Ποια ψάρια επιτρέπονται στη νηστεία;
Θέλεις να νηστέψεις κι αναρωτιέσαι ποια ψάρια επιτρέπεται να φας σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση; Πέρνα μέσα, έχουμε όλες τις απαντήσεις.

Θέλεις να νηστέψεις κι αναρωτιέσαι ποια ψάρια επιτρέπεται να φας σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση; Πέρνα μέσα, έχουμε όλες τις απαντήσεις.
Αν έχεις αποφασίσει να νηστέψεις, τότε είναι πολύ πιθανό να αναρωτηθείς ποια ψάρια επιτρέπονται και πότε κατά την περίοδο που θα απέχεις από το κρέας κι από βασικά παράγωγά του; Η νηστεία στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένας τρόπος πνευματικής άσκησης που συνδυάζεται με εγκράτεια και προσευχή ωστόσο προστάζει ορισμένους διατροφικούς περιορισμούς. Παρόλα αυτά, η πρακτική πλευρά της νηστείας, δηλαδή τι μπορείς να φας και τι όχι είναι σημαντική για να τηρήσεις σωστά την παράδοση χωρίς να μπερδευτείς και να φας κάτι που δεν πρέπει.
Η βασική λογική της νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, δηλαδή κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια. Επιτρέπονται ωστόσο τα θαλασσινά (όπως καλαμάρια, χταπόδια, γαρίδες) γιατί θεωρούνται «ουδέτερα», μιας και δεν έχουν αίμα όπως τα ψάρια. Παράλληλα, το λάδι και το κρασί περιορίζονται ορισμένες μέρες, ανάλογα με την ημέρα και την εκάστοτε περίοδο της νηστείας.
Τα ψάρια, αν και γενικά απαγορεύονται, μπορούν να καταναλωθούν σε συγκεκριμένες εορτές μέσα στη Σαρακοστή ή σε άλλες περιόδους νηστείας. Λειτουργούν ως μικρές «ανάσες» ώστε να διευκολύνεται η τήρηση των πολυήμερων νηστειών.
Κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, που είναι η πιο αυστηρή νηστεία, ψάρι δεν τρως σχεδόν ποτέ. Εξαιρέσεις ωστόσο υπάρχουν και είναι οι ακόλουθες:
Στις 25 Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου).
Την Κυριακή των Βαΐων, παραμονή της Μεγάλης Εβδομάδας.
Τις δύο αυτές ημέρες επιτρέπεται κάθε είδος ψαριού, ώστε να γιορτάσεις τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές με χαρά και ψαροφαγικά τσιμπούσια.
Η νηστεία πριν τα Χριστούγεννα (15 Νοεμβρίου – 24 Δεκεμβρίου) είναι πιο «χαλαρή» από εκείνη της περιόδου πριν το Πάσχα. Από τις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου, σου επιτρέπεται να καταναλώνεις ψάρι όλες τις μέρες εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Kάπως έτσι λοιπόν, μπορείς να έχεις στο τραπέζι σου φρέσκο τσιπούρα, λαβράκι ή σαρδέλες, συνοδευόμενα από λαχανικά. Μετά τις 18 Δεκεμβρίου, η νηστεία γίνεται αυστηρότερη και τα ψάρια κόβονται.
Στην νηστεία του Δεκαπενταύγουστου (1-14 Αυγούστου), τα ψάρια επιτρέπονται μόνο στις 6 Αυγούστου, δηλαδή στη μεγάλη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το ίδιο ισχύει και στη νηστεία των Αγίων Αποστόλων, όπου από την Κυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι τις 28 Ιουνίου μπορείς να τρως ψάρι, σταθερά εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Η Εκκλησία δεν διαχωρίζει ψάρια «επιτρεπτά» και «απαγορευμένα» με βάση το είδος τους. Άρα είτε μιλάμε για λευκά ψάρια (π.χ. μπακαλιάρος, τσιπούρα, λαβράκι, λιθρίνι) είτε για πιο λιπαρά όπως ο σολομός ή ο γαύρος, ή η σαρδέλα όλα μπορούν να μπουν στο τραπέζι τις μέρες που επιτρέπεται. Συνήθως, στις νηστείες προτιμώνται τα πιο απλά και παραδοσιακά ψάρια, αφού υπήρχαν άλλωστε ανέκαθεν στη μεσογειακή διατροφή: σαρδέλες, γόπες, γαύρος, μπακαλιάρος (ιδίως την 25η Μαρτίου).
Όταν θες να τιμήσεις την παράδοση, κράτα στο μυαλό σου ότι οι εξαιρέσεις την περίοδο της νηστείας που θα ενθουσιάσουν τους ψαροφάγους αφορούν μόνο γιορτινές ημέρες και όχι η καθημερινότητα της νηστείας.
Προτίμησε ψάρια εποχής για υπέροχη γεύση και μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Συνδύασε τα με λαχανικά και όσπρια για να έχεις ένα πακέτο υψηλής διατροφικής αξίας.
Μην μπερδεύεις τα ψάρια με τα θαλασσινά: τα δεύτερα επιτρέπονται σχεδόν σε όλες τις νηστείες, σε αντίθεση με τα πρώτα.