IDLES και Fontaines D.C. στο Primavera 2025: Οι δύο μπάντες τα σπάσανε όλα σε δύο τρελές βραδιές
Δύο από τις σημαντικότερες post-punk μπάντες της εποχής ξεσήκωσαν το κοινό στη σκηνή της Βαρκελώνης με μανία, ένταση και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις.

Το φετινό Primavera Sound έδωσε, για ακόμη μία φορά, βήμα όχι μόνο στη μουσική αλλά και στην αλληλεγύη. Η εμφάνιση των IDLES και των Fontaines D.C. το βράδυ του Σαββάτου αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές του φεστιβάλ – μια εκκωφαντική έκρηξη ήχου, πάθους και ανοιχτής πολιτικής δήλωσης.
Οι IDLES, εμφανίστηκαν την πρώτη μέρα στη σκηνή Revolut στις 20:30 και επιβεβαίωσαν τη φήμη τους ως ένα από τα πιο καταιγιστικά live acts της γενιάς τους. Η ενέργεια τους ήταν ανεξέλεγκτη: ο Joe Talbot ούρλιαζε ως συνήθως, το κοινό μετετράπη σε μανιασμένη θάλασσα, ενώ ο Lee Kiernan επιδόθηκε σε crowd surfing κρατώντας την κιθάρα του. Κομμάτια όπως τα “Danny Nedelko” και “Dancer” έπεσαν σαν κεραυνοί, τι πιο σύνηθες.
Η συναυλία ξεκίνησε με τον Talbot να φωνάζει “Free Palestine”, δίνοντας τον τόνο για μια εμφάνιση φορτισμένη τόσο πολιτικά όσο και συναισθηματικά. Στα μισά του σετ, ο ίδιος ξεσήκωσε το κοινό με το σύνθημα “Viva Palestina”, που ακούστηκε δυνατά.
Την τρίτη μέρα του φεστιβάλ, στις 20:35, ανέβηκαν οι Fontaines D.C., σε μια εμφάνιση με σχεδόν headliner χαρακτήρα, χάρη στο πάθος του κοινού που τους περίμενε φανατικά. Ο Grian Chatten, με το γνώριμο ποιητικό του ύφος ξεχώρισε με άνεση. Το κοινό παραληρούσε, οι crowd surfers διαδέχονταν ο ένας τον άλλον παρά τις εκκλήσεις της ασφάλειας, ενώ ένα τεράστιο πανό “Free Palestine” κυμάτιζε πίσω από τη σκηνή.
Πάνω από τα φώτα, προβάλλονταν τα λόγια “Israel is committing genocide. Use your voice”, κάνοντας σαφές πως το συγκρότημα δεν σκοπεύει να μείνει σιωπηλό απέναντι στην καταπίεση.
Και οι δύο μπάντες είχαν ήδη ταχθεί υπέρ των Παλαιστινίων – οι Fontaines υπογράφοντας ανοικτή επιστολή στήριξης προς τους Kneecap και οι IDLES με σταθερή θέση στο πλευρό όσων διώκονται ή φιμώνονται.
Το Primavera αποτέλεσε γι’ αυτούς όχι μόνο σκηνή έκφρασης αλλά και αντι-πολεμικό βήμα.