«Η δύναμη του πεπρωμένου» του Giuseppe Verdi από τη Νέα Υόρκη στο Μέγαρο

Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης παρουσιάζει το αριστούργημα του Verdi σε ζωντανή δορυφορική σύνδεση στο Μέγαρο Μουσικής.

«Η δύναμη του πεπρωμένου» του Giuseppe Verdi από τη Νέα Υόρκη στο Μέγαρο

Με πρωταγωνίστρια την Lise Davidsen [Λίσε Ντάβιντσεν], τη νορβηγίδα σοπράνο που ενθουσίασε το ελληνικό κοινό, πριν από δύο χρόνια περίπου, στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο, ανεβαίνει τον Μάρτιο στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης η «Δύναμη του πεπρωμένου». Ύστερα από τρεις σχεδόν δεκαετίες, η μεγαλειώδης όπερα του Giuseppe Verdi [Τζουζέππε Βέρντι] επιστρέφει στην MET σε μια νέα παραγωγή που προβάλλεται ζωντανά το Σάββατο 9 Μαρτίου (ώρα: 19.00) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με ελληνικούς υπότιτλους, στο πλαίσιο των δορυφορικών μεταδόσεων MET LIVE. Στο πόντιουμ, ο κορυφαίος μαέστρος Yannick Nézet-Séguin [Γιαννίκ Νεζέ-Σεγκέν]. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πολωνός Mariusz Treliński [Μαριούς Τρελίνσκι], ο οποίος μεταφέρει τη δράση στο σήμερα, αξιοποιώντας με ευρηματικό τρόπο την περιστρεφόμενη σκηνή της MET, για να αναπαραστήσει την ασυγκράτητη πορεία της μοίρας και τα ολέθρια γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο. Στον ρόλο του Ντον Άλβαρο, του αγαπημένου της Λεονόρας, ο τενόρος Brian Jagde [Mπράιαν Τζέηντ]. Τον Ντον Κάρλο, τον εκδικητικό αδελφό της, ερμηνεύει ο βαρύτονος Igor Golovatenko [Ίγκορ Γκoλoβάτενκο]. Στο εκλεκτό καστ συμμετέχουν επίσης η μεσόφωνος Judit Kutasi [Γιούντιτ Κουτάσι] ως Πρετσιοζίλλα, ο μπασοβαρύτονος Patrick Carfizzi [Πάτρικ Καρφίτσι] ως Μελιτόνε και ο βαθύφωνος Soloman Howard [Σόλομαν Χάουαρντ] στον διπλό ρόλο του πατέρα της Λεονόρας και του Πατρός Γκουαρντιάνο.

H προπώληση έχει αρχίσει. 

Δεσμώτες του πεπρωμένου
Ο Giuseppe Verdi (1813–1901), κατά τη διάρκεια της σπουδαίας εξηκονταετούς διαδρομής του στον χώρο του λυρικού θεάτρου, συνέθεσε 26 όπερες. Τουλάχιστον οι μισές από αυτές αποτελούν τον βασικό πυρήνα του σημερινού οπερατικού ρεπερτορίου. Κατά το πρώτο ήμισυ της καριέρας του, ο ιταλός συνθέτης χρησιμοποίησε, σε πολλές όπερές του, ποιητικά κείμενα του Francesco Maria Piave (1810–76), του λιμπρετίστα της «Δύναμης του πεπρωμένου». Η συγκεκριμένη όπερα βασίζεται σε έργο του Ángel de Saavedra, Δούκα του Ρίβας (1791–1865), ενώ ενσωματώνει και μία σκηνή από το θεατρικό δράμα Wallensteins Lager του Friedrich Schiller (1759–1805). «Η δύναμη του πεπρωμένου» αναθεωρήθηκε αργότερα και εμπλουτίστηκε με συμπληρωματικό κείμενο που έγραψε ο Antonio Ghislanzoni (1824–93), μετέπειτα λιμπρετίστας της «Αΐντας».

Το αριστούργημα του Verdi, που μιλά για καταδικασμένους έρωτες, θανατηφόρες βεντέτες και οικογενειακές διαμάχες, περιλαμβάνει σκηνές με έντονα τραγικά αλλά και κωμικά στοιχεία. H Εισαγωγή της «Δύναμης του πεπρωμένου» αποτελεί μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες ορχηστρικές σελίδες της παγκόσμιας οπερατικής εργογραφίας, ενώ ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η συγκλονιστική άρια της Λεονόρας «Pace, pace, mio Dio» («Γαλήνη, γαλήνη, Θεέ μου»).  

Συντελεστές 
Λιμπρέτο Francesco Maria Piave
Σκηνοθεσία Mariusz Treliński
Σκηνικά Boris Kudlička
Κοστούμια Moritz Junge
Σχεδιασμός φωτισμώνMarc Heinz
Σχεδιασμός προβολών Bartek Macias
Χορογραφία Maćko Prusak 
 
Διεύθυνση ορχήστρας Yannick Nézet-Séguin

Διανομή 
Λεονόρα Lise Davidsen
Πρετσιοζίλλα Judit Kutasi
Ντον Άλβαρο Brian Jadge
Ντον Κάρλο Igor Golovatenko
Φρα Μελιτόνε Patrick Carfizzi
Πατέρας Λεονόρας/Πατήρ Γκουαρντιάνο Soloman Howard

Σάββατο 9 Μαρτίου | 19:00 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Τιμές εισιτηρίων 
8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 15 € ● 25 €

Eισιτήρια 
210 72 82 333
www.megaron.gr 

Στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v