Αυτό το premium SUV έχει το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα

Το αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX30 διαθέτει το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση της Life Cycle Assessment.

Αυτό το premium SUV έχει το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα

Η εκτίμηση κύκλου ζωής (LCA) για το αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX30 δείχνει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo ως σήμερα.
Το συμπέρασμα προκύπτει από την εκτίμηση κύκλου ζωής του αυτοκινήτου (Life Cycle Assessment - LCA), σύμφωνα με την οποία το πολυτελές αμιγώς ηλεκτρικό SUV έχει συνολικό αποτύπωμα άνθρακα 23 τόνων ανά 200.000 χλμ. - περίπου 60% χαμηλότερο σε σύγκριση με ένα XC40 με κινητήρα βενζίνης.


Σύνολο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου


Το αποτύπωμα άνθρακα είναι το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από ένα άτομο, γεγονός, οργάνωση, υπηρεσία, τόπο ή προϊόν, εκφρασμένο ως ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα. Μπορεί να γίνει εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του διοξείδιου του άνθρακα και του μεθάνιου, μέσω της καύσης των ορυκτών καυσίμων, τηςεκκαθάρισης της γης και της παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, μεταποιημένων αγαθών, υλικών, ξύλου, δρόμων, κτιρίων, μεταφορών και άλλων υπηρεσιών. Ο όρος διαδόθηκε από μια διαφημιστική εκστρατεία αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, που εκπόνησε εταιρεία πετρελαιοειδών σε μια προσπάθεια να απομακρύνει την προσοχή του κοινού από τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των εταιρειών εξόρυξης ορυκτών καυσίμων με στόχο να στρέψει την προσοχή στην ατομική ευθύνη για την επίλυση της κλιματικής αλλαγής.

Ανεπαρκής γνώση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς λόγω της ανεπαρκούς γνώσης και λιγοστών δεδομένων σχετικά με τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διεργασιών που συμβάλλουν στην εκπομπή αερίων ( συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης φυσικών διεργασιών που αποθηκεύουν ή απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα). Για τον λόγο αυτό, οι Ράιτ, Κεμπ και Ουίλιαμς πρότειναν τον ακόλουθο ορισμό ενός αποτυπώματος άνθρακα: Μια μέτρηση της συνολικής ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και του μεθάνιου (CH4) που εκπέμπει ένα ορισμένο μέγεθος πληθυσμού, ένα σύστημα ή μια δραστηριότητα, εξετάζοντας όλες τις αξιόπιστες πηγές, δεξαμενές και χώρους αποθήκευσης εντός του χωρικού και χρονικού ορίου του πληθυσμού, συστήματος ή δραστηριότητας ενδιαφέροντος.

Καλύπτει τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου

Η έκθεση της Life Cycle Assessment – LCA για το αποτύπωμα άνθρακα προσδιορίζει υλικά και διαδικασίες που συνεισφέρουν στις εκπομπές του αυτοκινήτου. Εστιάζοντας αποκλειστικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG), η έκθεση καλύπτει τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου, από την εξόρυξη και την κατεργασία πρώτων υλών έως το τέλος της ζωής του οχήματος.

Επιτάχυνση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας

Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο για τη φόρτιση του πολυτελούς SUV μειώνει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με το παγκόσμιο ή το ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα, κατά περίπου 42% και 22% αντίστοιχα. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως, ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για το κλίμα.

«Η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κλειδί για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά χρειάζεται αυξημένη διαφάνεια σχετικά με τις προκλήσεις που παρουσιάζει, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ακόμη περισσότερο», λέει ο Γιόνας Ότερχαιμ, Επικεφαλής Κλιματικής Δράσης στη Volvo Cars. «Μελετώντας το αποτύπωμα άνθρακα του EX30 και ταυτοποιώντας τα κύρια υλικά και τις διαδικασίες που συμβάλλουν σε αυτό, σκοπεύουμε να προσφέρουμε πολύτιμες πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων, που θα βοηθήσουν τόσο την εταιρεία μας να καταστεί πιο βιώσιμη, όσο και ευρύτερα τον κλάδο».

