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αναφέρει το Bloomberg. Οι γερμανικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του μεταβαλλόμενου παγκόσμιου περιβάλλοντος, λένε οι αναλυτές

Οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, ζήτησαν επιδοτήσεις για να διατηρήσουν την παραγωγή αυτοκινήτων στην ΕΕ, καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις από τους δασμούς των ΗΠΑ έως τον κινεζικό ανταγωνισμό, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Να επωφελούνται από επιδοτήσεις

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό εντός της ΕΕ θα πρέπει να επωφελούνται από επιδοτήσεις για τους αγοραστές, παραγγελίες από την κυβέρνηση, καθώς και από ένα «μπόνους CO2» που καταβάλλεται απευθείας στις αυτοκινητοβιομηχανίες, δήλωσαν ο επικεφαλής της VW, Όλιβερ Μπλουμ, και ο επικεφαλής της Stellantis, Αντόνιο Φιλόσα.

«Τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων θα πρέπει να αξιοποιηθούν προσεκτικά για την προώθηση της ευρωπαϊκής παραγωγής και την προσέλκυση επενδύσεων στην ΕΕ», έγραψαν σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos και της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

«Σε έναν κόσμο όπου άλλοι υπερασπίζονται με υπερηφάνεια τις βιομηχανίες τους, η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να αποφασίσει εάν θέλει να γίνει απλώς μια αγορά για τους άλλους ή να παραμείνει παραγωγός και βιομηχανική δύναμη στο μέλλον», πρόσθεσαν.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε πολλαπλά μέτωπα, πλήττονται από τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και από την κινεζική κυριαρχία στην αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και των σπάνιων γαιών.

Εδραιώνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη

Κινέζικοι γίγαντες όπως η BYD, που έχουν ήδη «ρουφήξει» το μερίδιο αγοράς των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών στην Κίνα, εν τω μεταξύ εδραιώνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί σε φόβους ότι η εγχώρια αγορά των αυτοκινητοβιομηχανιών της ηπείρου θα μπορούσε να κινδυνεύσει.

«Οι εταιρείες μας ανέκαθεν κατασκεύαζαν αυτοκίνητα από Ευρωπαίους για Ευρωπαίους», δήλωσαν ο επικεφαλής της VW, Όλιβερ Μπλουμ, και ο επικεφαλής της Stellantis, Αντόνιο Φιλόσα, προσθέτοντας ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο αντιμετώπισε, ωστόσο, «ανταγωνισμό από εισαγωγείς που λειτουργούν υπό λιγότερο απαιτητικές κανονιστικές και κοινωνικές συνθήκες από ό,τι στην ΕΕ».

Η ΕΕ έχει επιβάλει από το 2024 υψηλότερους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής, ισχυριζόμενη ότι επωφελούνται από αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ωστόσο, μια «στρατηγική 'Made in Europe'» που να περιλαμβάνει την υποστήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών της ηπειρωτικής Ευρώπης είναι απαραίτητη, ανέφεραν οι Μπλουμ και Φιλόσα, καθώς είναι δύσκολο να πουληθούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ανταγωνιστικές τιμές χωρίς να βασιστούν σε κινεζικές εισροές.

«Οι Ευρωπαίοι πελάτες μας δικαίως περιμένουν από εμάς να προσφέρουμε ηλεκτρικά οχήματα όσο το δυνατόν πιο προσιτά», ανέφεραν. «Όσο όμως χαμηλότερη είναι η τιμή ενός αυτοκινήτου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση για την εισαγωγή των φθηνότερων διαθέσιμων μπαταριών για αυτό» κατέληξαν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v