Ο Κότταβος είναι η μοντέρνα ελληνική ταβέρνα που έψαχνες καιρό

Πήγαμε στον Κότταβο στο Περιστέρι και δοκιμάσαμε λαχταριστά πιάτα με έμπνευση από την κρητική και ναξιώτικη κουζίνα που μας ενθουσίασαν. Τιμές στα 20-25€ το άτομο με κρασάκι.

Ο Κότταβος είναι η μοντέρνα ελληνική ταβέρνα που έψαχνες καιρό

Πάει καιρός είναι η αλήθεια από όταν η γαστρονομική πιάτσα του Περιστερίου συγκαταλέγονταν στη λίστα με τις πιο ανερχόμενες της πρωτεύουσας. Πλέον μια βόλτα στο «Αστέρι» των δυτικών προαστίων αρκεί και με το παραπάνω για να καταλάβει μέχρι κι ο πλέον αδαής ότι το Περιστέρι έχει καθιερωθεί στη λίστα με τα σιγουράκια για καλό φαγητό παντός καιρού, εποχής και πάνω από όλα όρεξης. Βλέπεις, στις γειτονιές του ξεπηδούν συνέχεια φαγάδικα που άλλοτε υπηρετούν τη διεθνή κουζίνα κι άλλοτε τιμούν τις παραδοσιακές αξίες που μας μεταλαμπάδευσαν οι αγαπημένες μας αστικές ταβέρνες (Manari, Tsiftis, Γίδι, Grand Dame Athenian Tavern, Η ταβέρνα των Φίλων για να απαριθμήσουμε μόνο κάποιες από αυτές) που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αντεπιτίθενται σε όλη την Αττική.

Στη μακρά τους λίστα καλό θα ήταν να προσθέσεις και τον Κότταβο στο Περιστέρι, ο οποίος διαφημίζει εξαρχής κάτω από το όνομά του πως εδώ θα δοκιμάσεις το μενού μιας μοντέρνας ελληνικής ταβέρνας.

Κάπου εδώ να σου κάνουμε τις συστάσεις με την ονοματοδοσία της ταβέρνας η οποία προέκυψε από τον κότταβο, ένα παιχνίδι επιδεξιότητας των Αρχαίων Ελλήνων που παιζόταν με τους παίκτες μεθυσμένους και περιλάμβανε πάντα έναν στόχο, αν και υπήρχαν αρκετές εκδοχές του, καθώς οι παίκτες ήταν ελεύθεροι να καθορίσουν κάθε φορά τους κανόνες του. Αφού τελειώσαμε με τα αρχαιολογικά trivia καλό θα ήταν να περάσουμε στα της κουζίνας του, μιας και μας έχουν σπάσει τη μύτη οι μυρωδιές της. Ένα ήσυχο νοεμβριάτικο βράδυ Τρίτης, βρεθήκαμε στον πολύ μεγάλο χώρο του Κότταβου που απλώνεται σε τρία επίπεδα. Ένα ανοιχτό που σομπίζει όσο η θερμοκρασία πέφτει και χειμωνιάζει και δύο εσωτερικά που χωρίζονται από μια στριφογυριστή ξύλινη σκαλίτσα, όπως συνέβαινε σε πολλά από τα αρχοντικά της ελληνικής επαρχίας κατά τις παλαιότερες δεκαετίες.

Μεγάλες ξύλινες τραπεζαρίες, άλλες σε σχήμα ροτόντας κι άλλες ορθογώνιες με καλοδιατηρημένες καρέκλες από αυτές που χαζεύεις μα ντρέπεσαι να ρωτήσεις την τιμή τους σε παλαιοπωλεία κι αντικερί ήταν απλωμένες και στα δύο εσωτερικά επίπεδα. Tα βλέμματά μας έκλεψε το εντυπωσιακό –και λειτουργικό όπως μας ενημέρωσαν οι άνθρωποι της ταβέρνας- πιάνο που έδινε κι άλλη αίγλη στο γεύμα μας. Οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με όμορφους πίνακες με ξυλόγλυπτες κορνίζες, καθρέφτες που σίγουρα κάπου μοσχοπωλούνται ως έργα τέχνης και κορνιζαρισμένες διαφημιστικές αφίσες από την Ελλάδα των 50s, 60s και πάει λέγοντας.

