Θεμιστοκλή Καρποδίνη, πώς ακούγεται η γλώσσα του Παπαδιαμάντη στο θέατρο;

Ο πρωταγωνιστής του «Όνειρο στο Κύμα, Έρως Ήρως» που σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης στο Studio New Art Cinema μιλά στο in2life.

Θεμιστοκλή Καρποδίνη, πώς ακούγεται η γλώσσα του Παπαδιαμάντη στο θέατρο;

O Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί τα έργα «Όνειρο στο κύμα» και «Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε μία ενιαία παράσταση το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, στο Studio new star art cinema.

Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή της παράστασης, Θεμιστοκλή Καρποδίνη, για τα δύο έργα, τη συνεργασία του με τον Δήμο Αβδελιώδη, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της γλώσσας του Παπαδιαμάντη στο σύγχρονο θέατρο.

Ποια είναι η υπόθεση των δύο έργων της παράστασης «Όνειρο στο κύμα» & «Έρως Ήρως» και ποιος ο ρόλος σας σε κάθε ένα από αυτά;
Και στα δύο διηγήματα πρωταγωνιστεί ο έρωτας. Στο «Όνειρο στο Κύμα» ο συγγραφέας, στην περίπτωση μας και αφηγητής, περιγράφει την περίοδο της ζωής του κατά την οποία ήταν «φυσικός άνθρωπος» σε αντίθεση με την τωρινή του κατάσταση, όπου είναι κλεισμένος στο γραφείο ενός δικηγόρου όπου εργάζεται ως βοηθός. Κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου που ζούσε μες στη φύση είχε την τύχη να αγγίξει το «όνειρο του» καθώς βίωσε αισθήματα ενός έρωτα πλατωνικού, που του πρόσφεραν μία μοναδική εμπειρία ζωής, που θα την θυμάται για πάντα, καθώς τα αισθήματα αυτά ήταν απαλλαγμένα από εγωισμό και ιδιοτέλεια αλλά γεμάτα αληθινό θαυμασμό για την ομορφιά και ανιδιοτέλεια.

Στο «Έρως Ήρως» ο έρωτας παιδεύει σε μεγαλύτερο βαθμό τον πρωταγωνιστή, τον μικρό ναύτη Γιωργή, καθώς ενώ κοιμάται μες στη βάρκα ώστε να είναι έτοιμος για τον πρωινό ναύλο που θα μεταφέρουν τη νύφη από το χωριό, αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι ο παιδικός του έρωτας, η Αρχόντω, την οποία η μητέρα της παντρεύει με έναν αρκετά μεγαλύτερο της σε ηλικία άνδρα. Εδώ ο συγγραφέας - αφηγητής περιγράφει την ιστορία ενός τρίτου προσώπου, με το οποίο όμως κατά τη διάρκεια της αφήγησης ταυτίζεται καθώς θέλει κι εκείνος να ξυπνήσει ο ναύτης από τον λήθαργο και να προλάβει να πάρει την Αρχόντω πριν την δώσουν σε αυτόν τον άνδρα με το ζόρι.

Ο Δήμος Αβδελιώδης είναι ένα σημαντικός σκηνοθέτης και δάσκαλος, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα γλωσσικά ζητήματα. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας.
Ο Δήμος Αβδελιώδης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα καθώς, εκτός από την καλλιτεχνική του αξία ως σκηνοθέτη στον κινηματογράφο που έχει αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως με τις πολυβραβευμένες ταινίες του, η δουλειά που κάνει στο θέατρο μέσω της αναζήτησης της αληθινής και αυθεντικής ερμηνείας των κειμένων είναι μοναδική. Η δική μας συνεργασία ξεκίνησε το 2014 με «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού και έκτοτε συνεργαζόμαστε έως τώρα. Κλείνουμε 10 χρόνια συνεργασίας και μίας σχέσης πολύ ουσιαστικής. Ο Δήμος για μένα είναι και δάσκαλος και φίλος αληθινός.

Η ιδιαιτερότητα της γλώσσας του Παπαδιαμάντη είναι μία πρόκληση για κάθε ηθοποιό. Ποια είναι η άποψή σας, όταν μάλιστα τα έργα του ερμηνεύονται ως μονόλογοι;
Η γλώσσα του Παπαδιαμάντη είναι μοναδική καθώς την χρησιμοποιεί με έναν πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό τρόπο. Είναι μία κατηγορία από μόνη της. Αυτή τη γλώσσα την ερωτεύτηκα από μικρός που διάβαζα τα διηγήματα του και με τον μελωδικό τρόπο που την προσεγγίζει ο Δήμος Αβδελιώδης, ο ηθοποιός προσπερνάει τις όποιες φαινομενικές δυσκολίες. Η εμπειρία αυτή γίνεται πραγματικά απόλαυση.

Γενικά η παράδοση αποτελεί κοινό γνώρισμα τόσο της θεατρικής όσο και της μουσικής σας διαδρομής. Πόσο σημαντικό είναι να συντηρούμε την παράδοση και να τη γνωρίζουμε στις νέες γενιές με όχημα την τέχνη;
Η παράδοση είναι κάτι το οποίο είτε ασχολείσαι με αυτό είτε όχι υπάρχει, εξελίσσεται και βρίσκεται γύρω σου στο χώρο. Εμένα πάντα με γοήτευε να συνυπάρχω πιο συνειδητά μαζί της και με όσα πράγματα κουβαλούν τις αρχετυπικές μορφές της, την ουσία της, αυτά με τα οποία καταπιάνεται, να αναζητώ την αυθεντικότητα της μέσα από τις αληθινές και γεμάτες αισθήματα ερμηνείες ανεξαρτητοποιώντας την από το αισθητικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Τα επόμενα σχέδια είναι ακόμη υπό σκέψη, οπότε δεν είναι ανακοινώσιμα, αλλά σίγουρα θα καταπιαστώ με αντίστοιχα κείμενα.

 

Θεατρική σκηνή Δήμου Αβδελιώδη
STUDIO new star art cinema
Σταυροπούλου 33, Αθήνα, 11252
Τηλ:2108220008, 2108640054

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 20:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90’

Προπώληση:
- online: Ticket Services
- τηλεφωνικά: 2107234567
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Τιμές εισιτηρίων:
Α ζώνη 20€
B ζώνη 18€ (φοιτητικό, 65+, ανέργων, ΑμεΑ: 15€)
Γ ζώνη 15€ (φοιτητικό, 65+, ανέργων, ΑμεΑ: 12€)

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Πρωινές παραστάσεις, πληροφορίες στο τηλ. 6948050808

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v