Πάστα la vista baby: Οι καλύτερες της πόλης

Σαν άλλοι Terminator επιστρέφουμε στον γλυκό τόπο του εγκλήματος και βουτάμε με τα μούτρα στις πιο αγαπημένες πάστες του αθηναϊκού γαλαξία.

Πάστα la vista baby: Οι καλύτερες της πόλης

Μεγαλώνοντας διαπιστώνεις με τον πιο σκληρό συνήθως τρόπο ότι η ζωή είναι σκληρή και νοσταλγείς πολύ την εποχή που ως προνομιούχο παιδάκι σου υπόσχονταν μια πάστα κάθε φορά που στεναχωριόσουν. Μπορεί να πέρασαν χρόνια από τότε όμως η προσμονή της δοκιμής μιας λαχταριστής πάστας παραμένει το πιο γλυκό κομμάτι σε μια συνήθως δύσκολη μέρα. Ευτυχώς πολλά φημισμένα κι ιστορικά ζαχαροπλαστεία το κρατούν ακόμη αληθινό και σαν άλλοι Terminator επιστρέφουν καθημερινά στον τόπο του εγκλήματος φωνάζοντας πάστα la vista baby σε όλους τους πιστούς του απόλυτου γλυκού της πιάτσας.

Σοκολατίνες


Το παλιό χρηματιστήριο μπορεί να στέκει ακριβώς δίπλα, αλλά το Konstantino (Σοφοκλέους 4, τηλ.:21 0324 3931) που βρίσκεται απέναντι είναι η πραγματική επένδυση – και αν χρειαζόταν, θα παίρναμε μέχρι και δάνειο για να αποπληρώσουμε τα «γλυκά» χρέη μας από την ακατάπαυστη κατανάλωση των σοκολατίνων. Οι Ασημακόπουλοι από την άλλη μετρούν περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας και χρήζουν ειδικής αναφορά για όλους τους σοκολατολάτρες Αθηνών και περιχώρων. Η θρυλική τους σοκολατίνα, παραμένει vintage όσο δεν πάει γράφοντας ακόμη χιλιόμετρα στο ατελείωτο ράλι για την αναζήτηση των τοπ σοκολατογλυκών της πρωτεύουσας.

Η ακαταμάχητη σοκολατίνα, της Αθηναίας (Πριγκηποννήσων 12, Κυψέλη, τηλ: 21 0646 4297) από την άλλη, παρασκευάζεται σύμφωνα με την κλασική συνταγή: κρέμα από πλούσια σοκολάτα μπίτερ, στρώσεις από αφράτο, σιροπιασμένο με ποτό παντεσπάνι και επικάλυψη με βελούδινη γκανάζ μπίτερ σοκολάτας.

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι το ταξίδι μας στο Chocolate Factory και κάνουμε μια στάση στο Mike (Σούτσου 9 και Δορυλαίου, πλατεία Μαβίλη, τηλ: 2106463091) για σοκολατένιες αλχημείες με μια πάστα που έχει αφήσει εποχή από το 1956. Σκέψου μια μίξη σεράνο και κλασικής σοκολατίνας με μια απολαυστική bitter σοκολάτα που είναι λίγο πιο κολασμένη από όσο ακούγεται.

Σεράνο

Το ιστορικό Désiré της Δημοκρίτου, που δημιουργεί γλυκές απολαύσεις από το 1962, φημίζεται για τα εξαιρετικά του γλυκά, με τις σοκολατίνες του να κλέβουν την παράσταση. Η σεράνο φυσικά είναι η απόλυτη σπεσιαλιτέ του Désiré κι έχει χτίσει το δικό της μύθο στους γλυκατζήδες της πρωτεύουσας.

Το La Maison-Fine Pastry (Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ.:21 6700 6518) φτιάχνει μια σύγχρονη ντελικάτη εκδοχή της παραδοσιακής σεράνο, την ώραπου το ομώνυμο ζαχαροπλαστείο Serano στα Ιλίσια από το 1963 ακολουθεί την ίδια πετυχημένη συνταγή που ενθουσιάζει τους απανταχού chocolate lovers.

Ποντικάκια

Στην κορυφή της λίστας των γλυκών που ανέθρεψαν μια ολόκληρη γενιά ειδικά στα 80s και στα 90s η πάστα ποντικάκι συνεχίζει να φέρνει ρίγη συγκίνησης στους σοκολατολάγνους υποστηρικτές της. Το Saray στην Πλατεία Αμερικής μπορεί να ειδικεύεται στα πολίτικα γλυκά όμως φτιάχνει παράλληλα συγκλονιστικά αφράτα ποντικάκια, ενώ αντίστοιχα και το Athenee στο Ηράκλειο μάς βάζει στο κουτί –όπως παλιά- από ένα παχουλό και σοκολατογεμισμένο ποντικάκι για να γλυκαθούμε από τις πίκρες που μας κέρασε η ζωή και μας στεναχώρησε. Εγγύηση φυσικά και το ποντικάκι των Ασημακόπουλων που συνεχίζει να ξεπουλά λες και βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Πάστες αμυγδάλου

Αντίπαλον δέος στα ποντικάκια οι πάστες αμυγδάλου έδιναν το ιδανικό άλλοθι σε όσους δεν συμπαθούσαν ιδιαίτερα τη σοκολάτα να ισχυριστούν μεγαλοφώνως ότι η καλύτερη πάστα της πιάτσας είναι λευκή. Τιμώντας τις παραδοσιακές της ρίζες, η Στάνη (Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια τηλ.: 21 0523 3637) έχει συνηθίσει να βλέπει ουρές θαμώνων, που καρτερικά περιμένουν για ένα από τα φημισμένα γλυκά του. Εδώ η πάστα αμυγδάλου ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή της και κολάζει μέχρι και ορκισμένο θερμιδομετρητή διατροφολόγο. Ο Μπόζας (Κερκύρας 39, Κυψέλη, τηλ.:21 0821 1107) από την άλλη είναι ο βασιλιάς της πάστας αμυγδάλου από το 1967 μέχρι και σήμερα κι αν έχεις αντίθετη άποψη περί τούτου, πιθανόν να μην έχει δοκιμάσει τη θρυλική και φινετσάτη εκδοχή του.

Από το 1972 μέχρι και σήμερα όσοι ξέρουν, τη στήνουν έξω από την Καμέλια στο Ψυχικό και περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους για να παραγγείλουν κάποια από τις πεντάφρεσκιες πάστες αμυγδάλου που κάνουν τεράστιο χαμό. Σιγουράκι κι ο Βάρσος με πείρα δεκαετιών στην Παρασκευή ολόφρεσκων και πλέον “vintage” γλυκών. Εκεί θα δοκιμάσεις και μια συγκλονιστική νουγκατίνα, ρετρό κι αριστοκρατική που θα σου διαλύσει κάθε αμφιβολία περί του λανθασμένου ρητού που υπαγορεύει ότι χωρίς σοκολάτα, τα γλυκά δεν έχουν αξία.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v