Τι θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής τον Μάρτιο

Από την Καμεράτα ως την Όπερα της Νέας Υόρκης, και από τον Νίκο Πορτοκάλογλου μέχρι το τζαζ αφιέρωμα στον Βαγγέλη Κατσούλη, όσα θα δούμε τον Μάρτιο στο Μέγαρο.

Τι θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής τον Μάρτιο

Πολυσυλλεκτικός θα είναι ο μήνας που μόλις ξεκίνησε στο Μέγαρο Μουσικής, το οποίο έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει από τζαζ μέχρι Μπετόβεν, και από Βέρντι μέχρι Πορτοκάλογλου. Κράτα σημειώσεις, και μην ξεχνάς να τσεκάρεις τακτικά την στήλη των διαγωνισμών μας, σου έχουμε προσκλήσεις για το Μέγαρο κάθε εβδομάδα.

Μεγάλες Ορχήστρες, Μεγάλοι Σολίστ

Ο επίλογος του δημοφιλούς κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Σολίστ για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανήκει σε ένα από τα πλέον προβεβλημένα ευρωπαϊκά σύνολα, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας (Orchestre Philharmonique de Radio France), που θα δώσει δύο συναυλίες στο Μέγαρο στις 12 και 13/3/2024, υπό τον διάσημο μαέστρο Mikko Franck [Μίκκο Φρανκ], με δύο διαφορετικά προγράμματα.

Στις 12 Μαρτίου, η Ορχήστρα μαζί με τον πιανίστα Ζαν-Υβ Τιμποντέ ερμηνεύουν έργα-αριστουργήματα Ραβελ και τη μεθυστική «Άνοιξη» του Ντεμπυσσύ. Στις 13 Μαρτίου, η βιολονίστα Βίλντε Φράνγκ ερμηνεύει το συγκλονιστικό «Πρώτο κοντσέρτο» του Σοστακόβιτς και η ορχήστρα θα παίξει το συγκινητικό μπαλέτο «Πετρούσκα» του Στραβίνσκυ, ένα έργο που υμνεί την ιστορία του Πετρούσκα, του αγοριού-μαριονέτας του ρωσικού λαϊκού κουκλοθέατρου, φτιαγμένου από άχυρο, ο οποίος μια μέρα ζωντανεύει μαγικά και ερωτεύεται δίχως ανταπόκριση την κούκλα Μπαλαρίνα.

Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Στις 28 Μαρτίου οι μουσικόφιλοι θα απολαύσουν την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε μια νέα συναυλία στο Μέγαρο. Ο καταξιωμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου θα διευθύνει τους έμπειρους μουσικούς της, που παίζουν σε όργανα εποχής, στις Συμφωνίες αρ. 1 και 7 του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν].

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Πιανιστικό ντούο, Άννη και Λόλα Τότσιου (4/3/2024)

H Άννη και η Λόλα Τότσιου ερμηνεύουν σπουδαία συμφωνικά έργα των αρχών του 20ού αιώνα, σε μεταγραφές για δύο πιάνα από τους ίδιους τους συνθέτες τους. Θα ακούσουμε το ονειρικό έργο του Ντεμπυσσύ «πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου», τη ρυθμική «Ισπανική ραψωδία» του Ραβέλ και την καυστική, σαρδόνια σουίτα «Γκόγκολ» του Σνίτκε.

Rising Stars

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (European Concert Hall Organisation–ΕCHO), στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον ECHO και της σειράς Rising Stars, φέρνει στην Ελλάδα τρεις ταλαντούχους ερμηνευτές της νέας γενιάς και ένα σχήμα μουσικής δωματίου που έχουν κάνει αίσθηση με τις εμφανίσεις τους διεθνώς: τον φαγκοτίστα Mathis Stier [Μάτις Στηρ] (9/3/2024), το Κουαρτέτο Sonoro (9/3/2024), τον σολίστ της ακουστικής και ηλεκτρικής κιθάρας Sean Shibe [Σων Σίμπε] (10/3/2024) και τον οργανίστα Sebastian Heindl [Σεμπάστιαν Χάιντλ] (10/3/2024).

Όπερα στο Μέγαρο

Σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης θα δούμε τον Μάρτιο τη «Δύναμη του πεπρωμένου» του Giuseppe Verdi (9/3/2024) και το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Charles Gounod [Σαρλ Γκουνό] (23/3/2024).

Πρόγραμμα Γέφυρες

Το πρόγραμμα «Από την τζαζ στην προκλασική μουσική» περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στον Βαγγέλη Κατσούλη, τον σημαντικό έλληνα δημιουργό με την τόσο ιδιαίτερη συνθετική ταυτότητα, ο οποίος χτίζει, μέσα από τα έργα του, γέφυρες ανάμεσα στην τζαζ και σε άλλα μουσικά είδη. Με τον Βαγγέλη Κατσούλη συμπράττουν οι διακεκριμένοι τζαζίστες Χάρης Βαρθακούρης, Αλέξανδρος Δράκος-Κτιστάκης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και Τάκης Φαραζής (14/3/2024). Συμπαραγωγή: Φόρμιγξ ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο αγαπημένος Νίκος Πορτοκάλογλου, με την ανατρεπτική μουσική παράσταση «Εδώ είναι το ταξίδι», φωτίζει τα τραγούδια του «αλλιώς», διαμορφώνοντας έναν πολύ προσωπικό ήχο που ισορροπεί ανάμεσα στη λαϊκή, την παραδοσιακή, τη ροκ και τη συμφωνική μουσική. Μαζί του, η Μυρτώ Βασιλείου, ο Βύρων Τσαράπας, ο Γιώργος Περρής, η Underground Youth Orchestra και η Μεικτή Χορωδία Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης (30/3/2024). Συμπαραγωγή: 360 Entertainment ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v