Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια από τους Ολυμπιακούς

H Λία Τόμας θα μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων αφού έχασε τη νομική διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια από τους Ολυμπιακούς

Η αμερικανίδα κολυμβήτρια Lia Thomas, η οποία έγινε η πρώτη τρανς αθλήτρια που κέρδισε τίτλο κολεγίου NCAA τον Μάρτιο του 2022, έχασε τη νομική διαμάχη κατά της World Aquatics στο δικαστήριο διαιτησίας για τον αθλητισμό – και μαζί τις όποιες ελπίδες να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού τον επόμενο μήνα.

Οι κανονισμοί αναφέρουν ότι μια διεμφυλική γυναίκα, η οποία είναι ένα άτομο που έχει γεννηθεί ως βιολογικό αρσενικό και έχει υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση για να γίνει γυναίκα, δεν μπορεί να αγωνιστεί σε αγώνες υγρού στίβου αν έχει περάσει ανδρική εφηβεία.

Οι διεμφυλικές γυναίκες επιτρέπεται να διαγωνίζονται, εάν η ανδρική τους εφηβεία καταστέλλεται πριν από την ηλικία των 12 ετών και έχουν καταστείλλει τα επίπεδα τεστοστερόνης τους.

Η 25χρονη παραμένει επίσης αποκλεισμένη από τη γυναικεία κατηγορία, αφού δεν κατάφερε να ανατρέψει τους κανόνες που εισήγαγε το όργανο διοίκησης της κολύμβησης το καλοκαίρι του 2022, οι οποίοι απαγορεύουν τη συμμετοχή στη γυναικεία κατηγορία, σε οποιονδήποτε περάσει «οποιοδήποτε μέρος της ανδρικής εφηβείας».

Η Τόμας είχε καταθέσει προσφυγή στο CAS τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την απαγόρευση και να αγωνιστεί ξανά σε αγώνες ελίτ γυναικών, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις δεν είναι μόνο «άκυρες και παράνομες», αλλά και ότι εισάγουν διακρίσεις εις βάρος της.

Η World Aquatics δήλωσε ότι η απόφαση είναι «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές μας για την προστασία του γυναικείου αθλητισμού».

Με πληροφορίες από Telegraph

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v