Το νέο κομμάτι του Θέμου Σκανδάμη είναι σκέτη Χαρά Θεού

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός κυκλοφόρησε μόλις το νέο του single, μια ωδή στην έρωτα και μας μίλησε γι’ αυτό, αλλά και για πολλά ακόμα.

Το νέο κομμάτι του Θέμου Σκανδάμη είναι σκέτη Χαρά Θεού

Ο Θέμος Σκανδάμης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα, ενώ γράφει και τραγουδάει τα δικά του τραγούδια από το 2006. Έχει εκδόσει πέντε άλμπουμ, και πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του single με τίτλο "Χαρά θεού".

Παιγμένο με αγάπη και φίλους, το single “Χαρά θεού” είναι αφιερωμένο στον έρωτα τον καλοκαιρινό, που σε συνεπαίρνει από τη μία στιγμή στην άλλη δίνοντας χρώμα και ντύνοντας με μουσική τη συνηθισμένη καθημερινότητα. Είναι καμωμένο να ακούγεται και να τραγουδιέται με φίλους, σε μπύρες μπαλκονάτες, σε βραδινές καλοκαιρινές βόλτες και σε κυριακάτικα μεσημέρια.

O τραγουδοποιός μας μίλησε γι’ αυτό, αλλά και για τη συνεργασία του με αγαπημένους φίλους και καλλιτέχνες.

Το νέο σου single μιλάει για την υπέροχη επίδραση του έρωτα. Ήταν αυτή η έμπνευσή σου; Ο έρωτας;

Η έμπνευση μου ήταν κάτι που αναφέρει ο Τσαρούχης στα Μαθήματα Ζωγραφικής που εκδόθηκαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Άγρα. Εξηγεί δηλαδή εκεί ο σπουδαίος ζωγράφος, πως στην αρχαία ελληνική ζωγραφική και γενικότερα στην τέχνη ο κόσμος δεν παρουσιαζόταν ως είχε, παρά όπως τον έβλεπε ο άνθρωπος μέσα από τον φακό του θεού Έρωτα. Η δυνατότητα δηλαδή του ανθρώπου να δει και να εκφράσει τον κόσμο διαφορετικά και εν τελεί να τον αναδημιουργήσει, περνάει μέσα από τον ενθουσιασμό που προσφέρει ο θεός Έρωτας. Εξού και ο τίτλος “Χαρά Θεού”. Έπειτα με επισκέφτηκε στον ύπνο μου ο Ζαμπέτας και μου δώρησε τη μελωδία της εισαγωγής, και αμέσως κατάλαβα πως κι αυτός απεσταλμένος του ίδιου θεού ήταν, και προχώρησα ενθουσιώδης στη σύνθεση του τραγουδιού. Το ηχογράφησα και το κινηματογράφησα ζωντανά, ακολουθώντας αυτή την αίσθηση του έκτακτου και του κατεπειγόντως που είχε δημιουργηθεί και έτσι και το κυκλοφόρησα.

Είναι μέρος ενός επερχόμενου άλμπουμ;

Δεν αποτελεί μέρος κάποιου άλμπουμ ή τουλάχιστον όχι του αμέσως επόμενου που περιέχει υλικό διαφορετικής υφής. Ωστόσο έχει ανοίξει τη δυνατότητα και την επιθυμία για έναν κύκλο τραγουδιών σε αυτό το ύφος. Η σχέση μου εξάλλου με το ρεμπέτικο και το λαϊκό είναι παλιά και συνεχής.

Ο Φώτης Σιώτας, ο Φώτης Βεργόπουλος και ο Ευγένιος Χαλίλ συμπληρώνουν το δημιουργικό καρέ. Πώς συναντηθήκατε στη «Χαρά Θεού»;

Με τον Ευγένιο Χαλίλ τον Φώτη Σιώτα και τον Φώτη Βεργόπουλο γνωριζόμαστε από διαφορετικές παρέες εδώ και πολλά χρόνια. Και το κλειδί εδώ είναι οι παρέες. Θεωρώ πολύ σημαντικό και ευτυχές το γεγονός, ότι οι άνθρωποι ακόμα μαζεύονται σε παρέες και τραγουδούν. Σε καφενεία, σε αυλές ή σε διαμερίσματα, τα τραγούδια ενώνουν τις φωνές μας, κουρδίζουν τις μνήμες μας, θρέφουν τις φιλίες και τους έρωτες μας. Αυτό επεδίωξα να γίνει και με το τραγούδι αυτό. Να δημιουργηθεί δηλαδή μία παρέα που να το παίξει και να το τραγουδήσει και έτσι να εμφανιστεί στον κόσμο. Η παρέα αυτή έχει στο κέντρο της εμάς τους τέσσερις, αλλά αποτελείται από όλους όσους βρεθήκαμε στο αγαπημένο καφενείο “το Άστάρι” εκείνη τη μέρα, αλλά και από όλους όσους ακούνε και μοιράζονται το τραγούδι γενικότερα.

Υπάρχουν σχέδια και για ζωντανές εμφανίσεις μέσα στο καλοκαίρι, με την ίδια ή και διαφορετική παρέα;

Για το καλοκαίρι δεν προβλέπονται συναυλίες για μένα καθώς μπαίνω στο στούντιο για την ολοκλήρωση ενός άλμπουμ, ενώ δουλεύω παράλληλα για τη σύνθεση των τραγουδιών και της μουσικής ενός θεατρικού έργου. Οι άλλοι τρεις της παρέας, βεβαίως θα είναι ενεργοί συναυλιακά από διάφορα πόστα.

Πώς αισθάνεσαι όταν ανεβαίνεις στη σκηνή; Απολαμβάνεις την άμεση επικοινωνία με το κοινό;

Ναι δεν υπάρχει πιο ισχυρή συνθήκη για έναν τραγουδοποιό από την άμεση επαφή με το κοινό. Είναι κάτι που απολαμβάνω πολύ, αλλά και κάτι που θέλω να έχω την πολυτέλεια να γίνεται υπό συγκεκριμένους όρους. Η σκηνή είναι ένας χώρος αλήθειας αλλά και ελευθερίας για μένα. Αυτό που επιθυμώ και μπορώ να κάνω στη σκηνή είναι να εκτίθεμαι ουσιαστικά, και να έρχομαι σε ουσιαστική επικοινωνία με τον κόσμο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v