Η όλη διακόσμηση ήρθε κι έδεσε γάντι με τις γεύσεις που δοκιμάσαμε, αφού στον Κότταβο προσπαθούν να αναβιώσουν την Ελληνική μεσογειακή κουζίνα των οικογενειακών τραπεζιών, με την οποια όλοι μεγαλώσαμε. Πρώτο κατέφθασε το προζυμένιο χειροποίητο ψωμάκι μαζί με φέτες σπιτικού σκορδόψωμου συνοδεία ενός δροσερού χούμους που «παντρέψαμε» με τις έξτρα ελίτσες του μικρού μπολ. Κάπου εκεί είχε φτάσει κι η ώρα της οινοεπιλογής που μας δυσκόλεψε λόγω του πλήθους των επιλογών του μενού. Στη λίστα των κρασιών του ο ελληνικός αμπελώνας κυριαρχεί κατά κράτος προσφέροντας πλήθος από φιάλες που ξεκινούν από τα 21€. Εμείς προτιμήσαμε να δοκιμάσουμε το βαρελίσιο ροζέ από το Κτήμα Οινομεσσηνιακής (7€ το μισόκιλο) και μείναμε πλήρως ικανοποιημένοι από την επιλογή μας.

Ο κατάλογος καμωμένος με μεράκι από τον σεφ Κωνσταντίνο Σταύρου και την ομάδα είχε μια σαφή κι ομολογημένη από τα πιάτα του αγάπη στη ναξιώτικη και κρητική κουζίνα, τιμώντας παράλληλα πολλές παραδοσιακές συνταγές της χώρας με μικρά τσαχπίνικα twists.

Στο δίλημμα ανάμεσα στα αρωματικά χόρτα γιαχνί (8,80€) με σέσκουλα, μυλώνια, καυκαλίθρες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα Ηπείρου και στην πατατοσαλάτα με καπνιστή μπριζόλα Κερκίνης (8,80€) με μαγιονέζα σκόρδο και λεμόνι, λιαστή ντομάτα, κάπαρη και βασιλικό απαντήσαμε φωναχτά: «Πατατοσαλάτα!» και δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος. Ένα στρογγυλό και πλήρως ισορροπημένο γευστικά πιάτο μας έκανε να ζητάμε περισσότερες πληροφορίες για τη μαγιονέζα σκόρδο που ήταν η απογειωτική λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά.

Ο καγιανάς «αλλιώς» (8,80€) με σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι μυρωδικών, παξιμάδι λαδιού, καπνιστή πανσέτα Θράκης και τηγανιτά πατατάκια μας έκανε να φωνάξουμε αλληλούια όπως και το Καραγκούνικο λουκάνικο Καρδίτσας (7,80€) συνοδεία σαλάτας, μουστάρδας με μέλι και δεντρολίβανου.

Οι χυλοπίτες με τσιγαριαστό αρνάκι Νάξου (15,80€) με τσίλι κόλιανδρο, κρασί, δεντρολίβανο και ξηρή μυζήθρα Κρήτης τέσταραν τις καυτερές αντοχές μας, δίνοντας ένα πικάντικο twist σε μια επιτυχημένη μίξη της κυκλαδοκρητικής κουζίνας. Το σοφρίτο ψαρονέφρι (15,40€) στο τηγάνι με σάλτσα σκόρδου, μηλόξιδο και πουρέ γλυκοπατάτατας και το μοσχαρίσιο οσομπούκο σαλμί (17,50€) με κόκκινο κρασί, μπαχαρικά, κοκάρια και πουρέ γλυκοπατάτας, κονταροχτυπιούνται στις social media κριτικές για τον τίτλο των πιο αγαπητών πιάτων από τα κυρίως όμως εμείς θα δίναμε στο photo finish τη νίκη στο οσομπούκο που έλιωνε σε κάθε μας μπουκιά σαν την καρδιά ερωτοχτυπημένου νεανία.

Ο κατάλογος με τα επιδόρπια είχε όλη την καλή διάθεση να μας γλυκάνει στο τέλος και εμείς δεν γινόταν να αρνηθούμε τη δοκιμή της πορτοκαλόπιτας με παγωτό καϊμάκι (6€).

Αν ψάχνεις να βρεις τη σούμα τότε να σου πούμε πως με 22-25€ το άτομο θα φας αρχοντικά συνοδεία χύμα κρασιού.

Κότταβος

Μιλτιάδου 14, Περιστέρι, τηλ.:210 5757 997

Ωράριο: Δευτέρα – Πέμπτη: 16:00 – 00:00, Παρασκευή – Κυριακή: 13:00–01:00

Facebook

Instagram

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v