Μερακλήδικες συνταγές με παστουρμά
Είσαι μερακλής/ου και θες να βάζεις πιο συχνά τον παστουρμά στην κουζίνα σου; Σου έχουμε τις κατάλληλες συνταγές για ανεπανάληπτα σπιτικά τσιμπούσια.

Είσαι μερακλής/ου και θες να βάζεις πιο συχνά τον παστουρμά στην κουζίνα σου; Σου έχουμε τις κατάλληλες συνταγές για ανεπανάληπτα σπιτικά τσιμπούσια.
Είτε θέλεις να φτιάξεις κάτι απλό για το καθημερινό τραπέζι, είτε να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου, ο παστουρμάς είναι η ιδανική επιλογή. Άμα είσαι κι έξτρα μερακλής είναι βέβαιο ότι θα τον εκτιμάς και θα τον τιμάς δεόντως για αυτό κι εμείς είπαμε να διανθίσουμε τις γαστρονομικές σου επιλογές, συγκεντρώνοντας εύκολες και απολαυστικές συνταγές για σένα, το ταίρι και την παρέα σου.
Σνίτσελ με παστουρμά και ανθότυρο Κρήτης
Υλικά: 1/2 κιλό κρέας μοσχάρι για σνίτσελ, 200 γρ. παστουρμά, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη, 200 γρ. ανθότυρο Κρήτης, αλάτι, πιπέρι.
Για το πανάρισμα: 300 γρ. αλεύρι, 3 αβγά χτυπημένα με λίγο γάλα, 350 γρ. τριμμένη φρυγανιά, λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση: Πάνω στο σνίτσελ που έχουμε αλατοπιπερώσει απλώνουμε τον παστουρμά, τις φέτες ντομάτας και το τριμμένο ανθότυρο και το διπλώνουμε στη μέση. Πανάρουμε το κρέας με αλεύρι, με αβγά και φρυγανιά. Το τηγανίζουμε και από την μια και από την άλλη πλευρά, και για 15 λεπτά τα τοποθετούμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 180- 200 βαθμούς.
Τηγανιά με σουτζούκι, παστουρμά, κασέρι και αυγά
Υλικά: 4 αυγά, 100-120 γρ. σουτζούκι, κατά προτίμηση καθαρισμένο από το εξωτερικό περίβλημα και κομμένο σε λεπτές φέτες, 60 γρ. παστουρμάς, λεπτοκομμένος, 80 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο, 120 γρ. φέτα, θρυμματισμένη, 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, τα φύλλα απο 4-6 κλωνάρια δυόσμου, χοντροκομμένα, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε τη τηγανιά με σουτζούκι, παστουρμά, κασέρι και αυγά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε εκεί τα ντοματίνια για 5 λεπτά, χωρίς να τα ανακατέψουμε. Ρίχνουμε το σουτζούκι, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε τον παστουρμά, ανακατεύουμε απαλά και δημιουργούμε 4 κενά. Εκεί, σε κάθε κενό, σπάμε από 1 αυγό, προσέχοντας να μη χυθεί ο κρόκος. Ρίχνουμε και τα τυριά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά το ασπράδι με τα αλλαντικά, τα τυριά και τα ντοματίνια. Σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στο ζεστό μάτι για 2 λεπτά, ώστε να γίνει ο κρόκος μελάτος και να λιώσουν τα τυριά. Σκορπίζουμε τον δυόσμο και σερβίρουμε.
Συνταγή εδώ
Πίτα Καισαρείας με παστουρμά
Υλικά:
Για τη ζύμη: 300 γρ. αλεύρι, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. ξερή μαγιά, 200 ml νερό χλιαρό, 1 κ.σ. βούτυρο για το τελείωμα της πίτας
Για τη γέμιση: 250 γραμ. κασέρι τριμμένο, 150 γραμ. παστουρμά, 2 κ.σ. γιαούρτι, 1 ντομάτα χωρίς σπόρους και φλούδα, λίγο ελαιόλαδο, λίγο σουσάμι
Εκτέλεση: Αφήνουμε πρώτα τη ζύμη που θα χρησιμοποιήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη, για να γίνει πιο λεπτό. Τρίβουμε το κασέρι σε χοντρό τρίφτη. Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, την κόβουμε στα 4, αφαιρούμε τους σπόρους και την ξανακόβουμε σε μικρά καρεδάκια. Τη βάζουμε σε μπολ, τη ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
Ακουμπάμε το 1 φύλλο της ζύμης σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί. Βάζουμε επάνω το μισό κασέρι, τον παστουρμά και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι. Ανοίγουμε πιο λεπτό και το δεύτερο φύλλο της ζύμης. Με τα δάχτυλα, αλείφουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό. Σκεπάζουμε την πίτα πατώντας καλά τις ενώσεις γύρω γύρω, με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι, για να κολλήσουν τα δυο φύλλα μεταξύ τους.
Με τη μύτη του μαχαιριού κάνουμε 4-5 χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ºC, για περίπου 25′, μέχρι να ροδίσει.
Συνταγή εδώ
Σαγανάκι με παστουρμά κι αυγά
Υλικά: 4 φέτες παστουρμά, κομμένο σε καρεδάκια, 2 αυγά, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, αλάτι, πάπρικα.
Εκτέλεση: Αρχικά, καθαρίζουμε τον παστουρμά από το τσιμένι (τα μπαχαρικά γύρω από τις φέτες), αν το επιθυμούμε, και στη συνέχεια τον κόβουμε σε καρεδάκια. Έπειτα, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε τον παστουρμά για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ελαιόλαδο.
Σπάμε προσεκτικά τα αυγά μέσα στο τηγάνι και τα περιχύνουμε απαλά με το λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του μέχρι τα αυγά να γίνουν μελάτα. Τέλος, αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε ζεστό το σαγανάκι με παστουρμά και αυγά. Αν έχουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μπούκοβο. Αν κρατήσουμε το τσιμένι, προσθέτουμε το αλάτι και το μπούκοβο με προσοχή.
Συνταγή εδώ