Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά Γ΄ Κύκλος»

Σε λειτουργία τέθηκε το πληροφοριακό σύστημα του 3ου κύκλου της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για την επιδότηση αγοράς ή μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά Γ΄ Κύκλος»

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου άνοιξε το πληροφοριακό σύστημα του 3ου κύκλου της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά Γ΄ Κύκλος» για την υποδοχή αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς ή μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων. Το σύστημα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς πλέον υπάρχει μόνο ένα στάδιο, αυτό της υπαγωγής για πληρωμή, αφότου ο ενδιαφερόμενος αγοράσει το ηλεκτρικό όχημα.

Όφελος έως 11.000 ευρώ

Επίσης, αυξήθηκε η ανώτατη επιδότηση αυτοκινήτου για φυσικά πρόσωπα, από 8.000 ευρώ, που ήταν ο προηγούμενος κύκλος, στις 9.000 ευρώ. Η επιδότηση, εάν συνδυαστεί και με την αύξηση της απόσυρσης παλαιού οχήματος (προ 2010), από 1.000 ευρώ στις 2.000 ευρώ, ανέρχεται συνολικά στις 11.000 ευρώ.

Η επιδότηση προσαυξάνεται επιπλέον κατά 1.000 ευρώ, για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, και νέους έως 29 ετών. Για τα νομικά πρόσωπα, μειώνεται το ύψος της επιδότησης κατά 2.000 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της αυξημένης ζήτησης για εταιρικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Παράλληλα, πιστώθηκε, με τη 17η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 478 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», το ποσό των 1.780.260 ευρώ που αφορά στην επιδότηση 521 οχημάτων.

Από το εν λόγω ποσό οι 872.000 ευρώ αφορούν 366 ωφελούμενους, που είναι φυσικά πρόσωπα.

Συμπεριλαμβανομένης της παραπάνω επιδότησης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τον Νοέμβριο του 2023 έχει καταβάλει σε 8.250 δικαιούχους, το ποσό των 27.918.572 ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Συνεχίζονται οι πληρωμές

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει την επιδότηση σε 7.772 δικαιούχους, με το ποσό πλέον των 26,1 εκατ. ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Προγραμματίσθηκε, στις 5 Ιουνίου, η πληρωμή επιπλέον 478 αιτήσεων, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Ανεβάζοντας την επιδότηση που έχει καταβληθεί στα 28 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο και στα 33,3 εκατ. ευρώ συνολικά, από την αρχή του προγράμματος. Και οι πληρωμές θα συνεχίσουν και τους υπόλοιπους μήνες του έτους, με σταθερά υψηλό ρυθμό».

Ο πολίτης αφού ολοκληρώσει την αγορά, υποβάλλει στη σχετική πλατφόρμα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί με το τιμολόγιο ή την απόδειξη αγοράς και επιδοτείται. Τα 33 εκατ. ευρώ του «Κινούμαι Ηλεκτρικά Γ΄ Κύκλος», θα είναι διαθέσιμα για τους επόμενους 10 μήνες.

Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου τόνισε την σημασία επιδότησης των ηλεκτρικών ποδηλάτων, καθώς «αποτελούν μέρος της μικροκινητικότητας, η οποία είναι δομικό στοιχείο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στην οποία επενδύουμε ως κυβέρνηση».

Επίσης, ανέφερε ότι «Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης ωριμάζει και σταθεροποιείται στη χώρα μας. Ύστερα από 4 χρόνια κρατικών ενισχύσεων, κυκλοφορούν στη χώρα μας 14.700 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο στόχος που έχει τεθεί βάση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι να κυκλοφορούν στην Ελλάδα 67.000 οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων το 2025 και 340.000 το 2030. Σήμερα κυκλοφορούν 39.000 επαναφορτιζόμενα οχήματα. Κρίσιμη παράμετρος για την επίτευξη των στόχων είναι η ενίσχυση για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν δημοσιονομική στήριξη για να τονώσουν την υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά. Τα φορολογικά οφέλη για τα ηλεκτρικά εταιρικά αυτοκίνητα είναι λιγότερο διαδεδομένα με μόνο 17 κράτη μέλη να τα προσφέρουν. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κίνητρα αγοράς σε έξι κράτη μέλη: Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Λετονία και Σλοβακία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v