Συγκινεί ο Κώστας Χατζής: «Μας έλεγαν γύφτους, αθίγγανους και τώρα Ρομά. Πιο εύηχη λέξη»

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός βρέθηκε σε παρουσίαση βιβλίου για τον Εμμανουήλ Καραλή και μας χάρισε έναν βαθιά συγκινητικό λόγο.

Συγκινεί ο Κώστας Χατζής: «Μας έλεγαν γύφτους, αθίγγανους και τώρα Ρομά. Πιο εύηχη λέξη»

Με τη ζεστασιά της φωνής του και την ευαισθησία που κουβαλά δεκαετίες τώρα στη μουσική και την ψυχή του, ο σπουδαίος Κώστας Χατζής συγκίνησε όσους παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Εμμανουήλ Καραλή. Ο νεαρός πρωταθλητής του επί κοντώ, που έχει ήδη χαράξει πορεία γεμάτη επιτυχίες και έχει αγαπηθεί από το κοινό για την αφοπλιστική του ειλικρίνεια και το φωτεινό του χαμόγελο, παρουσίασε τη βιογραφία του με τίτλο “Πηδώντας τα Όρια”, σε μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα, πρότυπα και μηνύματα αποδοχής.

Ο Χατζής, πάντα ταγμένος με το μέρος των ανθρώπων που έζησαν στο περιθώριο, δεν θα μπορούσε να λείπει από μια βραδιά που ανέδειξε τον αγώνα ενάντια στα στερεότυπα – κοινωνικά, πολιτισμικά, φυλετικά. Η παρουσία του είχε το βάρος της εμπειρίας, αλλά και τη φλόγα του βιώματος.

Σε μια από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς, πήρε τον λόγο για να μιλήσει για τον ρατσισμό που έχει βιώσει ο ίδιος ως μέλος της κοινότητας των Ρομά:

«Μας έλεγαν γύφτους, τσιγγάνους, αθίγγανους – δηλαδή ο άγγιχτος, να μη λερωθείς. Από χιλιάδες χρόνια λεγόμαστε Ρομά. Είναι πιο εύηχη λέξη. Και τους νέγρους τούς είπαν έγχρωμους. Πιο ωραία λέξη». Με απλότητα και βαθιά συγκίνηση, ο Χατζής έθεσε στο τραπέζι μια αλήθεια που συχνά μένει στο περιθώριο του δημόσιου διαλόγου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, με το κοινό να χειροκροτεί θερμά και συγκινημένα τον Κώστα Χατζή, τον άνθρωπο που με τη φωνή και τον λόγο του έχει μιλήσει επί δεκαετίες για την ισότητα, την αποδοχή και την αξιοπρέπεια. Αν και η UNESCO τον είχε ήδη τιμήσει το 2005 για τη συνολική του προσφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, εκείνο το βράδυ τιμήθηκε με τον πιο άμεσο και ουσιαστικό τρόπο: με την καρδιά και την παρουσία ενός κοινού που τον αναγνώρισε όχι ως βραβευμένο καλλιτέχνη, αλλά ως σύμβολο ευαισθησίας και αντίστασης απέναντι σε κάθε είδους αποκλεισμό.

Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε το βιβλίο «Εμμανουήλ Καραλής: Όταν κοιτάς από ψηλά» (Εκδόσεις Διόπτρα), μια συναρπαστική αφήγηση ζωής που συνυπογράφει ο πρωταθλητής του επί κοντώ μαζί με τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Νίκο Μιχαλόπουλο. Ο τίτλος, δανεισμένος από τον εμβληματικό στίχο του Κώστα Χατζή, δεν επιλέχθηκε τυχαία μιας και αποτελεί απόσταγμα της κοσμοθεωρίας του Καραλή.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v