Η Volvo έχει πλέον ολοκληρώσει διεξοδικές μελέτες κύκλου ζωής για το αποτύπωμα άνθρακα τριών από τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2019: τα Volvo EX40, EC40 και τώρα, το EX30. Δημοσίευσε αυτές τις εκθέσεις, ελπίζοντας να συμβάλει στη καλή πληροφόρηση των οδηγών κατά την επιλογή του επόμενου ηλεκτρικού αυτοκινήτου τους.

Ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται, ένα αυτοκίνητο σχεδιάζεται, εξελίσσεται, κατασκευάζεται και μεταφέρεται – παρέχοντάς αρκετές ευκαιρίες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να σημειωθεί πρόοδος στην επίτευξη κάθε ενός από τους στόχους για την βιωσιμότητα. Με το EX30, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τους στόχους της: να έχει γίνει μία εταιρεία αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030 και να πετύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040.

Η αναλογία ανακυκλωμένων υλικών στο πολυτελές αμιγώς ηλεκτρικό SUV είναι η υψηλότερη σε σύγκριση με κάθε άλλο αυτοκίνητο Volvo μέχρι σήμερα. Σχεδόν το ένα τέταρτο του αλουμινίου και το ένα πέμπτο του χάλυβα αποτελεί ανακυκλωμένο υλικό. Επιπλέον, περίπου το 17% όλων των πλαστικών του αυτοκινήτου, από εξαρτήματα του εσωτερικού έως τους προφυλακτήρες, κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο υλικό.

Χάρη σε πρωτοβουλίες σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και στην παραγωγή, ο αντίκτυπος του πολυτελούς SUV που εξοπλίζεται με μπαταρία LFP υπολογίζεται σε 14,8 τόνους μέχρι την ολοκλήρωση της παραγωγής του - ελάχιστα παραπάνω από το εκτιμώμενο 60% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα του μοντέλου. Σε αυτό περιλαμβάνονται εκπομπές από την παραγωγή των υλικών και του αυτοκινήτου, αλλά όχι εκπομπές από τα στάδια της χρήσης και του τέλους της ζωής του.

Προγραμματίζει η μάρκα να μειώσει ακόμη περισσότερο το αποτύπωμα CO2, μέσω συνεργασιών με προμηθευτές σε όλη την έκταση της αλυσίδας αξίας μας. Οι προμηθευτές των μπαταριών μας, για παράδειγμα, εργάζονται ώστε μέχρι το 2025 να μειώσουν έως 20% τις εκπομπές από την κατασκευή LFP μπαταριών και έως 46% τις εκπομπές για τις μπαταρίες NMC. Προκειμένου να το πετύχουν, σκοπεύουν να αντικαταστήσουν την προέλευση ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή μπαταριών με χρήση ΑΠΕ, να αυξήσουν το μερίδιο ανακυκλωμένου περιεχομένου στα υλικά τους και να μειώσουν τις εκπομπές από την εφοδιαστική αλυσίδα τους.

Η παραγωγή του EX30 ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 και τα πρώτα αυτοκίνητα παραδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους στις ευρωπαϊκές αγορές στο τέλος του προηγούμενου έτους. Μέχρι σήμερα, το EX30 έχει κατακτήσει σημαντικά βραβεία, όπως τα: Small SUV/ Crossover of the Year, στα News UK Motor Awards, Carwow Car of the Year 2024 και Eco Warrior of the Year στα TopGear.com Awards 2023, καθώς και το Car of the Year της εφημερίδας Sun.

Η δήλωση για το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα μεταξύ όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo έως σήμερα σχετίζεται με προϊόντα που διατίθενται παγκοσμίως, για οδήγηση άνω των 200.000 χλμ. με χρήση του ίδιου ενεργειακού μίγματος καθ' όλη τη χρήση τους

Για την έκδοση Single Motor με μπαταρία LFP (51 kWh), σε 15 χρόνια και 200.000 χλμ. οδήγησης, με χρήση μέσου ενεργειακού μίγματος EU28.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v