Χλόη Μάντζαρη, πώς μιλάς στα παιδιά για την κλιματική αλλαγή;

Η σκηνοθέτρια της διαδραστικής παράστασης «Οι 4 εποχές και ο δράκος» που ανεβαίνει στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή μιλά για το παιδικό θέατρο και τις προκλήσεις του.

Χλόη Μάντζαρη, πώς μιλάς στα παιδιά για την κλιματική αλλαγή;

«Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος», η ευφάνταστη διαδραστική παράσταση για παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών σε κείμενο και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη, παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα για τέσσερις μόνο παραστάσεις, τις Κυριακές 18 και 25 Φεβρουαρίου και 3 και 10 Μαρτίου.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης, μιλήσαμε με την συγγραφέα και σκηνοθέτρια για την ιδέα πίσω από το έργο, τη μουσική που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του, αλλά και τις προκλήσεις του παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα του σήμερα.

Πώς αποφασίσατε να γράψετε το θεατρικό έργο για παιδιά «Οι 4 εποχές και ο δράκος»;
Από πάντα μου αρέσανε τα παραμύθια. Τώρα με τα παιδιά μου φτιάχνω συνέχεια παραμύθια και μέσω αυτών βρίσκω τρόπο να συζητάω μαζί τους πιο εύκολα όλα αυτά που μας απασχολούν. Και σίγουρα ένα από αυτά είναι η αλλαγές των εποχών, η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον γύρω μας, το πώς αλλάζει και πώς θα μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε κάτι για αυτό.

Ποια είναι η υπόθεση του έργου και ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς θεατές;
Μια παρέα παιδιών συναντιέται για παιχνίδι κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο. Όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο, τα παιδιά θα πρέπει να αναλάβουν δράση. Το παραμύθι είναι μια σύγχρονη ιστορία για τις εποχές, που εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της εναλλαγής των φυσικών φαινομένων και πώς αυτά επηρεάζουν τη φύση αλλά και την ίδια μας τη ζωή.

Ποια είναι τα σκηνοθετικά στοιχεία της παράστασης που θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά;
Χορευτικά θεαματικά, ακροβατικά, ποδήλατα με μια ρόδα, ξυλοπόδαροι, τραγούδια και ευφάνταστα ευρήματα διαδέχονται το ένα το άλλο με γρήγορους ρυθμούς και, να μην ξεχάσω, τις πανέμορφες μάσκες και τον υπέροχο τεράστιο δράκο μας, αθώο και χαρούμενο μαζί, σαν παιδί.... αλλά επιτρέψτε μου να κρατήσουμε και μερικές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Η μουσική του Ευριπίδη Ζεμενίδη είναι δομικό στοιχείο της παράστασης. Μάλιστα τα τραγούδια είναι ήδη γνωστά καθώς τα έχουν ερμηνεύσει ο Δ. Σαββόπουλος, ο Τζ, Πανούσης, η Ελ. Ζουγανέλη και ο Θ. Αλευράς. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας.
Με τον Ευριπίδη επικοινωνούμε τόσο σε μουσικό όσο και σε θεατρικό επίπεδο αλλά πάνω απ’ όλα μέσω του χιούμορ. Είναι φοβερά ταλαντούχος μουσικός και με τους εμπνευσμένους στίχους του Γιώργου Μυζάλη δημιούργησαν αυτά τα υπέροχα τραγούδια. Το ωραίο είναι που ακούμε τα παιδιά να τα τραγουδάνε και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Ποια είναι η άποψή σας για το παιδικό θέατρο στην Ελλάδα και πώς θα θέλατε να εξελιχθεί στο μέλλον;
Το παιδικό θέατρο είναι το καλό θέατρο. Οι μικροί θεατές έχουν αστείρευτη φαντασία αλλά και ατελείωτη κριτική. Είναι γεμάτοι ενέργεια και είναι πάντα έτοιμοι να γελάσουν και να συμμετέχουν. Και αυτό εμείς το θέλουμε στη παράσταση μας και το προκαλούμε με κάθε ευκαιρία. Το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να είναι πλούσιο και αυθεντικό. Δεν χωράει ψευτιές και εκπτώσεις. Το καλό θέατρο λοιπόν ελπίζω να έχει τον πλούτο που του αξίζει και ταυτόχρονα να προσφέρει έδαφος σε νέες δημιουργίες.

Συντελεστές
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη
Χορογραφία: Αλέξανδρος Κεϊβανάη
Μουσική: Ευριπίδης Ζεμενίδης
Στίχοι: Γιώργος Μυζάλης

Ερμηνεύουν, τραγουδούν και κάνουν ακροβατικά οι: Νίκος Ζιάζιαρης, Άννα Μάγκου, Αιμιλία Παπαπέτρου, Γιάννης Σμέρος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη
Φωνή δράκου: Ιωάννης Κοντέλλης

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα 11635
Τ: 210 725 2895

Για παιδιά ηλικίας 3-8 ετών

Κυριακή 18, 25 Φεβρουαρίου & 3, 10 Μαρτίου | 12.00-13.00

Γενικό Εισιτήριο: 12€
Εισιτήριο για B&E Members: 10€
Ομαδικό Εισιτήριο (για ομάδες 10 ατόμων και άνω): 10€ ανά άτομο
Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v