Περί ορέξεως Πετράλωνα: Οι κορυφαίες διευθύνσεις για φαγητό
Για άλλη μια φορά κάναμε άνω κάτω τα Πετράλωνα ψάχνοντας τον μεζέ ημών των επιούσιον κάνοντας επιδρομή στα καλύτερα φαγάδικα εκεί γύρω.

Για άλλη μια φορά κάναμε άνω κάτω τα Πετράλωνα ψάχνοντας τον μεζέ ημών των επιούσιον κάνοντας επιδρομή στα καλύτερα φαγάδικα εκεί γύρω.
Τα Πετράλωνα αποτελούν δικαίως μια από τις πιο προβεβλημένες γαστρονομικές γειτονιές της πρωτεύουσας αφού στα πέριξ τους θα βρεις φαγάδικα-διαμαντάκια με εκλεκτά μενού κι ασυναγώνιστες γεύσεις. Εμείς πιστοί στις καλοφαγάδικες αρχές μας δεν αφήνουμε καμία πρόκληση να πέσει κάτω για αυτό και δράττουμε την ευκαιρία να τσιμπολογήσουμε σε Άνω και Κάτω Πετράλωνα επιβεβαιώνοντας ότι η φράση: Περί ορέξεως οφείλει να συμπληρώνεται με το όνομα της αγαπημένης αθηναϊκής συνοικίας.
Τρώων 43, τηλ: 21 0347 9327
Ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια για μεζέ στα Πετράλωνα, το Τσιπουράδικο του Αποστόλη μετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες γευστικής ιστορίας και διασκέδασης, με τους πιστούς του θαμώνες να γεμίζουν τα τραπεζάκια του χειμώνα-καλοκαίρι. Τώρα που οι πρώτες ζέστες έκαναν την εμφάνισή τους, η παρέα μεταφέρεται στον δροσερό υπαίθριο χώρο, όπου τα τσουγκρίσματα και τα τσιμπολογήματα δίνουν και παίρνουν.
Στο τραπέζι σου δεν πρέπει να λείπουν το μπουγιουρντί, οι τραγανές φλογέρες, το μαστέλο στη σχάρα, τα αφράτα κεφτεδάκια, τα χειροποίητα μοσχαρίσια καλαμάκια, καθώς και πλούσιες ποικιλίες σε ψαρικά ή κρεατικά: από χταποδάκι και γαρίδες μέχρι πανσέτες και χοιρινή τηγανιά. Από την κάβα, θα διαλέξεις ανάμεσα σε ποιοτικά εμφιαλωμένα ή χύμα αποστάγματα. Ο λογαριασμός για πλήρες γεύμα με ουζάκια κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο.
Τρώων 48, Πετράλωνα, τηλ: 21 0341 6668
Στη δροσερή σκιά του λόφου του Φιλοπάππου, το Άστερ προτείνει μια εξαιρετική εκδοχή της κρητικής κουζίνας, με δόσεις δημιουργικότητας και μοντέρνας προσέγγισης, τόσο στον ατμοσφαιρικό εσωτερικό του χώρο όσο και στο ποτήρι, με εκλεκτή ρακή από την Κρήτη για να συνοδεύσεις τα τσουγκρίσματα με την παρέα.
Σήμα κατατεθέν του μενού η κρητική καρμπονάρα, με σκιουφιχτή πάστα, κρέμα από πηχτόγαλο, γραβιέρα, απάκι και τηγανητό αυγό – πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Πλάι της, φτάνουν στο τραπέζι αφράτα τυροπιτάκια και χορτοπιτάκια με μυζήθρα, κατσικάκι φούρνου, pulled προβατίνα, ντάκος, «αστεροπατάτες» τραγανές και χοντροκομμένες, μυρωδάτοι κεφτέδες, ξιδάτο λουκάνικο Κρήτης, αλλά και το signature χοιρινό τους με βότανα, πιπεριά Φλωρίνης και ξύσμα λεμονιού. Ο λογαριασμός μαζί με ρακή, τσίπουρο ή κρητικό κρασί φτάνει περίπου τα 20€ το άτομο.
Τριών Ιεραρχών 188, Άνω Πετράλωνα, 2117503084
Σε έναν καλαίσθητο χώρο με ρετρομοντέρνα αισθητική –μωσαϊκό στο πάτωμα, καρέκλες που παραπέμπουν σε σχολική αίθουσα και καφέ τουβλάκι στους τοίχους– το Κοπερτί απευθύνεται απευθείας στην καρδιά κάθε οινόφιλου. Η λίστα κρασιών του περιλαμβάνει πληθώρα ενδιαφερουσών επιλογών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, διαθέσιμες τόσο σε ποτήρι όσο και σε μπουκάλι.
Για να συνοδεύσεις το κρασί σου, το μενού κινείται πολύ πέρα από τις συνηθισμένες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Ανάμεσα στις προτάσεις του θα βρεις μπρουσκέτα με τόνο Αλοννήσου, γαρίδες με ντοματίνια και εστραγκόν, χωριάτικο χυλοπιτάκι με ή χωρίς καβουρμά, ρολάκια τυριών με κοπανιστή Σύρου, ανθότυρο και κεφαλοτύρι, καθώς και μαριναρισμένα φιλετάκια χοιρινού με πάπρικα, σερβιρισμένα με πουρέ σελινόριζας. Τα κρασιά σε ποτήρι ξεκινούν από 5€, ενώ τα πιάτα από 6€.
