10 εικόνες που θα σε πείσουν να οργανώσεις εκδρομή στη Λίμνη Δόξα

Η άνοιξη στολίζει μια από τις πιο κοντινές στην Αθήνα λίμνες κάνοντάς την ακόμα πιο όμορφη, και αν δεν μας πιστεύεις έχουμε τις φωτογραφίες για να το αποδείξουμε.

10 εικόνες που θα σε πείσουν να οργανώσεις εκδρομή στη Λίμνη Δόξα

Ίσως η ομορφότερη, και πιο φωτογραφημένη, από τις λίμνες της Πελοποννήσου, η μικρούλα Δόξα φωλιάζει στην καρδιά ενός τοπίου που είναι ούτως ή άλλως μαγικό, αλλά την άνοιξη γίνεται φαντασμαγορικό. Περίπου δυόμιση ώρες έξω από την Αθήνα, η Δόξα είναι η τέλεια ανοιξιάτικη εκδρομή –και αν δεν μας πιστεύεις, έχουμε τις εικόνες που θα σε πείσουν.

Φωλιασμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων, μέσα σε ένα τοπίο αλπικό από αυτά που σπάνια συναντάς στην Ελλάδα, η Λίμνη Δόξα δεν υπήρχε από πάντα: Σχηματίστηκε από το φράγμα που κατασκευάστηκε εδώ στα τέλη της δεκαετίας του ’90, κι αυτό την κάνει μια από τις μικρότερες σε ηλικία λίμνες της Ελλάδας.

Το όνομά της η Wikipedia λέει πως πρέπει να το πήρε από τον Αλβανό οπλαρχηγό Δοξία ή Δόξα, ο οποίος αντιστάθηκε και πολέμησε τον Μωάμεθ Β΄ το 1458, όταν αυτός κατέλαβε και κατέστρεψε την μεσαιωνική Ταρσό, 10 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της τεχνητής λίμνης.

Το χιλιοφωτογραφημένο εκκλησάκι της λίμνης είναι ο Άγιος Φανούριος, άλλοτε τμήμα της μονής του Αγίου Γεωργίου η οποία βρισκόταν εδώ ως τα τέλη του 17ου αιώνα, οπότε και μεταφέρθηκε βορειοδυτικά, εκεί που βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Στις όχθες της θα βρεις τραπεζάκια του πικνίκ, ό,τι πρέπει για να αράξεις ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι και να χαζεύεις τρωγοπίνοντας τις ακτίνες του ήλιου να καθρεφτίζονται στα ακίνητα νερά της.

Τα βουνά που βλέπεις από τη λίμνη έχουν από δύο ονόματα το καθένα, και μόλις τα διαβάσεις θα καταλάβεις το γιατί: Είναι η Ντουρντουβάνα, στα επίσημα Πεντέλεια, και ο Χελμός που δεν ξέρουμε αν το ξέρεις αλλά κανονικά λέγεται Αροάνια. Και ναι, αν δεν το μάντεψες, ο λόγος έχει να κάνει με την αρβανίτικη γλώσσα και την απέχθεια προς την οποία η επίσημη πολιτεία δεν χάνει ευκαιρία να εκφράζει.

Τα δύο πιο κοντινά στη λίμνη χωριά είναι η Αρχαία Φενεός, την οποία οι παλαιότεροι κάτοικοι αποκαλούν Καλύβια, και το Πανόραμα που μπορεί να σου το συστήσουν και ως Φονιά –μην τρομάξεις, δεν είναι αυτό που νομίζεις, πρόκειται για παραφθορά του ονόματος Φενεός, πολύ συνηθισμένη στα παλιά τα χρόνια.

Για το μέγεθος και την ηλικία της, η Δόξα είναι εντυπωσιακά βαθιά λίμνη: Το βάθος της φτάνει τα 40 μέτρα.

Από τις όχθες της ξεκινά και ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Πελοποννήσου, το οποίο διασχίζει πυκνό ελατοδάσος για να φτάσει ως την κορυφή της Ντουρντουβάνας στα 2.109 μέτρα.

Πιο εύκολο για αρχάριους πεζοπόρους είναι το κυκλικό μονοπάτι που ξεκινά και καταλήγει στις όχθες της λίμνης, περνώντας από την Τουρκόβρυση και το οροπέδιο της Κερασιάς. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες –αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pk (@alltears83)

Τη λίμνη αγκαλιάζει πυκνό δάσος κεφαλληνιακής ελάτης και μαυρόπευκων, ανάμεσα στα οποία ξεφυτρώνουν βελανιδιές, καστανιές, φτελιές και κουτσουπιές που ανθίζουν αυτή την εποχή προσθέτοντας ροζ πινελιές στο ήδη καρτποσταλικό τοπίο. Όπως διαβάζουμε στο Natura Graeca, σε κάποια σημεία της όχθης δημιουργούνται μικρά λιβάδια στα οποία φυτρώνουν μεγάλες χνουδοβελανιδιές, πλατάνια, ιτιές, λεύκες, γκορτσιές και σφενδάμια, ενώ γύρω γύρω αναπτύσσονται μικροί καλαμιώνες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v