Καλλιρόης 166, Πετράλωνα, τηλ.: 2130381904
Το Σεμπρεβίβα Εδεσματοποιείον σε υποδέχεται με έναν ξεχωριστό συνδυασμό δημιουργικής κουζίνας και ελληνικής παράδοσης. Εδώ θα ανακαλύψεις εκλεπτυσμένες γεύσεις, όπως όσπρια αρωματισμένα με φρέσκα βότανα, πελτέ παντζαριού, δαμάσκηνα και καβουρντισμένα αμύγδαλα.
Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν, θα βρεις τις τηγανητές γαρίδες με κατσικίσιο καβουρμά, πικάντικη σάλτσα ντομάτας και αυγό ποσέ, αλλά και το σεβίτσε του ψαριού ημέρας, με σάλτσα από αγγούρι, δυόσμο, τζίντζερ, τσίλι, φρέσκα φρούτα και πέρλες yuzu. Δοκίμασε οπωσδήποτε τις baby πατάτες με σπανάκι, φέτα, άνιθο, κολοκυθόσπορους και στακοβούτυρο, όπως και τον παστουρμά τόνου, σερβιρισμένο πάνω σε απαλή κρέμα φασολιού με λεμόνι κονφί. Και μην ξεχάσεις να συνοδεύσεις το γεύμα σου με ένα από τα δεκάδες χειροποίητα λικέρ του καταλόγου. Ο λογαριασμός κυμαίνεται γύρω στα 20-23€ το άτομο.
Κειριάδων και Ιπποθοντιδών 10, τηλ.: 21 0345 9172
Ανάμεσα στα πιο αγαπημένα φαγητοστέκια των Κάτω Πετραλώνων, η Βόλτα έχει φιλοξενήσει αμέτρητα τσιμπολογήματα, με τα ποτήρια να τσουγκρίζουν ασταμάτητα τόσο στον ζεστό εσωτερικό της χώρο όσο και στο πλακόστρωτο πεζοδρομάκι απέξω, που το καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Βλέπεις, οι δύο ιδιοκτήτες του μοντέρνου μεζεδοπωλείου γυρνάνε όλη την Ελλάδα για να αλιεύσουν χαμένες κι άλλες πιο αγαπημένες συνταγές ώστε να μας τις παρουσιάσουν -ενίοτε και με μικρά twists που σίγουρα θα εκτιμήσουν και οι πιο παιχνιδιάρηδες ουρανίσκοι.
Ανάμεσα στις must δοκιμές του καταλόγου ξεχωρίζουν ο μοσχαρίσιος καβουρμάς, το κοτόπουλο μπεγιεντί, τα ζυμαρικά με προβατίνα ραγού, οι ψητοί λαχανοντολμάδες στον φούρνο, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα χοιρινά μπριζολάκια σε άρωμα καπνού, αλλά και οι φλογέρες κοτόπουλου με καραμελωμένο κρεμμύδι, μπέικον και γραβιέρα. Ο λογαριασμός για πλήρες γεύμα με συνοδεία ουζακίων ή χύμα κρασιού υπολογίζεται γύρω στα 20€ το άτομο.
Καλλισθένους 67, τηλ: 21 0345 4000
Σε έναν όμορφο και άνετο χώρο, όπου το καλοκαίρι την παράσταση κλέβει η χαλικόστρωτη αυλή με τις ξύλινες καρέκλες, η Καρδερίνα κακομαθαίνει –με την καλή έννοια– τους φίλους του τσίπουρου και του ούζου, σερβίροντας μερακλίδικους μεζέδες και αποστάγματα για κάθε γούστο.
Μην το πολυσκέφτεσαι και βάλε στο τραπέζι ντοματοκεφτέδες από τη Σαντορίνη, στριφτή τυρόπιτα Σκοπέλου, κοτόπιτα με μείγμα τυριών, μανιτάρια και πιπεριές, χτυπητή με πιπεριά Φλωρίνης, γαριδομακαρονάδα με φέτα, μπιφτεκάκια κοτόπουλου, ισκεντέρ γιαουρτλού, γεμιστή μπαλοτίνα κοτόπουλου και βέβαια τον all-time classic μπεκρή μεζέ. Ο λογαριασμός για πλήρες γεύμα με ούζο κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο.
Βαρνουντος 6, Κουκάκι, τηλ: 21 0725 2003
Kάπου στα νοητά όρια Κουκακίου και Πετραλώνων, σε μια ήσυχη και ατμοσφαιρική πλατεία, η Trattoria Italia d’ Onofrio σε μεταφέρει κατευθείαν στη Νάπολη ή στα στενά του Παλέρμο. Μικρή, αυθεντική τρατορία, με κατάλογο περιορισμένο – όπως πρέπει – που προδίδει φροντίδα σε κάθε πιάτο. Εδώ θα δοκιμάσεις σπαγγέτι με σαρδέλες, ελαφρώς πικάντικο και πλούσιο σε γεύση, αλλά και πίτσα με γκοργκοντζόλα και αχλάδι, σε έναν τέλειο συνδυασμό γλυκού και αλμυρού.
Η καρμπονάρα είναι όπως πρέπει, χωρίς ίχνος κρέμας, τα κεφτεδάκια με μακαρόνια είναι σκέτη παρηγοριά, ενώ το βιτέλο τονάτο και η καπρέζε με φρέσκο, χειροποίητο πέστο φανερώνουν μεράκι και προσοχή στη λεπτομέρεια. Για το τέλος, σε κερνάνε πανακότα ή τιραμισού, και ο λογαριασμός φτάνει περίπου τα 25€ το άτομο, μαζί με ένα ποτήρι κρασί.